Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Calanques De Marseille

onsdag 26 oktober, 2016 kl. 03:11

”En mänsklig myrstack …”

En calanque är ett smalt inlopp med branta väggar som utvecklats i kalksten, dolomit, eller annat karbonatskikt och finns längs Medelhavskusten. Den här filmen är från det vackra calanque vid Marseille.

Häftiga bilder av jorden från ovan

onsdag 26 oktober, 2016 kl. 03:10

NASA:s IceBridge, en luftburen undersökning av polarisen, flög över Helheim / Kangerdlugssuaq-regionen på Grönland den 11 september 2016. (Foto: NASA.)

Endast en handful människor har rest i rymden för att beundra det vi kallar hem i universum. Astronauter som har haft detta privilegium beskriver känslan av att se jorden från ovan som ödmjuk; bara på avstånd kan man förstå hur omfattande och sammankopplat allt verkligen är.
    Och medan de flesta i mänskligheten aldrig kommer att ta sig förbi ”ozonsjiktet” delar Benjamin Grants Instagram-projekt “Daily Overview” högupplösta satellitbilder för att ge alla tillgång till detta unika perspektiv. Grant har precis publicerat ”Overview” i en ny bok, som innehåller mer än 200 originalbilder av industri, jordbruk, arkitektur och natur som belyser grafiskt fantastiska mönster över jordens yta.
    The Awesomeness of Earth from Above (20 foton).
    Instagram: dailyoverview.
    Boken: Overview.

Treated

onsdag 26 oktober, 2016 kl. 03:09

Happy Halloween … eller är det?

Tänderna avslöjar forna tiders klimat

onsdag 26 oktober, 2016 kl. 03:07

Evolutionen av fysiologiska funktioner, exempelvis tänders egenskaper, beror till stor del på yttre förhållanden som avviker från de normala. (Foto: Janne Rinne.)

Noshörningsskalle. (Foto: Indre Zliobaite.)

Tänderna hos växtätande däggdjur berättar i detalj om klimatet där djuren lever och om lokala klimatförändringar. Genom att studera tänderna kan forskare nu visa att det är återkommande, vädermässigt svåra förhållanden, som bidrar till att olika fysiologiska egenskaper och funktioner utvecklas och genomgår en evolution.
    Professor Janne Rinne, verksam vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, har tillsammans med kollegor vid bland annat Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och Helsingfors universitet studerat tänderna hos stora växtätare i 13 olika nationalparker i Kenya. Genom att lägga in parametrar för bland annat nederbörd, temperatur och växtlighet i en statistisk modell som sträcker sig över 60 år kan forskarna påvisa hur skiftningar i klimatet har bidragit till hur däggdjurens tänder har utvecklats.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet,

Londons förlorade viktorianska byggnader

onsdag 26 oktober, 2016 kl. 03:07

Royal Aquarium/ Westminster Aquarium.

The Victorian Society har sammanställt en lista över de mindre kända viktorianska byggnaderna som London aldrig borde ha förlorat.
    Londonist: London’s Lost Victorian Buildings.

Fyra fotografer CCCXL

tisdag 25 oktober, 2016 kl. 04:40

NASA tror sig ha hittat ESA:s Marslandare Schiaparelli

tisdag 25 oktober, 2016 kl. 04:40

Kan vara Schiaparelli som rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter ser från sin omloppsbana.

ESA tappade kontakten med Schiaparelli kort före landningen på Mars och sedan dess har man inte kunnat återuppta kontakten. Det var i förra veckan som Schiaparelli nådde den röda planeten tillsammans med sin systerfarkost TGO (Trace Gas Orbiter)
    NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) som går i omloppsbana runt planeten tog bilden ovan, som visar en mörk fläck i närheten av Schiaparellis tilltänkta landningsplats. Man tror att fläcken är den förlorade farkosten..
    Läs mer på NASA: Camera on Mars Orbiter Shows Signs of Latest Mars Lander.

Barn till arbetslösa högutbildade hoppar ofta av gymnasiet

tisdag 25 oktober, 2016 kl. 04:39

Har följt drygt 30 000 16-åringar.

Ungdomar som växer upp med högskoleutbildade föräldrar som får försörjningsstöd riskerar att inte slutföra gymnasiet. Likaså stiger gymnasieavhoppen när det finns exempel i omgivningen på att utbildning inte lönar sig. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
    Göteborgs universitet: Barn till arbetslösa högutbildade hoppar ofta av gymnasiet.

Kolinlagring i skogsmark överskattad klimatåtgärd

tisdag 25 oktober, 2016 kl. 04:38

Effektiviteten försämras i varmare klimat.

Ökad upplagring av kol i skogsmark är troligen inte en lika effektiv klimatåtgärd som dagens klimatforskning förutsätter. I ett varmare klimat kan skogsmarkens mikrober nämligen inte utnyttja kolet lika effektivt, och då blir utsläppen av växthusgaser större. Detta visar Tobias Bölscher i en avhandling från SLU.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Kolinlagring i skogsmark överskattad klimatåtgärd.

De mest spännande byggnaderna i världen – enligt arkitekter

tisdag 25 oktober, 2016 kl. 04:37

Niterói Contemporary Art Museum (MAC) i Rio de Janeiro, Brasilien.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Som målningar och skulpturer, kan också byggnader vara vackra konstverk. Här är 19 av de mest spännande byggnaderna i världen, enligt arkitekter.
    Business Insider: The 19 most breathtaking buildings in the world, according to architects.