Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Världens vackraste klippor

torsdag 8 oktober, 2015 kl. 04:06

Trolltunga är en spektakulär stenformation på ungefär 1100 meter över havet vid Ringedalsvatnet i Tyssedal, Odda kommun, Hordaland fylke, Norge.
(Foto: Eskil Digernes.)

Vid kusten eller i bergsområden, få saker är mer dramatiska, respektingivande och inspirerande sevärdheter än klippor. Naturlig erosion och vittring, tillsammans med de olika sedimentära bergarter som bildar klippor
    20 Most Beautiful Cliffs in the World.

Auguste Rodin

torsdag 8 oktober, 2015 kl. 04:05

Outsidern Auguste Rodins skulpturer visas på Nationalmuseum.

För vågat, för realistiskt och alldeles för ofullständigt. Det var samtidens dom över Auguste Rodins (1840–1917) skulpturer. Idag säger vi att han förändrade skulpturkonsten för alltid. Se ett 50-tal av hans ikoniska verk, och känn på några av dem, i höstens utställning hos NationalmuseumKonstakademien.
    Utställningen pågår 1 oktober 2015 – 10 januari 2016.
    Nationalmuseum: Rodin.

En dag i livet för en råtta i utbildning

torsdag 8 oktober, 2015 kl. 04:04

Råttor är människans bästa vän i Afrika.

Dessa kattstora råttor kan se skrämmande ut – men de är en av människans bästa vänner i Afrika. De gambiska råttorna utbildas i att upptäcka landminor i ett banbrytande projekt vid Tanzania Sokoine University of Agriculture.
    ”Heroråttorna” tränas hela dagarna i fält, sniffar marken och skrapar på det ställe där de hittar en ”träff”. Då belönas de med en bit banan eller annan mat.
    Läs mer på Apopo.

Yale har släppt 170.000 foton från depressionsåren i USA

torsdag 8 oktober, 2015 kl. 04:03

Adams County, North Dakota. Jordbrukarna höll möte i landsbygdens skolhus 1942. (Foto: John Vachon.)

Bilderna tagna av Farm Security Administration-fotografer på 1930-talet är några av de mest ikoniska bilderna i amerikansk historia. Osynliga bilder i statliga arkiv berättar en mer komplex berättelse om ett kämpande land. Yale University har precis släppt en fantastisk databas med 170.000 av dem.
    Man kommer att se en karta över USA där varje county är klickbar. Bara att hitta det område man vill utforska, precis som på Google Maps, och den nteraktiva databasen kommer att visa bilder som spänner över tiden 1935–1945.
    Photogrammar.

Vatten på Mars får inte besökas

torsdag 8 oktober, 2015 kl. 04:03

Curiosity på Mars. (Foto: Nasa.)

NASA påstår sig ha funnit bevis för flytande vatten på Mars. Men vad de har är kemiska bevis som ger en stark antydan om flytande vatten blandat med salt.
    Världens rymdmakter är dock bundna av regler som godkänts i fördraget om yttre rymden 1967, som förbjuder någon från att skickas på uppdrag, robot eller människa, nära en vattentäkt i fruktan för att förorena den med liv från jorden.
    Jordeliv har visat sig vara mycket motståndskraftigt. Mikrober finns i nästan alla vinklar och vrår av vår planet, även i de torraste och hetaste delarna. Jordens mikrober levde nästan två år fästa på utsidan av den internationella rymdstationen. Alla sonder som landar på Mars steriliseras, men ingen vet ännu hur strikt det måste vara att se till att bakteriell liv inte kan bilda livskraftiga, självförsörjande kolonier på Mars.
    If there is liquid water on Mars, no one – not even NASA – can get anywhere near it.

Stor kartläggning av olika yrkens roll i samhället

onsdag 7 oktober, 2015 kl. 04:05

Thomas Brante forskar om professioner. (Foto: Gunnar Menander.)

En stor majoritet av läkarna och lärarna tycker att de i alldeles för hög grad styrs av byråkrater och att detta får negativa konsekvenser för deras yrkesutövning. Bland de yrken som kräver en högre utbildning har allmänheten högst förtroende för vårdyrkena och minst för officerare och journalister. Detta och mycket annat framgår i en ny stor kartläggning av Sveriges professioner.
    Läkarna bestämmer vilken vård vi bör ha, jurister hur våra skilsmässor bör se ut och ekonomer hur mycket vi ska betala i skatt. Professionerna – yrken som kräver lång akademisk utbildning – spelar med andra ord en viktig roll i våra liv. Trots det finns förhållandevis lite forskning om dem. Professorn i sociologi och i socialt arbete vid Lunds universitet, Thomas Brante, leder ett stort pågående forskningsprojekt om professioner. Tillsammans med kollegor ger han en heltäckande bild av de svenska professionernas ställning i samhället och om de professionellas uppfattningar i en serie dagsaktuella frågor.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Människans påverkan på jorden

onsdag 7 oktober, 2015 kl. 04:04

Spaniens Andasol Solar Power Station. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Inför FN:s klimatkonferens i december, har Reuters släppt den tredje av sin ”Earthprints”-serie som fokuserar på hur människan ändrar landskapet på planeten. Här presenteras Andasol Solar Power Station.
    På en karg, solstekt platå i södra Spanien, står rad efter rad av glänsande speglar och bildar ett av världens största solkraftverk, som utnyttjar solens kraft även efter mörkrets inbrott. Andasol-anläggningen ger el för upp till cirka 500.000 personer från cirka 620.000 böjda speglar. Enbart glaset skulle omfatta 1,5 kvadratkilometer – storleken på cirka 210 fotbollsplaner.
    Human Impact on the Earth: Spain’s Andasol Solar Power Station (16 foton).

Air France-chefer fick fly över staket

onsdag 7 oktober, 2015 kl. 04:03

Air France-chefer fick fly över staketet.

I måndags, den 5 oktober, protesterade fackliga aktivister mot föreslagna uppsägningar på Air France-KLM varvid minst två chefer tvingades fly från den arga folkmassan. Deras kläder revs sönder och de tvingades fly över ett staket med hjälp av säkerhetspersonal.
    Flygbolaget hade just aviserat en omstruktureringsplan som skulle leda till nedskärningar med 2.900 personer efter att piloter hade vägrat att godta ett förslag att arbeta fler timmar
    Protesters Tear Air France Executives’ Shirts From Their Backs (17 foton).

På drift

onsdag 7 oktober, 2015 kl. 04:02

Stilla havets möte med Kaliforniens kust.

Vackra drönarfoton av Kaliforniens kust. Filmbilderna är tagna över Asilomar Beach, Lovers Point och San Carlos Beach i Monterey.
    En film av Brendan Lim med musik av The Cinematic Orchestra – ”Arrival of the Birds and Transformation”.

Jobbiga mornar

onsdag 7 oktober, 2015 kl. 04:01

Mornar (speciellt måndagar) kan vara jobbiga … Klicka på bilden för större format!