Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Folket gillar blandskog mot klimatrisker

torsdag 30 mars, 2017 kl. 04:03

Mer varierad skog motverkar klimatrisker.

Hellre varierad skog och aktivt skogsbruk än bekämpningsmedel. Det är allmänhetens inställning till skogsskötsel när klimatförändringarna orsakar stormskador och insektsangrepp, enligt forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet. Folkets syn påverkar skogspolitiken.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Folket gillar blandskog mot klimatrisker.

Inte lätt att tygla 23 söta pandaungar

torsdag 30 mars, 2017 kl. 04:02

Föll av bordet rakt in i människornas hjärtan. (Foto: Weibo via @Samchong.)

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, som föder upp pandor, presenterade för en tid sedan den senaste omgången “sötingar”: 23 pandaungar gör sin offentliga debut. Man försökte ordna pandaungarna efter deras storlek på ett stort grönt podium, men den uppgiften visade sig vara svår
    En panda var särskilt äventyrlig och beslutade att gå utanför scenen. Men inget att oroa sig för. Barnet som föll blev ganska känd. Tydligen föll den av scenen rakt in i människors hjärtan.
    Det var i samband med det kinesiska nyåret som debuten skedde.
    Fler bilder: Sam Chong.
    Det finns ett YouTube videoklipp från CCTV av händelsen: 23 Baby Pandas Make Debut at southwest China Breeding Base.
    Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding.

Rymdens gåtor lockar toppforskare till Lund

torsdag 30 mars, 2017 kl. 04:01

Helixnebulosan. (Foto: Nasa.)

Den 4 april kommer världsledande astronomiforskare till Lunds universitet för att diskutera de stora frågorna inom astrofysiken. Det handlar exempelvis om mörk materia, galaxers evolution och upptäckterna av nya planeter utanför vårt solsystem. Symposiet är det första av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses jubileumssymposier.
    Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som är en av Europas största privata forskningsfinansiärer, fyller 100 år under 2017 och uppmärksammar detta genom sex vetenskapliga symposier runt om i landet.
    Mycket återstår att utforska i rymden. Vad är egentligen mörk materia för något – denna stora men okända beståndsdel i universum? Och hur förklarar man universums mest extrema energiurladdningar, de så kallade gammablixtarna? Och vad kan vi lära oss av alla nya planeter som upptäcks?
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Plastföroreningar fördärvar Bengaliska viken

torsdag 30 mars, 2017 kl. 04:00

Skrämmande naturförstöring. (Foto: Jacques de Lannoy.)

6.000 ton plastavfall ligger och förorenar mat och vatten för de som bor i samhällen längs Bengaliska viken i Tamil Nadu, Indien.
    Tamil Nadu är en delstat i Indien belägen i den sydligaste delen av landet längs Koromandelkusten. Tamil Nadu är vad som är kvar av delstaten Madras som delades upp på 1950-talet. Namnet betyder ”tamilernas land” på majoritetsspråket tamil och delstaten är landets till ytan elfte största, till folkmängden sjätte största.
    Se fler bilder på The Guardian: Plastic pollution blights Bay of Bengal – in pictures.

Ilsken bilist

torsdag 30 mars, 2017 kl. 03:59

Denna bil körs på ilska. (Klicka på bilden för större format!)

Protester mot korruption över hela Ryssland

onsdag 29 mars, 2017 kl. 03:21

Bild från video.

Tusentals människor deltog i söndags i protester mot korruption över hela Ryssland. Demonstrationer hölls på ett åttiotal orter från Stillahavskusten till S:t Petersburg och protesterna beskrivs som de största sedan år 2012.
    Protesterna utlystes av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans organisation “Stiftelsen för kampen mot korruption” som har nagelfarit president Vladimir Putins styre.
    Enligt polisen i Moskva deltog 7.000–8.000 människor i demonstrationerna. Enligt uppgifter greps 500 aktivister av kravallpoliser i Moskva. En av dem var Navalnyj som greps utanför en metrostation då han var på väg till en demonstration vid Pusjkin-torget där tusentals människor hade samlats för att höra hans tal. Navalnyj uppmanade sina anhängare att fortsätta protesten när han fördes till arresten i polisens minibuss.
    Anti-Corruption Protests Across Russia (28 foton).

Nya rön om genetiken vid äggstockscancer

onsdag 29 mars, 2017 kl. 03:20

Geografisk spridning av ovarialcancer, antal fall per 100 000 kvinnor. Åldersstandardiserad incidens mot världsbefolkningen. Från Globocan 2012.

Ett stort internationellt forskarsamarbete har funnit 12 nya gener eller loci (platser på en kromosom) som ökar risken för äggstockscancer. Analysen har omfattat över 25 000 patienter, nära 41 000 kontroller och 31 000 kvinnor med de två viktigaste riskgenerna för bröstcancer.
    En artikel om forskningsfynden, som forskare vid Lunds universitet bidragit till, har nyligen publicerats i Nature Genetics. Listan på deltagande författare är hela två sidor lång.
    – Man har lagt samman material från forskargrupper i många olika länder, från Asien till Europa och Nordamerika. Vi i Lund har bidragit med genetisk information om cirka 2000 personer, säger professorn i onkologi Håkan Olsson.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Celler växer naturligare i ”spagetti”

onsdag 29 mars, 2017 kl. 03:19

När stamcellerna odlas i fibernätverket vandrar de in mellan fibrerna och utvecklas till nervceller eller stödjeceller (röda respektive gröna celler). De blå strukturerna är cellkärnor. (Bilden tagen med konfokalmikroskop)

Det gängse sättet att odla celler är att använda en platt laboratorieskål av glas. Men i en kropp växer ju cellerna inte på en platt yta, utan i tre dimensioner. Forskare vid Lunds universitet har därför utvecklat en porös ”spagetti” av vävnadsvänliga polymerer, i vars hålrum cellerna kan utvecklas på ett mer naturligt sätt.
    – Odlar man hjärnceller i en platt labbskål så skiktar sig olika celltyper. Nervcellerna lägger sig överst och gliacellerna – en sorts stödjevävnad – lägger sig underst. Så ser det inte alls ut i en naturlig hjärnvävnad, där cellerna är mycket mer blandade, säger neuroforskaren Ulrica Englund Johansson.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Alicia Vikander som Lara Croft

onsdag 29 mars, 2017 kl. 03:18

Alicia Vikander som Lara Croft.

Nu har de första officiella bilderna släppts på Alicia Vikander som actionhjältinnan Lara Croft från den kommande Tomb Raider-filmen.
    Tomb raider har premiär den 16 mars 2018 i USA men det svenska premiärdatumet är inte klart ännu.
    Se mer på Variety: ‘Tomb Raider’: First Look at Alicia Vikander as Lara Croft.

Svart hål växer med jet

onsdag 29 mars, 2017 kl. 03:17

(Illustration: NASA, Swift, Aurore Simonnet [Sonoma State U.)].)

Vad händer när ett svart hål slukar en stjärna? Många detaljer är fortfarande okända, men de senaste observationerna ger nya ledtrådar. Under 2014 registrerades en kraftig explosion av markbaserade robotteleskop i All Sky Automated Survey för supernovor-projektet (ASAS-SN) och följdes upp av instrument hos NASA:s Earth-orbiting Swift satellit.
    Datormodellering av denna attack på en stjärna som slets sönder av ett avlägset supermassivt svart hål. Resultatet av en sådan kollision visas i denna konstnärliga illustration. Det svarta hålet i sig är avbildat som en liten svart prick i mitten. När materia faller mot hålet, kolliderar det med annat material och värms upp. Kring det svarta hålet finns en skiva av het massa som är stjärnan, med en stråle som kommer från det svarta hålets rotationsaxel.
    Läs mer på Astronomy Picture of the Day.