Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Veckans bilder

söndag 22 juli, 2018 kl. 05:00

Det tas många sköna bilder …

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media.
    Photos of the Week: Pug Mugshot, Umbrella Sky, Helsinki Summit (35 foton).

Unga känner sig pressade att sexta

söndag 22 juli, 2018 kl. 04:59

Flickor får oftare bilder från främlingar.

Upplevelserna av sexting, det vill säga skicka och ta emot sexuella bilder och meddelande via digitala kanaler, skiljer sig markant mellan könen. Flickor som har sextat har betydligt mer negativa erfarenheter än pojkar, vars upplevelser ofta är positiva. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.
    Läs hela artikeln på Forsning.se: Unga känner sig pressade att sexta.

Enorm dammstorm på Mars

söndag 22 juli, 2018 kl. 04:58

Dammstormen täcker hela Mars. (Film: NASA / JPL-Caltech / MSSS.)

Framtida kolonisatörer lär inte undkomma vädrets makter när de kommer till Mars. Det visar den här korta filmsekvensen. Den dammstorm som uppstod i maj på planeten har nu slagit sig samman med andra dammstormar och som det verkar på NASA:s bilder så omsluter stormen mer eller mindre hela planeten just nu.
    NASA tror att det runt var sjätte till åttonde år sker att sådana här “globala” dammstormar uppstår på Mars och än så länge vet man inte varför det är så. Man tror att den dammstormen som just nu innesluter Mars kommer att hålla på till i september.
    NASA: “Storm Chasers” on Mars Searching for Dusty Secrets.

Årets astronomiska fotografer

söndag 22 juli, 2018 kl. 04:58

Polstjärnan. (Foto: Jake Mosher / National Maritime Museum.)

Vintergatan, Andromeda-galaxen med flera astronomiska fenomen i kortlistan för Insight Investment Astronomy Photog0rapher of the Year-priset. Vinnarna kommer att meddelas den 23 oktober och en utställning av de vinnande bilderna från de senaste 10 åren av tävlingen kommer att visas på National Maritime Museum i Greenwich från 24 oktober.
    The Guardian: Astronomy Photographer of the Year 2018 shortlist – in pictures (ett 20-tal underbara astronomiska foton).

Muralmålningar som lurar ögat i Québec

söndag 22 juli, 2018 kl. 04:57

10. La Fresque des Québecois. (Foto: champmol.)

Under de senaste 15 åren har ett antal frescomålningar dykt upp i Québec City, som blivit en riktig turistattraktion och en stor del av stadens urbana arv. Väggmålningarna, som skildrar historien om staden och dess invånare, beställdes mellan 1999 och 2008 för att fira 400 år av stadens existens. Även om målningarna är ganska nya har de ändå blivit en del av stadens konstnärliga och kulturella arv.
    The Eye Deceiving Murals of Québec City.

Ny bepansrad dinosaurie har hittats i USA

lördag 21 juli, 2018 kl. 03:21

Så ser den nyupptäckta dinosaurien ut enligt konstnären.
(Illustration: Andrey Atuchin.)

Forskare i USA har hittat skelettdelar från en hittills okänd dinosuarieart i delstaten Utah som fått namnet Akainacephalus johnsoni.
    Den är försedd med både pansar och “spikar” som antagligen användes som skydd mot köttätande dinosaurier. Akainacephalus johnsoni livnärde sig på växter och ska ha blivit 4–5 meter lång och cirka 1,5 meter hög.
    Den nyupptäckta dinosaurien tillhör släktet Ankylosaurus som fanns i Asien för 150 miljoner år sedan, men de första dinosarierna från Ankylosaurus-släkten man hittat i USA är runt 77 miljoner år gamla.
    Fossilen av Akainacephalus johnsoni finns nu att se på Utah Natural History Museum i Salt Lake City.
    Gizmodo: Look at This Incredible New Armored Dinosaur Found in Utah.

Långsammare Golfström kan ha orsakat värmeböljan

lördag 21 juli, 2018 kl. 03:21

Varmare somrar att vänta.

Beror den ihållande sommarhettan på att Golfströmmen saktat in? En ny svensk studie pekar på det, även om det i nuläget inte går att säga något säkert. Förändringar i golfströmmen kan orsaka de atmosfäriska blockeringar som stoppat regnen från Atlanten.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Långsammare Golfström kan ha orsakat värmeböljan.

Extremt skarpa bilder från VLT:s nya adaptiva optik

lördag 21 juli, 2018 kl. 03:20

Neptunus från VLT och Hubble. (Foto: ESO.)

ESO:s nya teleskop Very Large Telescope (VLT) har börjat leverera bilder där man använder sig av en teknik som gör att teleskopet nu har möjlighet att ta skarpare bilder än NASA:s och ESA:s Hubble-teleskop.
    Tekniken kallas för laserlomografi och har gett VLT möjlighet att ta skarpare bilder från jorden på himlakroppar i rymden än vad Hubble-teleskopet klarar av att ta från sin omloppsbana 568 kilometer ovanför jorden.
    VLT, är ett sammansatt optiskt teleskop, bestående av fyra 8,2-metersteleskop placerade i en formation. Teleskopen kan arbeta både självständigt och samordnat. I det senare fallet motsvarar den totala spegelytan ett 16-metersteleskop, vilket gör VLT till det största optiska teleskopet i världen. I anläggningen ingår en interferometer, som ger möjlighet till extra hög upplösning för relativt ljusstarka objekt.abr    Teleskopet ligger vid Paranalobservatoriet på berget Cerro Paranal, 2.635 meter över havet i Region de Antofagasta, norra Chile.
    ESO: Extremt skarpa bilder från VLT:s nya adaptiva optik.

Fantastiska panoramabilder av London från luften

lördag 21 juli, 2018 kl. 03:19

London från luften i solnedgång.

London ser rätt futuristiskt ut i dessa spektakulära bilder av natt och solnedgång i London från luften.
    Den australiske fotografen Andrew Griffiths hade den avundsvärda uppgiften att sväva över skymningen i en helikopter för att fånga bilderna. Han har piacerat dem tillsammans i en serie av 360 graders panoramor – från Hyde Park till Liverpool Street
    Lensaloft: London.

Kinas Qiandongnan-prefektur

lördag 21 juli, 2018 kl. 03:18

Vy över Qiandongnan.

I södra centrala Kinas Guizhou-provins ligger Qiandongnan Miao och Dong Autonom Prefecture. Där bor nästan fyra miljoner människor, cirka 50 procent från den etniska Miao-gruppen och 30 procent från det etniska Dong-folket.
    Det bergiga landskapet är klätt med terrasserade bondgårdar, dalarna prickade med byar bestående av traditionella träsbyggnader och de lokala festivalerna briserar i färg.
    A Photo Trip to China’s Qiandongnan Prefecture (28 foton).

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv