Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vackra svart-vita bilder från filmfestivalen i Cannes

söndag 24 maj, 2015 kl. 02:10

Den mexikansk-amerikanska skådespelerskan, tv- och filmproducenten Salma Hayek. (Foto: Vincent Desailly.)

Filmfestivalen i Cannes, är världens mest prestigefyllda filmfestival. Den grundades 1946 av Jean Zay, och har hållits varje år sedan dess (med undantag för 1948, 1950 och 1968) i Cannes på franska rivieran. De första åren hölls festivalen i september, men sedan 1952 hålls den under andra hälften av maj månad.
    Fotografen Vincent Desailly tog nyligen fördel av glamour och hög närvaro av ”stjärnor” på festivalen för att ta dessa vackra svart-vita bilder av kändisar på röda mattan. Läs mer om dessa svartvita pärlor på Desaillys Tumblr och Instagram.
    Festival de Cannes.
    Vincent Desaillys foton på Tumblr och Instagram.

Berlin 1890–1920 i färg

söndag 24 maj, 2015 kl. 02:09

Den tyska huvudstaden runt år 1900.

Den här videon visar Berlin och en liten bit av München från åren 1890 till 1920. I färg.

”Galna” vägar

söndag 24 maj, 2015 kl. 02:08

Transfăgărăşan, Făgăraş Mountains, Rumänien.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

En del vägar runt om i världen kan få adrenalinet att pumpa på vem som helst, eller åtminstone ge en bild som ingen annan. Vissa är ”handsnidade” och vissa försvinner helt under vissa tider på dagen eller månader. Spänn fast säkerhetsbältet innan vi ger oss iväg på någon av dessa vilda vägar.
    15 of the world’s craziest roads that push travelers to the edge.

Mannen och hans hund

söndag 24 maj, 2015 kl. 02:07

Hjärtvärmande om en hunds kärlek.

Det är en berättelse om en man och hans hund. De delar ett särskilt liv tillsammans.
    Det är inte klart förrän i slutet vad detta argentinska offentliga servicemeddelande vill uttrycka. Men i slutet, gör det det så kraftfullt …

Medusas rysliga skönhet

söndag 24 maj, 2015 kl. 02:06

ESO:s Very Large Telescope i Chile har fångat den mest detaljerade bilden någonsin av Medusanebulosan. (Källa: ESO.)

En färgstark pensionär. Så kan man beskriva Medusanebulosan (även känd under namnet Abell 21 och Sharpless 2-274), som ESO:s jätteteleskop VLT i Chile nu har tagit den hittills mest detaljerade bilden av.
    När stjärnan i hjärtat av nebulosan pensionerades kastade den ut sina yttre lager i rymden, och det bildade detta färgglada moln. Bilden förebådar det slutliga öde för vår sol: den kommer också att bli ett objekt av detta slag.
    Läs mer och se större bild på ESO (på svenska).

Tweeting Music

lördag 23 maj, 2015 kl. 04:50

Låtlistor på Tweeting Music.

Tweeting Music gör låtlistor till Spotify baserade på tweets. Det är en svenskutvecklad tjänst som använder sig av Twitters och Spotifys API:er för att skapa låtlistor till Spotify.
    Tweeting Music analyserar alla tweets med hashtaggen #nowplaying och kollar om dessa innehåller länkar till musik på Spotify och skapar en låtlista med de populäraste låtarna inom en specifik genre. Det finns låtlistor för sex olika kategorier: most popular, rock, pop, hard rock, hip hop samt house och samtliga låtlistor uppdateras dagligen.
    TweetingMusic.

Duck Lanes

lördag 23 maj, 2015 kl. 04:49

Fredad zon för ankor. (Foto: Canal & River Trust.)

Livet längs Regents Canal i London är en härlig upplevelse. Där kan man cykla eller jogga längs rader av gallerier och kaféer. Människor njuter av det, och det gör ankorna också. Men de små fåglarna är lite mer känsliga för kollisioner med människor och cyklar. Så Canal & River Trust har avsatt den inre delen av trottoaren längs kanalen som en utsedd zon för ankor. Den är markerad med målade silhuetter av ankor.
    London’s canal walkways now have “duck lanes”.
    Fler bilder.

Smartanslut bilen för social rörlighet

lördag 23 maj, 2015 kl. 04:49

Små, snabba och säkra bilar.

Fler och fler människor dras till de stora städerna i världen. Dessa städer har en utmaning att möta: finns inte tillräckligt med parkeringsplatser och mycket överbelastad trafik, särskilt under rusningstider. Det blir ännu mer problematiskt när stora bilar bara används av enskilda individer.
    Därför är det små, bekväma och säkra, bilar som krävs och, utöver det, ger den elektriska ”drivlinan” möjligheter att helt tänka om vad vi vet om enskilda transporter. Kanske kan detta bli verklighet …

Byggnad som ser ut som Enterprise från Star Trek

lördag 23 maj, 2015 kl. 04:48

Star Trek-liknande byggnad.

En något modernare byggnad finns i Kina – tillägnad framtidens ”religion” får man kanske säga … Det är det kinesiska spelbolaget NetDragon Websofts huvudkontor som är utformat som Star Treks flaggskepp Enterprise.
    Läs mer och se en video på:
    Make it so: Chinese building looks just like Star Trek’s USS Enterprise.

Det äldsta kapelleti i Le Puy, Frankrike

lördag 23 maj, 2015 kl. 04:47

Kapellet på ”bergstoppen”. (Foto: Wikmedia Commons, cc.)

Det lilla kapellet blir en fängslande liten ”pilgrimsfärd” där det står mitt på en smal, obelisk-liknande vulkanisk formation. Att gå genom dörren till kapellet Saint-Michel d’Aiguilhe och titta på dess grottliknande interiör är en mystisk upplevelse. Kapellet ligger på en plats i närheten av Le Puy-en-Velay i Frankrike.
    Det är det äldsta kapellet i Le Puy. Den vulkaniska ”bergsnålen” där har vördats som en helig plats i tusentals år. Det var hem för en förhistorisk ”dolmen”, som romarna tillägnade guden Merkurius. De kristna intog senare platsen och helgade berget till ärkeängeln St Michael, beskyddare för många höga platser runt om i Europa.
    Saint-Michel d’Aiguilhe Chapel – The Oldest Chapel of Le Puy, France.