Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En protesthelg i St. Louis

onsdag 20 september, 2017 kl. 03:34

Polisuppbådet var stort vid helgens demonstrationer. (Bild från video.)

I fredags fann en domare i St. Louis Jason Stockley, en vit före detta St. Louis-polis, inte skyldig till mord av en svart man vid namn Anthony Lamar Smith. Smith blev skjuten och dödad av Stockley efter en biljakt i hög fart under 2011.
    Under helgen intog protestergrupper gatorna i St. Louis och uttryckte sin ilska mot beslutet. På natten, när de flesta av de fredliga demonstranterna avvek, tog andra ut sin ilska på polisbilar och närliggande företag med massor av krossade fönster. Mer än 80 gripanden rapporterades på söndagen.
    A Weekend of Protest in St. Louis (35 foton).

Allergi mot aluminium dolt problem – bättre tester kan hjälpa drabbade

onsdag 20 september, 2017 kl. 03:33

Ingrid Siemund, doktor i medicinsk vetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, Lunds universitet och överläkare vid SUS.
(Foto: Björn Martinsson.)

Kontaktallergi mot aluminium är ovanligt enligt de flesta experter. Ny forskning från Lunds universitet visar dock på brister i nuvarande allergitester, vilket både kan bidra till mörkertal och öka risken för felbehandling.
    Aluminium är en av de vanligaste och mest spridda metallerna. Den finns bland annat i:
    förpackningar.
    kosmetika och hudvårdsprodukter.
    solskyddsmedel.
    dentala material och läkemedel (bl.a. vacciner).

Personer som utvecklar kontaktallergi är ofta unga. Exempel på symtom är hudeksem eller kliande knutor under huden som kan uppstå efter vaccination.
    Ingen vet exakt hur vanlig kontaktallergi mot aluminium är. Enligt Ingrid Siemund, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, är det endast i enstaka fall som personer söker hjälp på sjukhusens allergimottagningar och som där testas positiva.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Cassini såg märkliga saker på Saturnus

onsdag 20 september, 2017 kl. 03:32

Saturnus är solsystemets vackraste planet.

Nyligen avslutade NASA:s rymdfarkost Cassini sitt uppdrag runt planeten Saturnus genom att göra en kontrollerad kraschlandning mot planetens yta.
    I den femminuters videon har man sammanställt de märkligaste sakerna som Cassini fotograferat under sitt uppdrag runt Saturnus.

Robot hjälper lärarna i skolan

onsdag 20 september, 2017 kl. 03:31

Förväntar sig att roboten ska förstå.

Pedagogiska robotar i skolan kan i framtiden fungera som assistenter och ge lärarna avlastning. Trots många etiska utmaningar kring användandet av robotar är mellanstadieelever redan nu villiga att följa instruktioner och prata med robotar i klassrummet. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Robot hjälper lärarna i skolan.

Skiftnycklar

onsdag 20 september, 2017 kl. 03:30

Även små skiftnycklar behöver mat … (Klicka på bilden för större format!)

Hundars samspel med ägaren kopplat till känslighet för oxytocin

tisdag 19 september, 2017 kl. 03:29

En golden retriever söker hjälp hos sin matte. (Foto: Mia Persson.)

Hundars benägenhet att söka kontakt med matte eller husse är associerad med genetiska variationer i känsligheten för hormonet oxytocin, enligt en ny studie från LiU. Fynden ger ökad kunskap om hur hundar har förändrats under utvecklingen från varg till husdjur.
    Läs mer på Linköpings universitet: Hundars samspel med ägaren kopplat till känslighet för oxytocin.

Oddsen för mänskligheten

tisdag 19 september, 2017 kl. 03:28

Mänskligt skapade hot.

Kärnvapen? Biologisk krigsföring? Dinosauriernas återkomst? Åtminstone de två första anses vara ytterst allvarliga hot mot mänsklighetens överlevnad. I höst ska en internationell grupp forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet undersöka vilka andra hot vi står inför samt hur vi ska överleva dem.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Oddsen för mänskligheten.

Spermadonator får träffa all sin avkomma

tisdag 19 september, 2017 kl. 03:27

Spermadonator träffar sina 19 barn.

Michael Rubino har 19 barn och han träffar dem för första gången.
    Han började i 30-årsåldern donera sperma. Till skillnad från många andra som donerar sperma så valde Rubino att inte förbli anonym vilket gjorde att han vid ett flertal tillfällen fick träffa sin avkomma.
    Det amerikanska programmet Inside Edition ville göra en grej av det hela och valde att samla alla barn för första gången.

Jernkontorets guldmedaljörer sedan 1700-talet på nätet

tisdag 19 september, 2017 kl. 03:26

Jernkontorets stora medalj i guld.

Ända sedan 1700-talet har Jernkontorets stora medalj i guld använts för att uppmärksamma förtjänta personer. Nu finns alla 111 mottagare och motiveringar sammanställda på Jernkontorets webbplats.
    Stålindustrins förnämsta utmärkelse, Jernkontorets stora medalj i guld, har sedan 1767 använts för att uppmärksamma förtjänta personer som på ett eller annat sätt har gynnat den svenska bergshanteringen, det vill säga järn- och stålindustrin. Hittills har medaljen delats ut 111 gånger.
    Jernkontoret: Jernkontorets stora medalj i guld.

Lunds Fernströmpris till forskning om cancercellers samspel med omgivningen

tisdag 19 september, 2017 kl. 03:25

Kristian Pietras mottar Eric K Fernströms stiftelses pris på 100.000 kr till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.
(Foto: Kennet Ruona.).

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin, har utsetts till Lunds universitets egen “Fernströmpristagare”. Han får priset för sin banbrytande forskning om samspelet mellan tumörceller och deras omgivning, vilket kan leda till nya behandlingar vid cancer.
    En tumör består av cancerceller som förökar sig på ett okontrollerat sätt. Den här processen drivs av genetiska förändringar i tumören, men samspelet med tumörens närmiljö spelar också stor roll för hur cancern utvecklas.
    Tumören är nämligen beroende av genetiskt normala celler i sin omgivning för att kunna växa. Den kan till exempel skicka ut signaler som gör att blodkärl växer in i tumören och därigenom förser den med näring och syre.
    – Tumörcellernas förmåga att kommunicera med andra celler utgör en viktig del i om den utvecklas till en aggressiv cancerform eller inte och hur tumören reagerar på behandling. Sätt vi kan störa eller blockera den kommunikationen på kan hjälpa oss att hindra tumörutvecklingen, förklarar Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.