Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Isbjörnsunge växer upp på Columbus Zoo

söndag 7 februari, 2016 kl. 06:28

Följ Nora från dag 7 till dag 83.

Tiden flyger förbi med denna lilla tjej! Nästan tre månader gammal isbjörnsunge lär sig gå på alla fyra. Hon har fät namnet Nora och finns på Columbus Zoo i Ohio.
    Musik: ”Uke Improv in C” av Steve Combs
    Columbus Zoo.

Berg-och dalbanor klippta i papper

söndag 7 februari, 2016 kl. 06:27

”Cut Paper Rollercoasters” av Bovey Lee.

Känd för sina spektakulära detaljerade pappersklipp, som tar tredimensionell form, är konstnären Bovey Lee från Los Angeles, Kalifornien. Här är hon tillbaka med en ny serie som skildrar kulturkrocken hon upplevde efter att flyttat från Pittsburgh till Los Angeles.

”Speaking to the motivation of my relocation, the works also feature imagery associated with romantic relationships, and wedding bouquets, engagement rings, cakes, and eternity symbols populate the pieces. In these works, I draw parallels between one’s romantic relationship and our relationship with nature.”

Veckans bilder

söndag 7 februari, 2016 kl. 06:26

Det tas många sköna bilder …

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media
    Photos of the Week: 1/30–2/5 (35 foton).

Insidan av en tom Boeing 787 Dreamliner

söndag 7 februari, 2016 kl. 06:26

Så ser en tom Dreamliner ut. (Foto: Patrick Rodwell / Boeing.)

Så här såg insidan av en tom 787-8 Boeing Dreamliner ut när den levererades till en hemlig kund 2014. Planet är känt som en BBJ, eller Boeing Business Jet, och dessa plan levereras till kunderna omålade och utan något inre där kundens själva får välja att installera sin VIP-interiör.
    Planet har en längd på 57 meter och ett vingspann på 60 meter. Räckvidden ligger på cirka 17.150 kilometer.
    Boeing Business Jets Delivers First Two BBJ 787-8s of 2014.

En konstig blommande växt

söndag 7 februari, 2016 kl. 06:25

Pholisma sonorae är en sällsynt växt i öknarna i sydöstra Kalifornien, Arizona och El Gran Desierto de Sonora, Mexiko. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Pholisma sonorae, allmänt känd som ”sandmat”, är en av de mest bisarra blommorna i Nordamerika. Växer på sanddyner och blomman har en köttig stjälk som sträcker sig två meter under markytan och ovan marken som en liten rundad eller oval ”svampform”.
    Om tillräckligt med sand blåses bort, kan den övre delen av skaftet bli exponerad och blomman visar sig som en svamp. Under den tidiga våren bär den runt ”huvudet” små blommor som är rosa till lila till färgen och med med vita kanter.
    Pholisma Sonorae: A Strange Looking Flowering Plant.

Örebrostudie visar att krävande arbete halverar Alzheimer-risk

lördag 6 februari, 2016 kl. 06:03

Komplexa arbeten halverar risken att få Alzheimer.

Risk att få demenssjukdomen Alzheimer halveras för personer som har komplexa arbeten. Kemikalier och elektromagnetiska fält i sin tur ökar risken att drabbas.
    Det visar en kunskapssammanställning gjord av Lars-Gunnar Gunnarsson och Lennart Bodin, professorer vid Örebro universitet.
    – För att minska risken för Alzheimer skulle den optimala arbetsplatsen minimera exponering för kemikalier och starka elektromagnetiska fält samt innehålla arbetsuppgifter som stimulerar till intellektuellt arbete, säger Lars-Gunnar Gunnarsson som är biträdande professor i neurologi, överläkare och specialist i arbets- och miljömedicin.
    Läs mer på Örebro universitet.

Plundringen av Syriens arkeologiska skatter

lördag 6 februari, 2016 kl. 06:02

Satellitbilder av den arkeologiska platsen Apamea, Syrien. T.v. 2011 och t.h. 2014. (Bilder: Google Maps.)

Tusentals arkeologiska platser i Syrien plundras systematiskt av okända, skatter säljs ut och försvinner på den svarta marknaden. IS har vanhedrat, plundray och förstört ett antal platser under de senaste åren, men de är inte ensamma.
    Läs mer: The Looting of Syria’s Archaeological Treasures (9 bilder).

Så bakar man regnbågs-bagel

lördag 6 februari, 2016 kl. 06:01

Färggranna bagels.

Bagel Store i Brooklyn har gjort dessa enorma multifärgade bagels med ”Funfetti cream cheese” i 20 år.
    The Bagel Store.
    Instagram: thebagelstore.

Alla driver med Trump

lördag 6 februari, 2016 kl. 06:00

”Egot har landat”, karikatyr av Nick Anderson i Hearst Papers.

Som bekant blev Donald Trump inte så glad när han förlorade valet i Iowa och anklagade sedan sin motståndare för fusk. I filmen nedan driver den amerikanske programledaren, skådespelaren och musikern Jimmy Fallon med Trump i sitt program och han gör det rätt bra.

Jimmy Fallon imiterar Donald Trump.

En svensk reklambyrå, Animal, har också gjort stor succé på nätet med sitt ”trumpethån” mot den amerikanske presidentkandidaten.
    Trump Donald.org.
    Animal.

Här kan du också blåsa Trumpen …

Gemets fulländning

lördag 6 februari, 2016 kl. 05:59

Fulländat från början. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Alla vet vad ett gem är och hur det ska användas. Det är vanligen gjort av ståltråd bockad till en ögleform. (Numera finns det även i plast, men inte lika bra!) Gemet uppfanns 1899 och det har inte förbättrats sedan dess ….
    The Perfection of the Paper Clip.