Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny inlärningsmekanism för enskilda nervceller

onsdag 1 oktober, 2014 kl. 05:25

Grovstruktur för en typisk nervcell. (Bild: Wikimedia Commons, cc.)

Inlärning bygger på att kontakterna mellan hjärnans nervceller förstärks eller dämpas. Det är i alla fall den traditionella synen – men den utmanas nu av nya forskningsfynd från Lunds universitet. Enligt dessa finns det också en tredje mekanism, en sorts klockfunktion som ger enskilda nervceller förmågan att tidsinställa sina reaktioner.
    Detta innebär en drastisk ökning av hjärnans inlärningskapacitet. De celler vi studerat styr blinkningsreflexen, men det finns många celler av samma typ som styr helt andra saker. Den ”tajmningsmekanism” vi upptäckt finns därför troligen även i andra delar av hjärnan, säger professorn i experimentell medicinsk vetenskap Germund Hesslow.
    Han och hans medarbetare Dan-Anders Jirenhed och Fredrik Johansson har använt sig av s.k. betingade reflexer i sin forskning. Principen kommer från ryssen Ivan Pavlov, som kring förra sekelskiftet lärde hundar koppla ihop ett visst ljud med mat, så att de så småningom började drägla vid bara ljudet.
    Läs hela pressmeddelandet på Lunds universitet.

Hongkong-demonstrationerna

onsdag 1 oktober, 2014 kl. 05:24

”Ett land, två system” har Kina sagt …

I Hongkong fortsätter de största demonstrationerna sedan den forna brittiska kolonin återlämnades till Kina 1997 – och detta trots att polisen använt både tårgas och pepparsprej för att försöka skingra de protesterande.
    Här är bilder från den senaste tidens demonstrationer i Hongkong:
    Hong Kong protesters refuse to leave (17 foton),
    Pro-Democracy Protesters Occupy Hong Kong’s Central District (30 foton).

Vackra kampfiskar

onsdag 1 oktober, 2014 kl. 05:23

Vackra kampfiskar. (Foto: Visarute Angkatavanich.)

Visarute Angkatavanich är en fotograf från Bangkok, Thailand, som gör vackra bilder av siamesiska stridande fiskar (brukar ofta kallas ”bettas”). Dessa fiskar finns i Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja, även om vilda kampfiskar inte är lika färgglada som de som föds upp för att bli akvariedjur. I naturen kan de finnas i kanaler och andra sötvattenpooler.
    Angkatavanich har skickligt fångat grace, förförelse och temperament hos de aggressiva ”bettas”, som med sina fenor och svansar orädda flyter som om de verkar konfrontera betraktaren.
    Visarute Angkatavanich500px.

Foton på vackra saltdammar

onsdag 1 oktober, 2014 kl. 05:22

Saltdammar i San Francisco. (Foto: Julieanne Kost.)

Fotografen Julieanne Kost fångade en massa underbara bilder medan hon flög över San Francisco. Bilderna är inte färgförstärkta med bildbehandlingsprogram; färgen är påverkad genom alger och mikroorganismer i saltdammarna.
    Dammarna i närheten av San Francisco drivs av ett företag som heter Cargill. De grunda, konstgjorda dammarna producerar salter från havsvatten eller andra saltlösningar. Vattnet placeras slutligen i större dammar, där det avtappas via avdunstning så att saltet kan tas tillvara. Hela processen tar ungefär fem år.
    Se fler vackra foton på Kostss Behance-sida.
    Julieanne Kost.
    Cargill.

Smile

onsdag 1 oktober, 2014 kl. 05:21

Le för kameran! (Klicka på bilden för större format!)

Har du hört en kookaburra förut?

tisdag 30 september, 2014 kl. 05:27

Välkänd för sina läten.

Den är känd för sina läten, som påminner om ett hjärtligt om än hysteriskt skratt. Kookaburran har ett ”samtal” som är helt olikt alla andra fåglar du någonsin har hört.
    Även om dessa fåglar är infödda på Nya Guinea och i Australien, så finns den också i, bl.a., Cincinnati Zoo and Botanical Gardens där den här kookaburran visar oss hur den kommunicerar.
    Det kanske inte är ljuv musik för öronen, men det är ett ganska ljudligt skådespel.

30 000 medicinhistoriska föremål i databas på nätet

tisdag 30 september, 2014 kl. 05:26

Högfrekvensapparat, som avger elektricitet med låg strömstyrka och hög frekvens och spänning. Strömmen skulle tränga in i cellerna och uppluckra avlagringar och avfallsprodukter. Varje elektrod har sitt användningsområde. Den kunde enligt tillverkaren användas mot diverse åkommor, såsom reumatism, sömnproblem och oroliga nerver. Om den har någon verkan överhuvudtaget är tveksamt.

Nu finns Region Skånes stora medicinhistoriska samling tillgänglig på nätet via en databas. Vem som helst kan nu ta del av alla de föremål som inte är utställda.
    Detta är den största medicinhistoriska föremålssamlingen i Norden som finns tillgänglig på internet. I nuläget innehåller databasen 30 000 poster. Det är en spännande samling som säger mycket om hur förutsättningarna för sjukvård har förändrats över tid. Den innehåller allt från kirurgiska instrument och tveksamma kvacksalveriapparater till den patientskapade konst som producerades vid de stora psykiatriska institutionerna i Skåne.
    Medicinhistoriska databasen.

Mycket nyfikna ugglor

tisdag 30 september, 2014 kl. 05:25

Teknikintresserade ugglor.

En ugglefamilj har hittat en GoPro-kamera utanför sin håla och den väcker deras nyfikenhet.

Vackraste trädgårdarna i världen

tisdag 30 september, 2014 kl. 05:25

Giardini Nico Villa Taranto på stranden av Lago Maggiore. (Foto: Xerones.)

Sommaren är över för i år, men bilder på en vacker trädgård är en fröjd för ögat oavsett årstid.
    Här finns bilder av 18 av de vackraste trädgårdarna i världen:
    18 Of The World’s Most Beautiful Gardens.

Bröllopsfotografering avbruten av arg tjur

tisdag 30 september, 2014 kl. 05:24

Tjuren har något att säga. (Foto: Finishing Image Photography.)

Rachel Deane på Finishing Image Photography fotograferade ett bröllopspar i Tamworth, Australien. Då kom plötsligt en tjur vandrade in på scenen och hade åsikter om paret. Protester mot bröllopet borde komma tidigare tycker man … :-)
    Brian, brudgummen, lyckades mota tillbaka den mycket större tjuren, och jaga bort den.
    Se fler bilder från mötet på Huffington Post: This Is What Happens When A Bull Crashes Your Wedding.