Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Facebook har bytt logotyp

fredag 3 juli, 2015 kl. 03:59

Inte många som sett skillnaden.

Facebook bytte logotyp häromdagen utan att göra någon stor grej av det. Och troligen utan att någon har märkt det.
    Facebooks nya logotyp har ett nytt, snäppet smalare, typsnitt och den största skillnaden är att bokstaven ”a” i Facebook har ändrat stil. Josh Higgins, Creative Director på Facebook berättar att målet var att modernisera loggan för att göra den trevligare och mer lättillgänglig.
    Facebook changed its logo yesterday, did you notice?.

Saker som uppfunnits i Kanada

fredag 3 juli, 2015 kl. 03:59

”Roterande” snöplog byggd 1899 och gick i pension 1964, reparerades 1995 och används nu för snöröjning Skagway, Alaska.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

De goda människorna i Kanada är ansvariga för många uppfinningar som vi använder varje dag. Särskilt om man är någon som spelar ”Trivial Pursuit” iklädd en ”Wonderbra” medan man äter jordnötssmör smort på ”McIntoshäpplen” …
    19 Things You Might Not Know Were Invented in Canada.

Mysteriet Lewis Carroll

fredag 3 juli, 2015 kl. 03:58

Lewis Carroll. (Foto: Wikimedia Commons.)

Lewis Carroll, egentligen Charles Lutwidge Dodgson, författaren till boken ”Alice i Underlandet” som utkom 1865 och alltså firar 150-årsjubileum i år, är än i dag en gåtfull figur.
    Jenny Woolf på ”The Public Domain Review” utforskar glädjeämnen och kamp hos denna lysande, hemlighetsfulla och komplexa människa, skapare av en av världens mest älskade berättelser.
    The Mystery of Lewis Carroll.

Kartor som lär ut något nytt om världen

fredag 3 juli, 2015 kl. 03:56

Man kan lära sig mycket av kartor. (Bild: Global Post.)

Vår värld är ett komplext nätverk av människor, platser och saker. Kartor är ett bra verktyg och kan hjälpa oss att förstå hur vi alla är ”anslutna”. Här är en samling av informativa kartor som förhoppningsvis kommer att lära ut något nytt och ge ett nytt perspektiv på vår fantastiska planet och de som lever där.
    32 Maps That Will Teach You Something New About the World.

En ’All-American Pie’-tårta för den fjärde juli

fredag 3 juli, 2015 kl. 03:55

En 4 juli-kaka för nationaldagsfirande.

En cherpumple är en körsbärpaj, en pumpapaj och en äppelpaj – alla bakade separat – och bakas sedan in i kakans lager, som sedan staplas och ställs iskallt. Det är en kaka som tillskrivs den amerikanse humoristen och kocken Charles Phoenix.
    Om man är fransman, så kan man använda samma design för den kommande nationaldagen. Bara ändra ordningen på skikten för att matcha den franska flaggan (nationaldag 14 juli).    :-)
    A Red, White, and Blue, Pie-Stuffed Cake Because Murica (med video).

Oslo bygger världens första ”Bee Highway”

torsdag 2 juli, 2015 kl. 04:05

En äkta norsk bihistoria.

Globala bisamhällen har varit på tillbakagång under ganska lång tid, och ändå försöker vi fortfarande lista ut hur vi kan hjälpa dem att få bättre livsförhållanden.
    Oslo är på väg att bli den första staden att installera en ”bi-motorväg” – en samling av blommor som pryder hustak,balkonger, kyrkogårdar och som är tänkt att erbjuda bin säker resa i hela staden. Här är vad Agnes Lyche Melvær, chef för miljögruppen bakom detta unika ekologiska projekt, har att säga om bi-motorvägen:
    ”Vi omformar ständigt vår miljö för att tillgodose våra behov, glömmer att andra arter också lever i det, att korrigera att vi måste återgå till platser för dem att leva i.”
    För den som är intresserad av att se hur ”motorvägsprojektet” fortskrider kan spåra allt på webbplatsen Pollinatorpassasjen, där man hittar en interaktiv karta och mer om den här härliga idén
    Pollinatorpassasjen.
    Se också Business Insider och Gizmodo.

Wakhan-korridoren

torsdag 2 juli, 2015 kl. 04:04

Här har inte talibanerna lyckat få in en fot.

Sett på en karta verkar Wakhan-korridoren vara ett märkligt territorium, en smal remsa i nordöstra Afghanistan, som sträcker sig mellan Pakistan i söder och Tadzjikistan i norr och slutar på den kinesiska gränsen. Politiskt är det en uppfinning av det ”stora spelet”, en buffertzon mellan gamla imperier, men det finns en geografisk verklighet.
    Korridoren är just det, en lång och nästan ogenomtränglig dal flankerad av några av de högsta topparna i Pamir (inklusive Afghanistans högsta, det 1500 meter höga Nowshak). Till denna dag, är det fortfarande ett av de få områden i landet där talibanerna har misslyckats med att få in en fot.
    Down The Wakhan Corridor.

La Lonja de la Seda

torsdag 2 juli, 2015 kl. 04:02

Fungerade som silkesbörs under flera århundraden.

La Lonja de la Seda är en sengotisk byggnad i staden Valencia i Spanien, uppförd mellan 1482 och 1548, på höjden av Valencias guldålder. Den är en av de största turistattraktionerna i staden och är en enorm och skrämmande byggnad, som påminner om en kyrka med takhöjden 17 meter.
    La Lonja de la Seda är sedan 1996 ett världsarv.
    La Lonja de la Seda, med massor av foton.

Distraherad bilförare

torsdag 2 juli, 2015 kl. 04:01

Det gäller att vara uppmärksam i trafiken.

Denne Floridaförare i en SUV ”hoppade” över klaffbron i West Palm Beach efter att den börjat öppna. Mannen klarade hoppet och ingen blev skadad. Vid en intervju senare, sade föraren att han var distraherad på grund av att ställa in sin GPS.
    This Driver Went Dukes Of Hazzard Over A Drawbridge In Florida.

Fnösketorrt: tidig start av skogsbrandsäsongen i väst

torsdag 2 juli, 2015 kl. 04:01

En skogsbrand i USA. (Foto: Wikimedia Commons.)

Skogsbränder har redan eldhärjat mer än 1,6 miljoner hektar i Alaska den här säsongen, och det brinner i Washington och Oregon och det är snustorrt Kalifornien.
    En mycket torr vinter, låga nivåer av snötäcket och en årslång torka i väst och allt pekar på en mycket aktiv brandsäsong 2015.
    Här är de senaste veckornas bilder från Wenatchee, Washington, där cirka 25 hus brann ner i söndags.
    Tinder Dry: An Early Start to Wildfire Season in the West (25 foton).