Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fyra fotografer CCCLII

lördag 25 februari, 2017 kl. 04:57

Tio dagar längs gränsen

lördag 25 februari, 2017 kl. 04:56

Gränsen sträcker sig över sex delstater i Mexiko, och fyra delstater i USA. Det finns över 20 kommersiella järnvägsövergångar. (Bild: Wikimedia Commons.)

Tidigare denna månad reste Agence France-Presse fotografer Jim Watson och Guillermo Arias längs gränsen mellan USA och Mexiko, en på vardera sidan, där de dokumenterade landskapet och människorna längs vägen. Watson på USA-sidan, och Arias på den mexikanska sidan. De tillbringade tio dagar och reste 3,169 kilometer från Kalifornien / Baja California till Texas / Tamaulipas.
    10 Days Along the Border (29 foton).

Översvämningsskydd – Glory Hole

lördag 25 februari, 2017 kl. 04:55

”Glory Hole” i Kalifornien.

Utskovet vid sjön Berryessa i Kaliforniens Napa Valley fungerar som ett handfats eller badkars skvalpränna. Det rinner bara automatiskt när vattennivån i “behållaren” bakom Monticello Dam når en viss höjd. Lokalbefolkningen kallar det runda bräddavloppet Glory Hole. Förra veckan, efter ett skyfall, blev vattennivån tillräckligt hög för att nå Glory Hole för första gången på tio år – och den här gången har en drönare filmat det.
    Tratten är 22 meter bred och börjar fungera när vattnet når 134 meter över havet. Dräneringen är cirka två miljoner liter per minut.
    Engelska Wikipedia: Monticello Dam.
    The New York Times: Lake Berryessa’s Spiraling Floodwater Mesmerizes the Locals.
    Så ser tratten ut vid lågvatten: Spillway on October 10, 2009.

Det styr hur lärare sätter betyg i idrott och hälsa

lördag 25 februari, 2017 kl. 04:54

Rörelsekvalitéer tolkas.

Vad värderar lärare när de sätter betyg i idrott och hälsa och vilka möjligheter har olika elever att lyckas i ämnet?
    – Jag frågade erfarna kollegor hur de gjorde och fick till svar att det bara vet man, det ser man ju när de springer runt och rör sig, säger Lena Svennberg, adjunkt i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Det styr hur lärare sätter betyg i idrott och hälsa.

Sibiriska tigrar oskadliggör en drönare

lördag 25 februari, 2017 kl. 04:53

Smakade inte så bra …

Dessa välnärda tigrar lever i Harbin Siberian Tiger Park i Heilongjiang-provinsen, Kina. En drönare skickades in för att ta några bilder av katterna i snön. Men katterna jagade drönaren precis som alla byten, och faktiskt fångade den!
    De fann snart att den inte smakade så bra, och den var inte helt död heller. Personalen kunde återhämta drönaren och filmen.
    Inside the gruesome world of the Siberian Tiger Park in China.

Så kan blodet föryngras

fredag 24 februari, 2017 kl. 04:28

Tusen miljarder nya blodkroppar bildas varje dag. (Bildkälla: Mostphotos.)

Våra blodstamceller bildar omkring tusen miljarder nya blodkroppar varje dag. Men när vi åldras förändras blodstamcellernas förmåga att producera blod. Det leder till att äldre personer lättare drabbas av anemi, försämrat immunförsvar och har större risk för att utveckla vissa typer av blodcancer. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet, för första gången lyckats föryngra blodstamceller med spårbar nedsatt funktion i åldrande möss. Studien publiceras i Nature Communications.
    När vi är unga producerar våra blodstamceller en jämn och välbalanserad mängd röda och vita blodkroppar beroende på behov. Men när vi blir äldre försämras blodstamcellernas kapacitet och det behövs fler stamceller för att producera den mängd blodceller som vi behöver.
    – Den här typen av åldersrelaterade förändringar kan få stora konsekvenser eftersom de kan leda till en obalans i stamcellernas produktion. Exempel är en minskad produktion av immunceller eller en överdriven produktion av andra typer av celler som i sin tur kan vara ett förstadium till leukemi, förklarar David Bryder som har lett studien på Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Nyupptäckt solsystem har planeter liknande jorden

fredag 24 februari, 2017 kl. 04:27

Sju nya spännande jordliknande världar. (Illustration: NASA, JPL-Caltech, Spitzer Space Telescope, Robert Hurt (Spitzer, Caltech).)

Forskare har nyligen upptäckt ett solsystem på bara 40 ljusårs avstånd från jorden. Det har visat sig bestå av sju varma, steniga, jordenliknande planeter. Möjligheten finns att liv kan upptäckas där.
    De sju nyupptäckta världarna kretsar kring ultracoola dvärgstjärnan TRAPPIST-1.
    Astronomy Picture of the Day: Seven Worlds for TRAPPIST-1.
    NASA: NASA Telescope Reveals Largest Batch of Earth-Size, Habitable-Zone Planets Around Single Star.
    Nature: These seven alien worlds could help explain how planets form.
    Washington Post: Scientists discover 7 ‘Earthlike’ planets orbiting a nearby star.

Ren tur att just sapiens tålde eldens rök

fredag 24 februari, 2017 kl. 04:26

Ledde till en dålig vana.

Den moderna människan bär på en genetisk mutation som minskar vår känslighet för cancerframkallande ämnen i rök. Vår utdöda släktingarna neandertalarna hade dock inte samma tur. Ny forskning menar att rökintolerans kan ha varit en bidragande orsak till att neandertalarnas dog ut.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Ren tur att just sapiens tålde eldens rök.

Dakota Access Pipeline.demonstranter bränner lägret inför evakueringen

fredag 24 februari, 2017 kl. 04:26

Dakota Access Pipeline. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

I månader har demonstranter bott i tält och tipis under den kyliga North Dakota-vintern, och motsatt sig byggandet av Dakota Access Pipeline.
    Byggandet stoppades av Obama-administration, men har nu återstartats av Trumps administration. Nyligen beordrades en grupp av indianer och andra aktivister från hela landet att evakuera Oceti Sakowin-lägret, som ligger på federal mark, på grund av den hotande vårfloden.
    Tidsfristen för att evakuera var den 22 februari. Strax innan tidsfristen gick ut satte vissa demonstranter eld på flera tält och andra strukturer som återstod. En del campare har nu lämnat, men andra säger att de kommer att finnas kvar och trotsa alla order att lämna.
    Dakota Access Pipeline Protesters Burn Their Camp Ahead of Evacuation (29 foton).

Hal flaska löser ketchupproblem

fredag 24 februari, 2017 kl. 04:25

Snart kan problemet med “ketchupflaskan” vara löst. (Foto: Pexels.)

Forskare vid det amerikanska universitet MIT har utvecklat en ny typ av beläggning som gör insidan av flaskor superhal, det gör att inget av innehållet fastnar på flaskans insida.
    Det här är en lösning som innebär, inte bara att man kan få ut det sista ur ketchupflaskan, utan är även en vinst för miljön förklarar dr. David Smith som varit med och utvecklat lösningen.
    BBC News: Slippery bottle solves ketchup problem (med video).