Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Demografiska förändringar ökar hotet vid naturbränder

onsdag 4 maj, 2016 kl. 03:37

Bränder i skog och mark kommer att drabba fler människor i framtiden visar ny forskning från Lunds universitet..

Gräs- och skogsbränder är på många håll i världen ett hot mot djur och människor. Medan klimatförändringar sannolikt leder till fler och större bränder kommer allt fler människor att i framtiden direkt drabbas på grund av demografiska förändringar, enligt en ny undersökning från Lunds universitet.
    Wolfgang Knorr vid Lunds universitet har tillsammans med kollegor från Tyskland och Kina bland annat undersökt hur allt varmare klimat korrelerar med bränder i olika naturtyper med olika slags växtlighet runt om i världen. De har också studerat en annan mer okänd aspekt av bränderna. Enligt Wolfgang Knorr kommer demografiska förändringar att få stora konsekvenser för brändernas utbredning, antal och i vilken omfattning de utgör hot mot människor.
    – Vårt viktigaste resultat är att demografiska förändringar kan påverka mer än klimatförändringar till att riskerna ökar. Den största anledningen till att fler drabbas i framtiden är att antalet människor som lever i, eller på gränsen till, brandutsatta områden blir fler, säger Wolfgang Knorr.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Sveriges mest kända stenålderskvinna byter namn

onsdag 4 maj, 2016 kl. 03:35

Kvinnan från Barum.

En av Sveriges mest kända stenålderspersoner byter namn från ”Bäckaskogskvinnan” till ”Kvinnan från Barum”. Det 9 000 år gamla skelettet från nordöstra Skåne finns utställt på Historiska museet i Stockholm. Det officiella namnbytet sker på museet den 11 maj.
    Historiska museet: Kvinnan från Barum – Sveriges mest kända stenåldersperson.
    Nättidningen Svensk Historia: Sveriges mest kända stenålderskvinna byter namn.

De undersöker sten från asteroidnedslaget som dödade dinosaurierna

onsdag 4 maj, 2016 kl. 03:34

Asteroidnedslag dödade dinosaurierna.

Naturhistoriska riksmuseet har i nyligen tagit emot en last med material från det asteroidnedslag som dödade dinosaurierna. Det unika materialet kommer att ligga till grund för decennier av spännande forskning.
    Naturhistoriska riksmuseet: Nu har vi öppnat lådan från Nasa!.
    Forskning.se: De undersöker sten från asteroidnedslaget som dödade dinosaurierna.

Magisk himmel över Fuji

onsdag 4 maj, 2016 kl. 03:32

Ljus- och ljudshow över berget Fuji.

Oyamakai-ensemblen Shamisens spelare utför en gungande melodi under solnedgången vid basen av det japanska berget Fuji. Dansarna är 20 synkroniserade drönare, var och en i sina små burar utrustade med totalt 16.500 lysdioder. De flyger i koreograferade formationer, svängande sina lampor synkront. Titta helst i helskärmsläge.
    Sky Magic är ett verk av creative director Tsuyoshi Takashiro vid högteknologiska företaget MicroAd, Inc.
    Läs mer:Sky Magic: A Mesmerizing Light and Sound Show of 20 Drones Equipped With 16,500 LEDs.

Mysteriet med vattenflöden på Mars löst

onsdag 4 maj, 2016 kl. 03:31

Kokande vatten på Mars. (Foto NASA.)

Forskare avslöjar inte bara det faktum att det finns flytande vatten på Mars – det är inte bara flytande; det är också kokande. Och denna upptäckt löser också en av de största mysterierna om ytan på den röda planeten.
    We Just Solved One of the Biggest Mysteries About How Water Flows on Mars.

Statens fastighetsverk öppnar Sveriges hemligaste rum

tisdag 3 maj, 2016 kl. 03:36

Staten visar sina hemliga rum.

Den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges alla i Sverige möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid. De tio utvalda platserna är i år spridda över sex landskap och ruvar var och en för sig på alldeles egna hemligheter och dolda historier.
    Statens fastighetsverk: Hemliga rum 28 maj. En dag. En chans.
    Nättidningen Svensk Historia: Statens fastighetsverk öppnar Sveriges hemligaste rum.

Blått ljus i kamp mot svår epilepsi

tisdag 3 maj, 2016 kl. 03:35

Optogenetik kan hämma epileptisk aktivitet.

Forskare från hela Sverige samlas i Lund för att diskutera de senaste rönen inom epilepsiforskningen. Samtidigt passar en forskargrupp på Epilepsicentrum vid Lunds universitet på att publicera en unik epilepsistudie i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
    I studien har forskarna för första gången visat att det går att styra nervceller från levande hjärnvävnad från människa med hjälp av ljus, så kallad optogenetisk teknik. Något som i framtiden kan hjälpa personer med svår epilepsi.
    När forskarna belyste ett ljuskänsligt protein med blått ljus, som på genteknisk väg förts in i nervcellerna i levande hjärnvävnad från patienter med mycket svår epilepsi, kunde de se hur cellerna aktiverades – och de kunde dessutom styra dem. Med den kunskapen torde man i framtiden kunna dämpa överaktiva celler eller aktivera bromsande celler hos patienter med epilepsi.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Återuppbygger Nepal för hand

tisdag 3 maj, 2016 kl. 03:35

Återuppbyggnaden i Nepal går sakta. (Foto: Renaud Philippe.)

Fotografen Renaud Philippe tillbaka till centrum för förra årets kraftiga jordbävning, magnitud 7,8, i Nepal för att dokumentera vilka framsteg som gjorts i några av de värst utsatta byarna.
    Före 25 april 2015 var Barpak en pittoresk nepalesisk by 1.800 meter över havet. Mindre än 20 av de 1.400 husen återstod efter jordbävningen. Eftersom det är så svårt att nå människorna i Barpak och närliggande Laprak har inga maskiner och begränsad el tagit sig dit för att återuppbygga deras hem. All byggnation måste göras för hand.
    Rebuilding Nepal by Hand (31 foton).

Sagobyar som man kan besöka

tisdag 3 maj, 2016 kl. 03:34

Typisk gata i Eguisheim, Alsace, Frankrike. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Ta en titt på dessa byar. De kan se ut som något ur en sagobok, men vart och ett av dem är verkligt.
    Så nästa gång du är ute efter att fly allt, så … ja, snart är det ju semester …
    15+ Fairy Tale Villages That You Can Actually Visit.

Vi är alla individer

tisdag 3 maj, 2016 kl. 03:33

(Klicka på bilden för större format!).