Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mild eller sträng vinter? Därför är långtidsprognoser svåra att göra

måndag 20 november, 2017 kl. 02:47

Låg förutsägbarhet.

I början av november prövade SVT-meteorologen Nitzan Cohen ett nytt grepp – en prognos för hela vintern. Långtidsprognoser är ett hett forskningsområde men än så länge långt ifrån en exakt vetenskap.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Mild eller sträng vinter? Därför är långtidsprognoser svåra att göra.

Så lär sig datorn känna igen en katt

måndag 20 november, 2017 kl. 02:46

Det nya var inte att datorn lärde sig känna igen någonting, utan hur den gjorde det.

Maskininlärning innebär att datorn själv lär sig av sina erfarenheter. Då blir den flexiblare när den ska känna igen något den inte är van vid – till exempel en trebent katt.
    Artificiell intelligens (AI) är skapad intelligens – hos maskiner. När Google ville visa hur långt företaget hade kommit inom AI bestämde de sig 2012 för att lära en dator att känna igen katter i videor publicerade på Youtube. Projektet tog flera år och krävde datorer med sammanlagt 16.000 processorer som fick studera en miljon bilder.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Så lär sig datorn känna igen en katt.

Michelangelos gömda teckningar i Medici Chapels

måndag 20 november, 2017 kl. 02:45

Gömd Michelangelo-teckning på väggen i kapellet.

Till ett dolt rum under den nya sakristian i basilikan San Lorenzo i Florens, Italien, gick den store italienske skulptören och arkitekten Michelangelo en gång för att gömma sig. Han var femtiofem år på den tiden.
    Michelangelo hade haft beskydd av Medici-familjen, som härskade över Florens i början av 1500-talet, för mycket av sitt liv. Men relationerna blev en aning irriterade när Medici kastades ut från makten och Michelangelo fick hjälp av sin älskade stad,
    Michelangelo’s Hidden Drawings at Medici Chapels.

Hemligheter i London Library

måndag 20 november, 2017 kl. 02:44

London Librarys läsrum. (Foto av Philip Vile.)

London Library föddes i missnöje år 1841, för 175 år sedan.
    London Library är världens största medlemsbibliotek, det ligger vid St. James’s Square i City of Westminster, London. Det grundades 1841 av Thomas Carlyle som var missnöjd med förhållandena vid British Library. Medlemskap kan fås av alla mot en årlig avgift och man har idag cirka 8.000 privatpersoner och 200 institutioner som är medlemmar
    År 1944 förstördes en del av böckerna vid en bombexplosion och 1970 såldes bibliotekets fåtaliga inkunabler. Frånsett detta har man, med undantag för några dubbletter, behållit alla volymer sedan grundandet. Det finns idag över 1 miljon volymer, varje år köps 8.000 nya titlar och 800 tidskrifter in.
    Londonist: Secrets Of The London Library.

Det hemliga protokollet för när drottningen dör

måndag 20 november, 2017 kl. 02:43

Engelsmän är förutseende …

Vi gillar inte att spekulera om någons framtida död, särskilt någon som inte ens är sjuk, men drottning Elizabeth II är 91 år gammal. Den brittiska monarkin är mestadels ceremoniell idag, men Elisabeth tar det väldigt seriöst – eller åtminstone de som gör det i Storbritannien. Det finns ett förfarande för att hantera nyheterna när tiden kommer, följd av en begravning och efterträdare.
    En monarks död betyder en hel massa förändringar som vi inte hade tänkt på.

Veckans bilder

söndag 19 november, 2017 kl. 05:57

Det tas många sköna bilder …

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media.
    Photos of the Week: 11/11–11/17 (35 foton).

Smörsyra kan bli behandlingsmetod vid IBS

söndag 19 november, 2017 kl. 05:57

Sikte på orsak i stället för symptom.

IBS-patienter har en lägre andel av de bakteriearter som kan producera smörsyra i tarmen. Detta kan också vara en bidragande orsak till att man drabbas av sjukdomen. Forskare ska nu studera hur smörsyran påverkar tarmen och om den kan användas för att ta fram behandlingsmetoder för IBS, irritabel tarmsjukdom.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Smörsyra kan bli behandlingsmetod vid IBS.

Hur jorden förändras under årets cykler

söndag 19 november, 2017 kl. 05:56

Fascinerande …

Livet är den enda sak som hittills gör jorden unik bland de tusentals andra planeter som vi har upptäckt. Sedan hösten 1997 har NASA-satelliter kontinuerligt och globalt observerat allt växtliv vid jordens yta på land och hav. En fascinerande simulering av förändringarna från dag till dag och under årets cykler

Norges medeltida träkyrkor ser ut att vara plockade ur en saga

söndag 19 november, 2017 kl. 05:55

Hopperstad stavkyrka i Vikøyri, Norge. (Foto: Wkimedia Commons, cc.)

När vi säger att det ser ut som om det kom från en saga, måste vi komma ihåg att dessa sagor och deras illustrationer bygger på riktiga platser som existerade en gång i tiden.
    Det är bara tur att några av dessa platser överlever än idag. Visst kan de överleva krig, hungersnöd, pest och urban förnyelse, men de norska trästavkyrkorna är ett underverk. Byggda när kristendomen var ny i regionen för 900 år sedan, står vissa fortfarande välbevarade. De delar unika arkitektoniska särdrag för tiden, och många innehåller vikinga-symboler tillsammans med kristna symboler. Se de tio äldsta stavkirkerna på Smithsonian.
    Smithsonian: Norway’s Medieval Wooden Churches Look Plucked From a Fairy Tale.

Vad nästan alla länder på jorden är uppkallade efter

söndag 19 november, 2017 kl. 05:54

Länders namn uppkallade efter fyra saker.

Någonsin undrat hur England fick sitt namn? Precis som med otaliga andra länder är det efter en stam av tidiga bosättare (i detta fall efter angler, en av de germanska stammarna som bosatte området under 400- och 500-talet).
    I själva verket är nästan alla länder i världen uppkallade efter en av fyra saker: 1) en stam; 2) en egenskap för landet 3) en riktningsbeskrivning eller 4) en viktig person. Det enligt Quartz, som analyserade 195 länder som är listade i Oxford-ordboken över världens platsnamn.
    The Telegraph: Nearly every country on Earth is named after one of these four things.