Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

36 000-åriga grottmålningar

torsdag 30 juni, 2016 kl. 03:41

En grupp av noshörningar i Chauvetgrottan. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Konsten har en lång förhistoria. Europas äldsta är 36.000 år och finns i Chauvetgrottan i Ardèche i oregionen Rhône-Alpes i södra Frankrike, där mer än 1 000 målningar fyller den.
    Grottan upptäcktes i slutet av december 1994 när tre speleologer tog sig ner genom ett meterbrett hål i en brant kalkstensklippa.
    De vanligaste motiven är djur av olika slag, mer än tusen avbildningar av grottbjörnar, mammutar, grottlejon, hästar och renar. Men man har även hittat en venusfigur på en pelare i taket och fläckar som troligen gjorts med högra handflatan.
    Ta en virtuell rundtur i grottan: Grotte Chauvet-Pont däArc.

Två flygplan landar samtidigt

torsdag 30 juni, 2016 kl. 03:40

Parallellandning.

Ett par flygplan som landar samtidigt på parallella banor på San Francisco International Airport.

Invasiva drakfiskar i Medelhavet

torsdag 30 juni, 2016 kl. 03:39

Drakfisk, fotad i Zoo Schönbrunn , Wien, Österrike.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Giftiga drakfiskar är imponerande att titta på, med djärva ränder och flytande, segelliknande fenor. Men forskare ägnar särskilt stor uppmärksamhet åt fisken inte för dess skönhet, utan för dess förmåga att invadera ekosystem där de saknar naturliga fiender.
    En ny studie visar att den första vågen av en drakfiskinvasion har slagit till i Medelhavet, en region där dessa fiskar inte har funnits tidigare. På bara ett år har drakfiskar koloniserat nästan alla Cyperns sydöstra kust.
    Aliens Attack! Invasive Lionfish Arrive in Mediterranean.

Kostymregler för män

torsdag 30 juni, 2016 kl. 03:38

För den medvetne mannen.

Att veta hur man bär en kostym och gör så att det ser bra ut är lätt för den som kan reglerna. När man ser en proper dress jämfört med en illasittande, ser man hur de små detaljerna sticker ut.
    Dessa subtila, raffinerade detaljerna i en kostym kan ha en dramatisk inverkan på det slutliga utseendet. Här är 23 viktiga kostymregler för den som vill bära en kostym och utforma den med självförtroende.
    23 Essential Suit Rules For Men.

M.C. Escher och drosteeffekten

torsdag 30 juni, 2016 kl. 03:38

Konstnären M.C. Escher leker med drosteeffekten.

Drosteeffekten är ett ursprungligen holländskt begrepp för en särskild sorts rekursiva bilder, vilka inom heraldiken benämns ”mise en abyme”. En bild som innehåller drosteeffekten visar en mindre version av sig själv i bilden, på ett ställe där en liknande bild rimligen kunde förväntas återfinnas.
    Effekten har fått sitt namn efter en specifik bild, som i olika varianter uppträtt på burkar och förpackningar från Droste kakaopulver, ett större nederländskt varumärke, grundat av Gerardus Johannes Droste i Haarlem sommaren 1863.
    Den nederländske konstnären M.C. Escher (1898–1972) var känd för att leka med multipla simultana perspektiv i bilder, och rekursiva bilder var ett av hans verktyg.

Högre upplösning på Google Maps och Google Earth

onsdag 29 juni, 2016 kl. 04:55

På den nya kartan av New York City kommer detaljer på skyskrapor, byggnadsskuggor och baseball- och softball-banorna i Central Park att synas.

Google meddelar att deras karttjänster Google Earth och Google Maps kommer att få högre upplösning på satellitbilderna. Det är möjligt då man nu får satellitbilder via USGS (United States Geological Survey) och NASA:s nya Landsat 8-satellit, som tar bilder i högre kvalitet än den tidigare satelliten. De nya bilderna har mer detaljer och bättre färger än tidigare.
    Läs mer på Google Blog: Keeping Earth up to date and looking great.

Sju farliga växter i vår närhet

onsdag 29 juni, 2016 kl. 04:54

Mose brinnande buske är populär i trädgårdar i södra Sverige. Växtsaften kan i kombination med solljus leda till kraftiga brännblåsor på huden.
(Foto: Torbjörn Tyler.)

Växter och grönska hör sommaren till, men allt som är grönt är inte skönt; inte på sommarängen, inte i skogen, inte ens hemma i trädgården. Torbjörn Tyler, växtekolog vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet, listar sju växter som kan vara farliga. Antingen genom kontakt med huden eller genom att man får i sig växtens gift.
    Läs hela pressmeddelandet och se vilka de sju farliga växterna är på Lunds universitet.

Svårt att styra upp svartarbete och tiggeri med hjälp av lagen

onsdag 29 juni, 2016 kl. 04:53

Rättssociologen Ana Maria Vargas har forskat om gatuförsäljare i Bogotá.
(Foto: Pedro Felipe. Wikimedia Commons.)

Lagen är ett trubbigt redskap när det gäller svartarbete och tiggeri. Rättsväsendet behöver vara mer flexibelt och fokusera på de värsta avarterna. Det menar rättssociologen Ana Maria Vargas från Lunds universitet som gjort en omfattande studie bland gatuförsäljare och cykelrikshaförare i Bogotá.Ungefär 60 procent av jordens befolkning i arbetsför ålder arbetar utanför den formella ekonomin; de betalar ingen skatt och har inte tillgång till några socialförsäkringar. Försök att minska den informella sektorn fungerar ofta dåligt, även där det är en högt prioriterad fråga.
    – Jag ville ta reda på varför det är så; varför så många människor väljer att fortsätta arbeta svart även när de får möjlighet att arbeta vitt, säger Ana Maria Vargas.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

PTS tar fram vägledning för användning av kakor

onsdag 29 juni, 2016 kl. 04:52

Många webbsidor skapar små filer med information om ditt besök på en webbsida.

Post- och telestyrelsen (PTS) inleder ett arbete att ta fram vägledning – allmänna råd – för hur webbplatsinnehavare kan använda kakor.
    PTS inleder ett arbete med att ta fram en vägledning för webbplatsinnehavare i form av allmänna råd för användningen av kakor. En kaka (eller cookie) används bland annat för att samla in personlig information om användaren i kommersiella syften.
    Vägledningen bygger på den kunskap PTS byggt upp genom sin tillsyn av hur ett antal webbplatser hanterar kakor och hur webbanvändare kan ges möjlighet att lämna samtycke till behandlingen. Samtidigt som arbetet med de allmänna råden inleds avskriver myndigheten tillsynen mot de aktuella webbplatsinnehavarna.
    Läs mer om kakor för användare: Frågor och svar om kakor för användare.
    Läs mer om kakor för webbplatsinnehavare: Frågor och svar om kakor för webbplatsinnehavare.

Efter Orlando: En helg med Pride

onsdag 29 juni, 2016 kl. 04:51

En känga till Trump …

Två veckor efter den allvarliga Orlando-skjutningen,hölls de årliga Pride.paraderna i San Francisco och New York.
    A Weekend of Pride (34 foton).