Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Det “organiska” ökenhuset i Joshua Tree, Kalifornien

torsdag 20 september, 2018 kl. 02:35

Ökenhuset i Kalifornien. (Foto: Lance Gerber.)

Långt ansedd som en av pionjärerna för organisk arkitektur i USA, är Kendrick Bangs Kelloggs “Desert House” ofta citerat som ett av de främsta exemplen.
    Huset är beläget på 4 steniga hektar nära Joshua Tree National Park i sydöstra Kalifornien. Bygget av det 430 kvadratmeter stora huset med 3 sovrum och 3,5 badrum slutfördes 1993, sedan tog inredningsarkitekten John Vurgin vid och fortsatte på projektet väl in i 2000-talet.
    This Organic Desert House in Joshua Tree, CA is at One With Its Environment – många foton.


Organisk arkitektur är en typ av arkitektur som förespråkar harmoni mellan människan och naturen. Termen myntades av arkitekten Frank Lloyd Wright.
    Andra arkitekter som är kända för sin organiska arkitektur är Gustav Stickley, Antoni Gaudi, Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan, Bruce Goff och Anton Albertsi. (Källa: Wikipedia.)

Ny metod för att diagnosticera Alzheimers

torsdag 20 september, 2018 kl. 02:34

Tau PET visar på omfattande mängder av sjukligt tau-protein i tinning- och hjäss-loberna hos patienter med Alzheimers sjukdom. (Bild: Oskar Hansson.)

Att ställa diagnosAlzheimers sjukdom kan vara svårt, eftersom flera andra tillstånd kan ge samma symtom. Men nu finns en ny metod som avbildar hjärnan och visar den spridning av proteinet tau som finns enbart vid Alzheimers.
    – Metoden fungerar väldigt bra. Jag tror den kommer att finnas i kliniskt bruk världen över om bara några år, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare på SUS, som har lett en stor internationell studie om den nya metoden.
    Lunds universitet: Ny metod för att diagnosticera Alzheimers.

Så kan människor och robotar samarbeta

torsdag 20 september, 2018 kl. 02:33

Fadi Basher, tekniker från Scania, testar den nya demonstrationsanläggningen på LiU. Doktoranden Varun Gopinath till vänster. (Foto: Mikael Sönne.)

Robot + människa = sant. Ett flerårigt LiU-projekt har visat hur stora industrirobotar och människor kan samarbeta i framtiden.
    Robotar är i sig inte något nytt. Redan på 1970-talet byggde dåvarande Asea, i dag ABB, de första eldrivna industrirobotarna och under senare år har flera företag utvecklat små samarbetsrobotar, specialbyggda för att arbeta ihop med människor, i så kallade samverkande system.
    Linköpings universitet: Så kan människor och robotar samarbeta.

Klart samband mellan terror och odemokratiska attityder

torsdag 20 september, 2018 kl. 02:32

Terrordåd ökar benägenheten att acceptera odemokratiska ledare.
(Foto: Mostphotos.)

Vilka effekter har ett terrordåd när det gäller synen på demokrati och tortyr? En forskargrupp vid Lunds universitet undersökte 152 studenter i direkt anslutning till två olika terrordåd och fann en höjd benägenhet att kunna tänka sig att följa odemokratiska och i värsta fall fascistiska ledare.
    – Studien ger svart på vitt hur en kollektiv upplevelse av hot gentemot det demokratiska samhället får negativa konsekvenser för just demokratiska attityder, säger forskaren i psykologi, docent Magnus Lindén.
    Lunds universitet: Klart samband mellan terror och odemokratiska attityder.

Yoga förbättrar psykisk hälsa hos intagna på fängelser

torsdag 20 september, 2018 kl. 02:31

Minskar psykiatriskt lidande.

Yoga minskar inte bara oro och aggressioner, utan förbättrar också den psykiska ohälsan hos intagna på fängelser, visar en uppföljning av en tidigare studie.
    Forskning.se: Yoga förbättrar psykisk hälsa hos intagna på fängelser.

Jim Castigans Hobbit-hus

onsdag 19 september, 2018 kl. 03:08

Mysigt boende …

Jim Castigan är en Sagan om ringen-fan. För några år sedan beslutade han att han behövde en skjul för sin gräsklippare, och tyckte att det skulle vara snyggt om det såg ut som ett Hobbit-hus.
    Eftersom han jobbat i betongbranschen hela sitt liv tyckte han att en betongstruktur skulle vara det bästa sättet att uppnå det utseende och strukturella resultatet som han ville ha. Skjulet visade sig bli bra och inspirerade honom att bygga vidare, med två sovrum, två badrum, och energieffektivt. Projektet inspirerade även till en blogg.
    Hobbithusets exteriör är färdig, och inredningen är nästan färdig men ännu inte inredd.
    Se fler bilder av huset, exteriör och interiör, med detaljer, på länkarna.
    My Hobbit Shed.
    Instagram: hobbithollowjim.

Mysigt boende …

Så kan biobränsleproduktionen bli mer effektiv

onsdag 19 september, 2018 kl. 03:07

Måste bli effektivare för att konkurrera med fossila bränslen.

För att kunna konkurrera med fossila bränslen måste processen att utvinna biobränsle bli mycket effektivare. En av de viktigaste åtgärderna är att utveckla cellfabriker till en lägre kostnad, enligt forskare vid Chalmers.
    Forskning.se: Så kan biobränsleproduktionen bli mer effektiv.

Så vill MSB stärka beredskapen för skogsbrand till nästa sommar

onsdag 19 september, 2018 kl. 03:06

Skogsbrand. (Foto: Leif Sandahl/MSB.)

MSB har lämnat en delredovisning till regeringen om hur beredskapen att hantera svåra skogbränder kan förbättras redan till sommaren 2019.
    Skogsbrandssäsongen var under den gångna sommaren exceptionell i Sverige. Brandrisken var extrem i stora delar av landet. Flera stora och svårsläckta bränder härjade samtidigt och de höga brandriskvärdena varade under lång tid, från maj till augusti.
    MSB: Så vill MSB stärka beredskapen för skogsbrand till nästa sommar.
    Läs rapporten för mer information (pdf).

Efterdyningarna från superorkanen Mangkhut

onsdag 19 september, 2018 kl. 03:05

Orkanen Mangkhut från vädersatelliten Himawari 8 den 13 september 2018. Stormens öga är nästan 65 kilometer bred.
(Foto: Japan Meteorological Agency.)

Orkanen Mangkhut, även kallad Ompong i Filippinerna, bildades i Stillahavsområdet för cirka 10 dagar sedan och blev snabbt till en kategori 5-orkan, superorkan med långvariga vindar på 200 kilometer i timmen. Den tog vägen västerut över Filippinerna, sedan till Hongkong och sydöstra Kina, där den nu har nergraderats till en tropisk storm efter att ha slitit upp byar och städer, översvämmat kuster och slätter och orsakat massiva jordskred.
    Antalet dödsoffer är minst 74 personer i Filippinerna. Antalet blir allt högre i takt med att räddningsarbetare gräver sig fram i lermassorna efter ett jordskred, där upp till 40 personer fortfarande tros vara begravda.
    I provinsen Guangdong i södra Kina har hittills fyra personer omkommit.
    Photos: The Aftermath of Super Typhoon Mangkhut (32 foton).

Upptäckt av nervceller öppnar för nya behandlingar av hörselskador

onsdag 19 september, 2018 kl. 03:04

Tre olika vägar till hörsel.

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat fyra typer av nervceller i det perifera hörselsystemet, varav tre helt nya. Kartläggningen av dessa kan leda till nya former av behandlingar av olika hörselskador som tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.
    Forskning.se: Upptäckt av nervceller öppnar för nya behandlingar av hörselskador.