Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Med soldrivet flygplan jorden runt

torsdag 28 juli, 2016 kl. 03:22

Första soldrivna flygplanet som gjort en jorderuntresa.

Jordenruntresan tog lång tid, 505 dagar för att flyga 242.000 km i en genomsnittlig hastighet av ca 70 kilometer i timmen. Piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg landade framgångsrikt planet Solar Impulse i Abu Dhabi på tisdagen.
    Läs mer och se foton: Flying Around the World in a Solar Powered Plane (28 foton).
    Solar Impulse.

Mossor som får klippor att vittra kan förklara klimatförändringar

torsdag 28 juli, 2016 kl. 03:21

Mossor och lavar kan ligga bakom istiderna.

Under jordens ordoviciska era var koldioxidhalten i atmosfären omkring åtta gånger högre än idag. Ändå kyldes klimatet av till en stor istid, något som forskare hittills haft svårt att förklara. En studie från Stockholms universitet visar att vittringsprocesser i klippor, som orsakas av växter som mossor eller lavar, kan ha orsakat globala kylningseffekter.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Mossor som får klippor att vittra kan förklara klimatförändringar.

Alpin fotboll

torsdag 28 juli, 2016 kl. 03:20

Tuff extremfotboll.

En grupp österrikiska fotbollsspelare har uppfunnit en ny extremsport:”Alpine Soccer”. Det är fotboll på det tuffaste sättet, eftersom det bara spelas i de brantaste alpina backarna.

Nederländska män är världens längsta

torsdag 28 juli, 2016 kl. 03:20

Människans tillväxttrender. (Bild YouTube.)

När det gäller längden på, holländska män och lettiska kvinnor så höjer den sig över alla andra nationaliteter,visar en studie. Den genomsnittliga holländaren är nu 183 cm lång, medan den genomsnittliga lettiska kvinnan når 170 cm. Forskningen som publiceras i tidskriften Elife har spårat tillväxttrender i 187 länder sedan 1914.
    BBC News: Dutch men revealed as world’s tallest.

Varifrån våra livsmedel kommer

torsdag 28 juli, 2016 kl. 03:19

Interaktiv livsmedelskarta.

International Center for Tropical Agriculture (CIAT) har genomfört en omfattande studie av den globala jordbruks- och livsmedelsmarknaden. En del av denna studie är en interaktiv karta som visar varifrån de livsmedel kommer som finns på hyllorna i våra mataffärer.
    Where our food crops come from.

Ökad kunskap om insekters fuktsinne förbättrar myggbekämpning

onsdag 27 juli, 2016 kl. 03:32

Biologerna Marcus Stensmyr och Anders Enjin har kartlagt de känselceller och gener som gör att flugor kan känna luftfuktighet. (Foto: Richard Bartz.)

För första gången har forskare lyckats beskriva vad som kan kallas fuktsinnet hos djur. Upptäckten av de gener och nervbanor som gör att insekter känner luftfuktighet kan i framtiden leda till effektiva metoder att bekämpa exempelvis myggor.
    Det är forskare vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, som i samarbete med kollegor vid Northwestern University i USA har upptäckt och beskrivit insekternas ”sjätte sinne”. Genom att studera bananflugor har biologerna Marcus Stensmyr och Anders Enjin hittat de känselceller och gener som gör att flugorna kan känna av luftfuktighet. Cellerna är placerade på baksidan av flugornas antenn.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Golf Cart Jetpack

onsdag 27 juli, 2016 kl. 03:31

Golfare blir allt bekvämare …

Varför köra runt hinder när man kan flyga över dem? Golfmästaren Bubba Watson hoppas att jetpack kommer att ersätta gammaldags fyrhjuls golfbilar. Nyligen lärde han sig att flyga en Martin P12 jetpack och använde den för att flyga från hål till hål på en golfbana. Med 100 metert ”högt i tak” och en maxhastighet på 75 km/h, kunde han röra sig snabbt.
    Golf ska ju vara en sport … hur blir det med motionen?
    Martin Jetpack Golf Cart.
    The Telegraph: Eagle-eyed golfing with the golf cart jetpack.

Marqueyssacs formklippta trädgård

onsdag 27 juli, 2016 kl. 03:31

Marqueyssac Topiary Garden. (Foto: Maman Voyage.)

Den franske fotografen Philippe Jarrigeon besökte Cháteau de Marqueyssac i Dordogne-regionen i Frankrike för att fotografera den otroliga formklippta trädgården som finns där. Området utvecklades först i slutet av 1700-talet, men började verkligen ta form på 1860-talet.
    Trädgården är privatägd men ändå öppen för allmänheten, med över 150.000 träd och buskar som är klippta i ovanliga geometriska forme.
    Colossal: Surreal Views of the Marqueyssac Topiary Gardens Photographed by Philippe Jarrigeon.
    Les hardins suspended de Marqueyssac.

Star Treks utveckling I television och film

onsdag 27 juli, 2016 kl. 03:30

The Evolution of Star Trek in Television & Film (50 Years of Trek).

Star Trek fyller 50! Och ”Star Trek Bortom” är här! Det här är ultimata Star Trek-filmen, med klipp från varje Star Trek-film

Vanliga missuppfattningar om förhistorien

onsdag 27 juli, 2016 kl. 03:29

Den gamla kultplatsen Göbekli Tepe i Turkiet. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Utan skriftliga anteckningar för att ge oss en uppfattning om hur livet var innan skriften uppfanns måste vi dechiffrera ledtrådarna som finns kvar och sätta ihop bitarna för oss själva.
    Föreställa sig en värld innan det skrivna ordet är lite ”mind-blowing”, och allteftersom vi lär oss mer och mer om livet för tusentals år sedan, kan vi också konstatera att ett antal populära övertygelser om den förhistoriska världen är helt felaktiga.
    10 Vanliga missuppfattningar om förhistoria.