Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Årets julklapp 2018 – Det återvunna plagget

onsdag 21 november, 2018 kl. 03:20

Det återvunna plagget är Årets julklapp 2018.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) har utsett Årets julklapp för trettioförsta året i rad. Årets julklapp är en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Motivering till Årets julklapp 2018
Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.
    Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlenaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.
    HUI Research: Årets julklapp 2018.

Elefant vs. Kanadagås

onsdag 21 november, 2018 kl. 03:18

Undrar vad de har otalt med varann …

Ett bråk inträffade nyligen på Hogle Zoo i Utah mellan en vild Kanadagås och en ung elefant som heter Zuri.
    Och den som tidigare mött kanadensiska gäss, så förvånar det inte alls. De är skrämmande …

NASA har valt platsen för nästa Mars-landare

onsdag 21 november, 2018 kl. 03:18

I Jezero-kratern kan finnas spår av tidigare mikrobiologiskt liv.
Bild: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS/Brown University.)

NASA har valt Jezero-kraternMars som platsen där Mars Rover 2020 ska landa. Att man valt Jezero-kratern beror bland annat på att det kan finnas spår av tidigare mikrobiologiskt liv där.
    Mars 2020-projektet är planerat till juli 2020 då NASA ska skjuta upp sin senaste Mars-landare i en Atlas V 541-raket som är tänkt att lyfta från Space Launch Complex 41Cape Canaveral Air Force Station i Florida.
    NASA: NASA Announces Landing Site for Mars 2020 Rover.

“Den mirakulösa resan” av Damien Hirst

onsdag 21 november, 2018 kl. 03:17

Några av de monumentala skulpturerna i Qatar.

En serie av fjorton monumentala bronsskulpturer som skildrar en graviditet i en livmoder från befruktning till födelse är en av de mest vågade skulpturerna som någonsin beställas och installerats i en region som är historiskt känd för sina arkaiska lagar och kvinnors undertryckande.
    Titeln är ”The Miraculous Journey”, skulpturerna finns utanför Sidra Medical Center och är dedikerade till kvinnor och barn – de avtäcktes nyligen i Doha, Qatar. Skulprurerna är skapade av den brittiske konstnären Damien Hirst.
    “The Miraculous Journey” By Damien Hirst.
    Damien Hirst.

Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen

onsdag 21 november, 2018 kl. 03:16

Den omfattade replikeringsstudien är ett sätt att identifiera svagheter i metodiken. (Foto: MostPhotos.)

28 ofta citerade psykologiska experiment inom kognition, socialpsykologi och beteendeekonomi har upprepats. Resultatet blev som forskarna förutspått; hälften av experimenten klarade inte ”testet”, det vill säga fick inte längre signifikanta resultat när de gjordes igen.
    Bakgrunden är en mångårig diskussion om varför vissa experiment inte går att upprepa med samma resultat, det vill säga replikera. Experiment som forskarna anade var problematiska valdes ut och jämfördes med lika många vars resultat redan visat sig vara tillförlitliga.
    Läs mer på Lunds universitet: Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen.

Sverige behöver kunskapscenter för samhällets digitalisering

tisdag 20 november, 2018 kl. 03:25

Sverige behöver kompetenscentrum. Filmen är gjord i samarbete mellan LiU och Högskolan i Borås.

Sverige behöver ett nationellt kunskapscenter för samhällets digitalisering. Det föreslår Ulf Melin, professor i informatik vid LiU, som utrett frågan och i dagarna presenterar en ny rapport.
    Linköpings universitet: Sverige behöver kunskapscenter för samhällets digitalisering.

Jenny Nyström – illustratör och pionjär

tisdag 20 november, 2018 kl. 03:24

Lagom till jul visas en utställning på Sven-Harrys konstmuseum.

Jenny Nyström (1854–1946), en av våra mest folkkära konstnärer från förra seklet kallas ofta “tomtens mamma”. Som ung illustrerade hon Viktor Rydbergs saga “Lille Viggs äfventyr på julafton” och gav den svenska tomten ett ansikte.
    Jenny Nyström var pionjär. Hon var den första i Sverige att göra barnboksillustrationen till ett yrkesfält, skapade en specifik julestetik kring svenska jultraditioner och hon förstod omslagsbildens värde för en bok eller tidning.
    Lagom till jul visas en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm där det visas cirka 100 verk av Jenny Nyström, allt från tiden på Akademien till några av hennes sista illustrationer. En del av verken har tidigare aldrig visats.
    Nättidningen Svensk Historia : Jenny Nyström – illustratör och pionjär.
    Sven-Harrys konstmuseum: Jenny Nyström – illustratör och pionjär.

After Dark på Chiswick House: En första titt på Londons New Light Festival

tisdag 20 november, 2018 kl. 03:22

En jättemåne linjerar ett spår genom trädgårdarna.

Det finns ingen “Magical Lantern Festival” på Chiswick House & Gardens (London) i vinter. I stället blir det en ny ljusfestival – After Dark. Lasrar, lätta installationer och en jättemåne linjerar ett spår genom trädgårdarna, som börjar med koreografi till musik av Serge från Kasabian och slutar i ett gatubordstält.
    Det är mycket mer vuxet än den tidigare lyktfestivalen – även om barnen naturligtvis är välkomna. Dessa bilder ger en uppfattning om vad man kan förvänta dig:
    Londonist: After Dark At Chiswick House: A First Look At London’s New Light Festival.

Fjärilslarv med pingvin på ryggen

tisdag 20 november, 2018 kl. 03:21

Viss likhet med Linux-maskoten.

Om man tar en närmare titt på ädelspinnarlarven (Malacosoma disstria) kan man med lite fantasi se något anmärkningsvärt. Larven finns i hela Nordamerika, och längs ryggen på denna larv finns en uppsättning av vad som ser ut som dansande pingviner. Det ser ut som om mormor stickade en tröja till jul men bestämde sig för att ett motiv helt enkelt inte var tillräckligt.
    Om man har operativsystemet Linux (förmodligen det mest framträdande exemplet på fri och öppen källkodssamarbete) då kan det också finnas något som är bekant med denna larv – den har mer än en likhet med Tux the Penguin, Linux-maskoten.
    The Caterpillar with Penguins on Its Back – många foton.

Landning i intensivt åskväder på Palma de Mallorca

tisdag 20 november, 2018 kl. 03:20

Dålig sikt …

Denna cockpitvy visar när en Boeing 737-800 landar i ett intensivt åskväder på Palma de Mallorca med vindar på upp till 35 knop. Beröm till piloten och medpiloten!