Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ett anti-universum före big bang?

tisdag 22 januari, 2019 kl. 03:16

Ny idé löser många kosmologiska problem.

Teorierna om vårt universums ursprung, utveckling och natur är någonting som genom åren har tagit sig flertalet uttryck. Den idag mest beständiga, etablerade och vedertagna av dem är dock big bang i vilken universum plötsligt började expandera extremt fort (enligt inflationsteorin) för att sedan under loppet av 13,8 miljarder års tid utvecklas till det universum som vi ser idag.
    Vi vet idag att universum inte bara fortsätter att expandera utan dessutom accelererar i sin expansion, men tänk om universum inte bara expanderar framåt i rumtiden utan även sällskapas av ett parallellt “spegeluniversum” som expanderar bakåt, på andra sidan big bang? Detta skulle kunna förklara bland annat bristen på antimateria i vårt universum.
    En intressant ide! Läs hela artikeln på Populär Astronomi: Ett anti-universum före big bang? Ny idé löser många kosmologiska problem.

Matinsekter bör födas upp på ogräs

tisdag 22 januari, 2019 kl. 03:15

Etiska aspekter på massuppfödning.

Insekter kan bli ett miljömässigt hållbart proteintillskott för både människor och djur. Men det är inte självklart att matinsektsindustrin blir bra för miljön. Det gäller att ha koll på vilka arter som är lämpliga för massuppfödning, och välja foder smart, menar forskare vid SLU.
    Forskning.se: Matinsekter bör födas upp på ogräs.

Ändrade renlighetsideal i klimatkrisens spår?

tisdag 22 januari, 2019 kl. 03:14

Att duscha varje varje dag kanske inte anses social accepterat framöver. En ny avhandling spår förändrade renlighetsideal. (Foto: MostPhotos.)

Vi använder mycket vatten, energi och tvättmedel för att passa in i ett förväntat renlighetsideal snarare än för att klara hygienen. För att snabba på beteendeförändringar förespråkar en ny avhandling att energiförbrukningen på exempelvis tvätt- och diskmaskiner synliggörs.
    Många vill minska sin klimatbelastning men känner frustration över att de inte vet vad som är smartast att satsa på. Enligt en ny avhandling är en förklaring att en stor del av vår miljöpåverkan är osynlig, gömd i vardagsrutiner såsom tvätt, dusch och diskning.
    – Hade vi haft koll på hur mycket vatten och energi det faktiskt går åt till att köra en tvätt tror jag vi skulle tänka efter några varv och istället tvättat mera sällan och börjat punkttvätta eller vädra kläder i större utsträckning, säger Tullia Jack, som vid Lunds universitet nyligen disputerat på en avhandling i sociologi om renlighetsideal och energikonsumtion.
    Lunds universitet: Ändrade renlighetsideal i klimatkrisens spår?

Gymnasie-elever tar bort järn ur trä från Vasa

tisdag 22 januari, 2019 kl. 03:13

Elever från Tullinge gymnasium laborerar i programmet Analytisk kemi och skeppet Vasa. (Foto: Lotta Wiker/Statens maritima museer.)

Nu startar Vasamuseet i samarbete med Vetenskapens hus ett nytt pedagogiskt program – Analytisk kemi och skeppet Vasa – där gymnasieelever får laborera på trä från skeppet Vasa. Genom provtagningar och analyser tar eleverna reda på hur mycket järn som finns i träet från Vasa.
    Läs mer i Nättidningen Svensk Historia: Gymnasie-elever tar bort järn ur trä från Vasa.

Självkännedom viktigt vid samarbete på distans

tisdag 22 januari, 2019 kl. 03:12

Spara tid med rätt tekniskt stöd.

För att kunna jobba bra tillsammans på distans krävs verktyg för koordinering. Men det krävs också självkännedom.
    – Utan ”self-awareness” vet du inte om att det är du som är elefanten i porslinsaffären, säger Stefan Nilsson, forskare vid Högskolan i Väst som utvecklat tekniska stöd för att visualisera tillbaka en användares egna handlingar och dess påverkan på gruppen, till användaren själv.
    Forskning.se: Självkännedom viktigt vid samarbete på distans.

Världens äldste man död – blev 113

måndag 21 januari, 2019 kl. 03:24

Masazo Nonaka utsågs till världens äldste man ifjol. (Foto: Kyodo.)

Japanske Masazo Nonaka, som tros ha varit världens äldste man har avlidit, skriver The Guardian.
    Masazo Nonaka föddes i juli 1905 och växte upp med sex bröder och en syster. Han tog över värdshuset från sina föräldrar och i dag drivs det av ett av hans barnbarn.
    Han kröntes ifjol till världens äldste man av Guinness rekordbok när tidigare titelhållaren, spanjoren Francisco Nunez Olivera gick bort, även han 113 år.
    Masazo Nonaka somnade in fridfullt på ön Hokkaido i sitt hem på det värdshus som hans släkt drivit i flera generationer.
    The Guardian: World’s oldest man dies in Japan aged 113.
    Guinness World Records: Japan’s Masazo Nonaka confirmed as world’s oldest living man aged 112.

Platserna som inspirerade 22 Disney-animerade filmer

måndag 21 januari, 2019 kl. 03:22

Neuschwanstein Castle utanför Füssen i bayerska alperna i södra Tyskland.

Det här handlar om de platser som hamnat i skissböckerna och annonserna bakom många av Disneys animationer.
    Dessa illustrationer blev senare bakgrunden som avslutade varje klassisk Disney-animation – från 2D till 3D – älskad av alla åldrar. Vissa gjordes genom att dra inspiration från olika verkliga platser och kombinera dem till en helt ny fiktiv stad; medan vissa var helt baserade på specifika platser.
    See the Amazing Places That Inspired 22 Disney Animated Movies.

Blodstamcellstransplantation effektivare än bromsmedicin vid MS

måndag 21 januari, 2019 kl. 03:21

Nollställa immunförsvaret.

Blodstamcellstransplantation är effektivare än vanlig bromsmedicin vid skovvis MS. Det framgår av en internationell studie där autolog blodstamcellstransplantation – där blodstamceller tas från patientens eget blod – jämförts med konventionell behandling.
    Forskning.se: Blodstamcellstransplantation effektivare än bromsmedicin vid MS.

Beröring och doftsignaler viktiga i majsplantans försvar

måndag 21 januari, 2019 kl. 03:20

Varningar sprids via luften.

När en majsplanta vidrör en annan planta aktiverar den ett försvarssystem som gör den mindre lockande för bland annat bladlöss. Plantan utsöndrar dessutom kemiska substanser som sprider sig och får plantor längre bort att också gå i försvar.
    Forskning.se: Beröring och doftsignaler viktiga i majsplantans försvar.

Bara vad man kan förvänta sig

måndag 21 januari, 2019 kl. 03:19

Livsstilen du beställde är för tillfället slut i lager …