Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Veckans bilder

söndag 21 januari, 2018 kl. 06:34

Det tas många sköna bilder …

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media.
    Photos of the Week: Transport Mishaps, Epiphany Blessings, Sheep Riding (35 foton).

Flygplan landar med sidvindar på 110 km/h

söndag 21 januari, 2018 kl. 06:33

Ser riktigt ruskigt ut. Glad att jag inte är ombord.

Det har varit riktigt rejält blåsigt över vissa delar av Europa de senaste dagarna. Här landar ett flygplan på Düsseldorfs flygplats i Tyskland under stormen. Ser otäckt ut, men piloten lyckades hålla planet på banan.

Molekylerna som aktiverar fotosyntesen

söndag 21 januari, 2018 kl. 06:33

Kedja av molekylära reaktioner.

För att fotosyntesen ska fungera fullt ut i växterna, krävs en aktivering av rätt gener i växtens kloroplaster. Nu har Umeåforskare identifierat hur detta går till på molekylnivå, från ljussignal till aktiva gener.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Molekylerna som aktiverar fotosyntesen.

Arvet efter Butch Cassidy och Sundance Kid

söndag 21 januari, 2018 kl. 06:32

Välkomstskylten vid San Vicente, södra Bolivia. (Foto: bradshawsinbolivia.)

En två timmars ojämn åktur från Uyuni över Bolivias höga slätter tar oss till den lilla staden San Vicente. Vid infarten till denna avlägsna bosättning stor en skylt som proklamerar: “Välkommen till San Vicente. Här ligger Butch Cassidy och Sundance Kid”.
    På 1890-talet var Butch Cassidy och Sundance Kid ledare för västerns vildaste rånarliga. Det är också en film från 1969 i regi av George Roy Hill. Filmen handlar om de två bankrånarna, Butch Cassidy (Paul Newman) och hans partner, Sundance Kid (Robert Redford). De rånar banker och tåg i vilda västern, men när de blir jagade dag och natt flyr de till Bolivia, och börjar om där.
    The Legacy of Butch Cassidy And The Sundance Kid.
    Världens Historia: Västerns sista laglösa: Butch Cassidy och Sundance Kid.

Ett år med president Donald Trump

söndag 21 januari, 2018 kl. 06:31

Den geniale i Vita huset. (Klicka på bilden för större format!)

President Donald Trumps skulle ha sin stora kväll, då han omgiven av rika sympatisörer skulle fira ett år vid makten. Biljetterna har kostat mellan 100.000 och 250.000 dollar (800 000–2 miljoner kronor) per par på pampiga, hotelliknande semesterstället Mar-a-Lago.
    Men sedan senaten inte röstat igenom någon plan för fortsatt lånefinansiering sitter han istället kvar i Vita huset och tvingas hantera en nedstängning av den federala budgeten. Det vore politiskt omöjligt för Trump att gå på galamiddag samtidigt som statligt anställda permitteras och inte får lön.
    Fake news, inreseförbud, Rysslandsutredningm, lite ”covfefe” och nu budgetstrul – ett år med president Donald Trump. Fortsättning av kaoset följer …
    CNN: Fury but no fire: World confused after Trump’s first year.
    Forbes: Trump’s Economic Scorecard: One Year Since Inauguration.
    Huffington Post: On The Anniversary Of Trump’s Inauguration, The Government Is Shut Down.

Dakar-rally 2018

lördag 20 januari, 2018 kl. 03:44

The route – Dakar 2018.

Med start i Lima, Peru, den 6 januari, startade en grupp av 335 åkare det 40:e årliga “Dakar Rallyt”: en två veckors off-roading-äventyr genom Peru, Bolivia och Argentina.
    Fordonen – specialbilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar – är för närvarande på väg mot mållinjen i Córdoba, Argentina, den 20 januari, som är just idag.
    Dakar Rally 2018.
    Photos From the 2018 Dakar Rally (33 foton).
    Motorrad: Spännande Dakar-rally 2018!

Nytt grottsystem upptäckt i Mexiko

lördag 20 januari, 2018 kl. 03:43

Ett enormt vattenfyllt grottsystem i Mexiko.

Yucatánhalvön är känd bland dykare och forskare för sitt stora system av vattenfyllda grottor. Nu har en grupp dykare från projektet Gran Acuifero Maya hittat nya förbindelser mellan två olika grottsystem. Vid Tulum finns grottsystemet Sac Actun, som är 263 km långt. Det 83 km långa systemet Dos Ojos visar sig nu hänga ihop med Sac Actun.
    För Mayariket hade grottorna stor betydelse, och de nya fynden kan ge mer kunskap om deras kultur.
    Gran Acuifero Maya: The world’s largest cave flooded part of the Great Maya Aquifer (med video).
    Gizmodo: Divers in Mexico Have Discovered the World’s Largest Flooded Cave (med video).

Höga halter miljögift från flamskyddsmedel i bröstmjölk

lördag 20 januari, 2018 kl. 03:42

Sprids långväga från mänsklig verksamhet.

Det finns höga halter av bromerade dioxiner i bröstmjölk, visar en studie vid Örebro universitet. Bromerade dioxiner är ett oönskat resultat av i första hand bromerade flamskyddsmedel. Bromerade flamskyddsmedel finns överallt i vår vardag – för att förhindra och fördröja brand.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Höga halter miljögift från flamskyddsmedel i bröstmjölk.

Hälften av jordens befolkning har nu internet

lördag 20 januari, 2018 kl. 03:41

Internet.

Antalet internetanvändare har mer än fördubblats på de senaste tio åren. 2006 hade cirka 17 procent av jordens befolkning tillgång till nätet, i dag är den siffran 46 procent, eller cirka 3,4 miljarder människor.
    Kanske är det inte helt oväntat att de flesta internetanvändarna finns, i faktiska tal, i Kina (642 miljoner, år 2014). Ungefär 50 procent av alla användare bor i Asien.
    Den första webbsajten på nätet skapades 1991 och är, passande nog, en beskrivning av vad internet är för något. Men det är inte den enda fornlämningen på nätet. Den handlar om “Space Jam” från 1996 med Michael Jordan? Sajten finns fortfarande! (Se länkar nedan.)
    Man kan i dag hitta miljarders sajter via sökmotorer, men den största delen av internet är dock dold från sökresultat. Den delen av internet kallas “the deep web” eller “darknet”. Ingen vet hur stort den mörka delen av nätet är, men vissa brukar hävda att det kan handla om så mycket som 96 procent av hela internet.
    Internet live stats: Internet Users.
    Internet Timeline.
    Internet World Stats.
    Den första sajten: World Wide Web.
    Space Jam.

Ny hypotes om djurens evolutionära succé med hjälp av tumörbiologi

lördag 20 januari, 2018 kl. 03:40

Lundaforskare har angripit den historiska frågan om varför djur utvecklades så sent och dramatiskt med hjälp av ledtrådar från det tumörbiologiska fältet.
(Bildkälla: Emma Hammarlund och Sofie Mohlin)

Geologer har länge hävdat att djurens uppkomst möjliggjordes tack vare en ökande syrehalt i atmosfären, men det är en tes som varit svår att bevisa. Nu har forskare vid Lunds universitet angripit frågan tvärvetenskapligt och lagt fram en ny hypotes om varför djuren lyckades diversifiera för cirka 543 miljoner år sedan. Med hjälp av ledtrådar från tumörbiologi menar de att en biologisk nyckel gav djuren framgång. Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature Ecology & Evolution.
    Den nya hypotesen innebär alltså att djurs dramatiska intåg kommer sig av en revolution i djurens egen biologi och inte i en förändring i Jordens omgivande kemi. Hypotesen kan också få ytterligare betydelse för hur vi ser på olika djurs förmåga att leva i syresatta miljöer och kanske även för hur vi ser på cancer som en evolutionär konsekvens av vår förmåga att leva i syresatt miljö.
   &nbspLäs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.