Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fyra fotografer CCCLXI

torsdag 25 maj, 2017 kl. 05:46

Din mobil kan avslöja om du utsatts för strålning

torsdag 25 maj, 2017 kl. 05:45

Mobiler innehåller små s.k. motstånd (som sitter på kretskortet) tillverkade av aluminiumoxid som kan ge information om strålning i ända upp till sex år efter exponeringstillfället.

Vid olyckor eller terrordåd där radioaktiva ämnen misstänks vara inblandade kan det vara svårt att klargöra ifall människor i omgivningen utsatts för strålning. Men genom att analysera mobiltelefoner eller andra kroppsnära föremål går det att få viktig information om strålningsexponeringen. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet.
    Dessvärre inträffar det då och då olyckor som innebär att omgivningen utsätts för joniserande strålning. Kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima är två av de mest kända exemplen. Många fruktar också att det kan komma terrordåd där t.ex. smutsiga bomber används.
    – Det är en stor fördel att snabbt kunna avgöra ifall någon utsatts för strålning. Vid en olycka i ett kärnkraftverk känner många oro, medan det kanske endast är ett mindre antal som utsatts för skadliga strålningsnivåer, förklarar Therése Geber-Bergstrand, sjukhusfysiker vid Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Institutionen för translationell medicin, Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Vad är skillnaden mellan olika bildformat?

torsdag 25 maj, 2017 kl. 05:44

Skillnader mellan olika bildformat.

För internet använder man ett antal olika bildformat. För de allra flesta spelar detta ingen som helst roll, men det kan vara intressant att veta varför de olika formaten finns, vad de har för fördelar och nackdelar.

Baku 2017: The Islamic Solidarity Games

torsdag 25 maj, 2017 kl. 05:43

De fjärde islamiska solidaritetsspelen hölls i Baku.

Under tio dagar deltog 6000 idrottare från 54 nationer i 21 idrotter under de fjärde Islamic Solidarity Games i Baku, Azerbajdzjan. Här är bilder från den nu avslutade tävlingen, och dess öppnings- och stängningsceremonier.
    Baku 2017: The Islamic Solidarity Games (35 foton).

Män långsammare än de själva tror

torsdag 25 maj, 2017 kl. 05:42

Män överskattar sin egen förmåga.

Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga – de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Män långsammare än de själva tror.

Finalen på ”Den största showen på jorden”

onsdag 24 maj, 2017 kl. 02:54

Last-Ever Ringling Bros. Show. (Bild från video.)

Efter 146 år har Ringling Bros och Barnum & Bailey Circus, känd som ”The Great Show on Earth”, upphört. Den sista utsålda föreställningen ägde rum i söndags i Uniondale, New York.
    Efter år av strider med djurrättsaktivister ledde till att cirkusen pensionerade sina elefanter i fjol, vilket verkade förvärra redan vikande besökarantal och som slutligen besegrade virkusens öde. En av de två Ringling Bros-enheterna körde sin sista show i Rhode Island tidigare i månaden, och den andra enheten stängde cirkusen i söndags kväll med en Grand Finale i New York.
    The Finale of ‘The Greatest Show on Earth’ (24 foton).
    Se hela “grand finale” (2,5 tim.) på Ringling Bros and Barnum & Bailey: The final Ringling Bros. and Barnum & Bailey show, live from New York!.

Nya besiktningsregler från Transportstyrelsen

onsdag 24 maj, 2017 kl. 02:53

Nya besiktningsregler den 20 maj 2018.

Den 20 maj 2018 börjar nya besiktningsregler att gälla och nu meddelar Transportstyrelsen vad som kommer att gälla. Den största förändringen är att de fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret, slopas.
    Regeländringarna är en anpassning till gällande EU-lagstiftning. Läs mer på Transportstyrelsen vad som blir nytt:
    Transportstyrelsen: Nya besiktningsregler den 20 maj 2018.

Trido – små magnetiska block

onsdag 24 maj, 2017 kl. 02:52

Trido är en rolig leksak.

Trido heter en rolig magnetisk leksak. Det är små block i tre olika former. Octahedron med åtta sidor, tetrahedron med fyra sidor och halva tetrahedron som också har fyra sidor. Blocken sätts ihop med varandra med hjälp av starka magneter. Med de här små byggstenarna kan man göra olika former av figurer och de ser riktigt roliga ut.
    Trido kommer snart att säljas på Indiegogo.
    Trido.

Balkonglådor är också viktiga för hälsan

onsdag 24 maj, 2017 kl. 02:51

Tillgång till en grön närmiljö är viktig för vårt allmänna välbefinnande och känner vi oss trygga där vi bor så ökar även vår aktivitetsnivå. Därför bör bostadsbyggande planeras så att tillräcklig mängd grönska finns kvar i närheten av varje enskild bostad. En ny avhandling från Lunds universitet visar att de som har störst nytta av en grön närmiljö, är de människor som har sämst socioekonomiska förutsättningar för god hälsa.
    Befolkningen växer och andelen som vill bo i städer ökar stadigt, vilket skapar behov av ny mark att bygga bostäder på. Tidigare har de flesta städer utvecklats genom att växa utåt, vilket har lett till förlust av naturområden och jordbruksmark och ökat beroendet av bilar. Att bygga staden inåt istället, så kallad förtätning, är numera en populär strategi för att minska bostadsbristen. De gröna inslagen i bostadsområden bidrar till att skapa ett gynnsamt klimat för hälsa och fysisk aktivitet, och förlusten av sådana ytor riskerar att minska det allmänna välbefinnandet i befolkningen.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Tvillingteleskopen ska mäta jordens rörelser med hjälp av avlägsna galaxer

onsdag 24 maj, 2017 kl. 02:50

Onsalas nya tvillingteleskop är två identiska parabolantenner.
(Foto: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers.)

Tvillingteleskopen är Onsala rymdobservatoriums nyaste tillskott. De ska bidra till forskning om jorden och hur den förändras genom att med millimeterprecision mäta hur planeten rör sig – med hjälp av radiosignaler från avlägsna svarta hål.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Tvillingteleskopen ska mäta jordens rörelser med hjälp av avlägsna galaxer.