Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Gungar tillsammans på distans

måndag 3 augusti, 2015 kl. 04:33

Gungar tillsammans på 120 mils avstånd.

Liu Haibin är en 30-årig ingenjör som arbetar i Xiamen City, Kina. Hans familj bor i Tengzhuo City 120 mil från arbetet. Han missar sin 8-månader gamla son i synnerhet. Så Liu har byggt två matchande gungbrädor utrustade med rörelsesensorer, kameror och bildskärmar. Med dem kan Liu och hans son – och gungbrädan – gunga tillsammans i realtid.
    Läs mer och se video på Daily Mail: Father builds the ‘world’s longest seesaw’ so that he can play with his son who lives 730 miles away.

Tjugotal svåra skogsbränder i Kalifornien

måndag 3 augusti, 2015 kl. 04:31

Ovanligt svåra skogsbränder i Kalifornien.

I den amerikanska delstaten Kalifornien pågår kampen mot de förödande skogsbränderna. Mer än 20 bränder härjar för tillfället i de ovanligt torra områdena. Omkring 9 000 brandmän försöker få kontroll över skogsbränderna som rasar på olika håll (se karta).
    Flera avsnitt på huvudvägarna har stängts av för trafik och över tusen människor har beordrats att evakuera sina hem. Guvernören Jerry Brown har utlyst nödläge i delstaten och nationalgardet har kallats in för att delta i räddningsarbetet.
    Det är inte ovanligt med skogsbränder i Kalifornien, men i år är läget ovanligt svårt efter en fyra år lång rekordtorr period. Dessutom bidrar värmen och åskoväder till att bränderna har spridit sig.
    SF Gate: Crews gain on wildfire near Clear Lake as other blazes rage.
    State of California: California Statewide Fire Map (karta).
    State of California: Current Fire Information.
    BuzzFeed News: Wildfires Rage Across California, Force Hundreds Of Evacuations.
    NBC: California Wildfires.
    Google Maps: 2015 California Fire Map.

Varför ser barn i medeltida målningar ut som gamla män

måndag 3 augusti, 2015 kl. 04:31

Bilden av barn i medeltida konst.

Varför ser barn i medeltida konst så fula och gamla ut? Phil Edwards talar med Matthew Averett, en professor i konsthistoria vid Creighton University, för att ta reda på varför.

Tåget till himlen i Wroclaw

måndag 3 augusti, 2015 kl. 04:30

Skulpturen ”Train to Heaven” i Wrocław. (Foto: Wikimedia Commons.)

Tåget till himlen är ett monument som skildrar ett gammalt, verkligt ånglok som står upprätt och pekar mot himlen. Skulpturen står på Strzegomski-torget i Wroclaw, Polen. Det 65-år gamla lokomotivet anskaffas från ett museum och uppfördes år 2010 av konstnären Andrzej Jarodzki.
    Skulpturen beställdes av staden Wroclaw och företaget Archicom för att fira företagets 20 år av kommersiell verksamhet i staden. Monumentet sägs vara den största urbana skulpturen i Polen
    The Train to Heaven in Wroclaw.

Gnomesville – en magisk plats

måndag 3 augusti, 2015 kl. 04:29

Några av invånarna i Gnomesville. (Foto: oatsy40.)

Var kommer allt småfolk, som tomtar, gmomer, oknytt med mera ifrån? Jo, naturligtvis från Gnomesville i Australien där de bott sedan 1500-talet. De beskrivs som små, jordlevande varelser, ofta bevakande gruvor och gömda skatter.
    Gnomesville ( ligger norr om Dardenup i Ferguson-dalen i sydvästra delen av landet. Det finns en legend som säger att en gnome en gång undrade över kusten i västra Australien, när en konstig magisk kraft kallade honom till denna plats, som numera kallas Gnomesville, 30 minuter från lokala staden Bunbury. Det dröjde inte länge förrän fler tomtar följde i hans fotspår. Nu bor tusentals tomtar på denna förtrollade plats.
    Gnomesville – The Magical Place Where Gnomes Live.
    Google Maps: Gnomesville.

Första barnet som fått helt nya händer

söndag 2 augusti, 2015 kl. 04:14

En glad åttaåring.

Läkarna vid Childrens Hospital of Philadelphia har genomfört världens första dubbla handtransplantation på ett barn.
    Patienten, åttaårige Zion Harvey, som på grund av en svår sjukdom han fick vid två års ålder var tvungen att amputera båda sina händer, fick vid operationen dessa ersatta med nya händer.
    Det var en mycket komplicerad operation som tog 10 timmar och 40 stycken personer var inblandade i ingreppet varav 10 stycken var kirurger.
    Läs mer och se en video:
    Hand Transplantation Program.

Hulk, världens största pitbull har blivit far

söndag 2 augusti, 2015 kl. 04:13

Hulk gosar med sina sex dagar gamla valpar.

Hulk, världens största pibull med sina 76 kilo, har nu blivit far till en kull med söta valpar.
    De åtta valparna ska framöver utbildas till skyddshundar då Hulks ägare, Marlon Grannon, har en skola som utbildar sådana hundar. När de är fullt utbildade tror man att de åtta valparna sammanlagt ska kunna säljas för drygt 4 miljoner svenska kronor.
    Läs mer och se fler bilder och en video:
    Daily Mail: Hulk the world’s biggest pitbull shows his softer side as he cuddles up to his new litter of pups – which are worth a cool $500,000.

Blomsterfestival i Valencia

söndag 2 augusti, 2015 kl. 04:13

Batalla de Flores.

Batalla de Flores, eller ”Flower Battle” är den stora finalen på en månadslång festival i Valencia, Spanien, varje juli för att övertyga människor att stanna kvar i staden under sommaren. Den börjar med en parad av vagnar fulla av blomsterklädda kvinnor och flickor.
    Efteråt är gatorna i Valencia täckta med ett lager av färgglada nejlikor. Se en vacker samling av fotografier från ”Batalla de Flores” – och video.
    The Batalla de Flores.

Fågelskrämmefestivaler i Storbritannien

söndag 2 augusti, 2015 kl. 04:12

Thornton Hough fågelskrämme-festival, Wirral, England.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Scarecrow-festivaler hålls över hela världen, men de är särskilt populära i Storbritannien, där användningen av fågelskrämmor som beskyddare av grödor går tillbaka till urminnes tider. I det medeltida England,var det unga pojkar som fick i uppdrag att ansvara för att skrämma bort fåglar.
    När den stora pesten år 1348 tog hälften av befolkningen i Storbritannien kunde markägare inte hitta tillräckligt unga pojkar att anställa som fågelskrämmor för att skydda sina grödor. Så de fyllde säckar med halm, snidade ansikten i rovor eller kalebasser, och gjorde fågelskrämmor som stod på stolpar. Fågelskrämmorna fortsatte att patrullera brittiska fält fram till början av 1800-talet då nya fabriker och gruvor erbjöd barn bättre betalda jobb.
    Scarecrow Festivals in the UK.

Färgstarka byggnader i världen

söndag 2 augusti, 2015 kl. 04:11

Happy Rizzi House i Braunschweig, Tyskland. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Tråkiga och inga färger eller bara tegel. Nej, inte här. Här ärav de mest levande, färgglada byggnader från hela världen. Visst blir man gladare av lite färg …
    The 30 Most Colorful Buildings in the World