Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Brus kan hjälpa barn med ADHD

fredag 30 september, 2016 kl. 04:31

Barn med ADHD kan prestera bättre med brus i öronen.

Kan ett konstant ljud av brus i öronen få barn och ungdomar med ADHD att bättre koncentrera sig i skolarbetet. En svensk-norsk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology talar för att så kan vara fallet.
    I studien såg forskarna vid Högskolan i Sogn och Fjordane och Lunds universitet att barnen med ADHD kunde koncentrera sig bättre när de via ett par hörlurar fick ett meningslöst, slumpmässigt brusljud – högt som från en dammsugare – i öronen. Vid en jämförelse visade sig effekten av brusljudet vara större än den av ADHD medicin, som inte gav någon effekt alls på de test barnen gjorde.
   &nbs– Barnen i studien fick genomföra tre kognitiva test som testade minne och uppmärksamhet. På två av testen märktes klara resultatförbättringar av brusljudet, säger Peik Gustafsson, forskare vid Lunds universitet och läkare i barnpsykiatri, Psykiatri Skåne.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Utländska jordbruk ökar risken för konflikter i Afrika

fredag 30 september, 2016 kl. 04:30

Bevattning av ett stort risfält i Tanzania. (Foto: Emma Li Johansson.)

För första gången pekar forskare på områden i Afrika där utländska jordbruksföretags val av grödor och hantering av färskvatten bidrar till ökad vattenbrist och större konkurrens om vatten. Något som i sin tur spär på risken för regelrätta konflikter mellan alla som behöver vatten – växter, djur och människor.
    Afrika är den kontinent där utländska företag under 2000-talet mer än på andra håll i världen har arrenderat stora landområden med målet att producera billig mat, billigt timmer och billig råvara till biodrivmedel. En tvärvetenskaplig studie från Lunds universitet visar att cirka tre procent av de landområden som utländska företag arrenderar i Afrika har registrerats att vara i produktion och används till att odla grödor. Av olika anledningar har företagen dragit sig ur eller inte börjat producera på övriga arrenden.
    Studien visar också att de grödor som utländska investerare väljer att odla ofta kräver mer vatten än traditionellt odlade grödor. Studien visar dessutom att samma gröda kan ha väldigt olika vattenbehov beroende på i vilket klimat den odlas och vilket bevattningssystem som företagen använder.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Coral Colors

fredag 30 september, 2016 kl. 04:29

Det finns en vacker värld under vattenytan.

Ta en titt på rörelserna och den enorma kromatiska skönheten i koraller, ett slags marina djur, polyper, som trots att de är ett av de äldsta djuren på vår planet är mestadels okända.

Hur stadssilhuetter har förändrats

fredag 30 september, 2016 kl. 04:28

Shanghai Pudon-distriktet som det såg ut 1987.

En byggnad växer upp här, en byggnad kommer där nere, och med tiden förändras stadens ”skyline” och blir helt annorlunda. Man kan leva på samma adress i 50 år och inte riktigt märka hur mycket det har förändrats. Detta sker även i en liten stad, där man får kämpa för att beskriva hur en viss stadsdel såg ut när man var liten.
    Men med fotografier kan vi se hur våra städer såg ut i det förflutna och hur väldigt olika de är nu (vissa mer än andra). Bilden ovan visar hur Shanghai Pudon-distriktet såg ut 1987. På bara tre årtionden har det förändrats avsevärt (bilden nedan), med skyskrapor som växer vuxit för att inhysa stadens 14 miljoner invånare.
    Se hur 13 städer runt om i världen har förändrats över tiden:
    Examples of How Much City Skylines Have Changed Through the Years.

Shanghai Pudon-distriktet tre årtionden senare, med skyskrapor för 14 miljoner invånare.

Skönheten i terrasserade fält

fredag 30 september, 2016 kl. 04:27

Kinesiska risterrasser.. (Foto: Thierry Bornier )

I tusentals år har bönder i bergsområden utökat sina gårdar för att odla grödor på branta sluttningar. De har skapat massiva steg i terrängen, bildat terrasser av många små platåer. Efter bergens konturer skapar kanterna på terrasserna slingrande mönster i landskapet och presenterar pittoreska bilder. Här är bilder från Kina, Schweiz, Vietnam, Peru, Filippinerna och Japan.
    The Beauty of Terraced Fields (27 foton).

Luftföroreningar orsakar miljontals dödsfall varje år

torsdag 29 september, 2016 kl. 03:25

Över 90 procent av världens befolkning andas in dålig luft.

Världshälsoorganisationen (WHO) har släppt en ny rapport med titeln Ambient air pollution: A global assessment of exposure and burden of disease. Där framgår bland annat att 92 procent av jordens befolkning andas in luft som är av sämre kvalitet än vad WHO har angett som lägsta-standard för luftkvalitet.
    Allra sämst är luften i Asien, Mellanöstern och Afrika men även större delen av Europa anses ha dålig luftkvalitet. WHO varnar för att luftföroreningar är vår tids största miljöproblem och säger att 10 procent av alla världens dödsfall 2012 kunde härledas till luftföroreningar. Luftföroreningar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, stroke samt lungcancer.
    Rapporten är baserad på mätningar av luftkvalitet på cirka 3.000 olika platser runt om i världen.
    Ladda ner hela rapporten (pdf) från World Health Organization: Ambient air pollution: A global assessment of exposure and burden of disease.

Airtime

torsdag 29 september, 2016 kl. 03:24

Reseupplevelser från tolv länder.

Beläget i öknen i Dubai, ett stadsrum i Hongkong eller det fantastiska landskapet på Hawaii, Airtime är en drönarfilm som skildrar en blandning av reseupplevelser filmade i 12 länder under sju månader.
    En kortfilm av Christian Grewe.

Fota småkryp på avstånd med Laowaobjektivet

torsdag 29 september, 2016 kl. 03:23

Perfekt objektiv om man vill komma nära småkrypen.

De flesta småkryp gör sig ofta väldigt bra på bild, men det kan ibland vara svårt att komma riktigt nära. Kanske inte heller alltid önskvärt.
    Men nu finns ett nytt alternativ., ett objektiv som heter Laowa 24mm f/14 Relay 2X Macro. Det kan fällas ut så att det kommer nära till exempel insekter utan att de skräms iväg. Objektivet kommer att finnas för både Canon och Nikon när det släpps.
    Läs mer: Laowa 24mm f/14 Relay 2x Macro Lens With Unusual Shape Announced.

Förarlösa fordon kommunicerar med fotgängare

torsdag 29 september, 2016 kl. 03:22

Tester i simulerad stadsmiljö inleds.

Självkörande fordon är en av de största revolutionerna i fordonsindustrin just nu. Fördelarna är många, men det skapar också utmaningar. För att undersöka hur människan kan skapa tillit till fordon utan en aktiv förare, testar Interactive Institute i ett forskningsprojekt hur människor reagerar i mötet med ett förarlöst fordon.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Förarlösa fordon kommunicerar med fotgängare.

Londons djupt liggande skyddsrum

torsdag 29 september, 2016 kl. 03:21

Nedgång till ett djupt liggande skyddsrum. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

När andra världskriget bröt ut i Europa och London blev det främsta bombmålet, började folk att hälla till på plattformarna i Londons tunnelbana varje natt för att undkomma de nattliga blitzen-bombningarna.
    Eftersom dessa underjordiska helgedomar blev alltmer trånga, beslutade den brittiska regeringen att bygga ordentliga skyddsrum långt under marken.
    London’s Deep Level Air Raid Shelters.