Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bilder från tidigare Vita huset-middagar

tisdag 24 april, 2018 kl. 03:16

Skådespelaren John Travolta dansar med prinsessan Diana vid en middag i Vita huset 1965. Även om händelsen inte var vid en statlig middag, är den en av de mest kända Vita huset-middagarna som fångats på bild.
(Foto: Ronald Reagan Library.)

I dag tisdag kommer president Donald Trump och “första damen” Melania Trump att vara värd för den första officiella statsmiddagen för denna administration i Vita huset. De hedras av ett besök av franske presidenten Emmanuel Macron.
    Medan fru Trumps team och Vita huset-personalen arbetar på de sista detaljerna för det formella evenemanget, tar vi en blick tillbaka på några statliga middagar som hållits av tidigare amerikanska presidenter, från Eisenhower till Obama.
    Photos From State Dinners Past (32 foton).

Prisbelönad forskning ska utröna stillasittandets risker

tisdag 24 april, 2018 kl. 03:16

Forskarna anänvder en lutningsmätare, som bara är ett par centimeter stor, som sätts på kroppen och mäter hur man rör sig under en dag.

Det har hittills varit svårt att mäta riskerna med ett stillasittande arbete och bedöma ergonomisk belastning på arbetsplatsen. Men nu har ett europeiskt nätverk standardiserat gemensamma metoder och analyser för belastning, för att på så sätt öka kunskapsutbytet mellan medlemsländerna. Genom ett gemensamt synsätt hoppas man kunna fastställa gränsvärden kring stillasittande – något som ännu inte finns. Deras arbete belönas med pris för bästa publikation av en av de ledande tidskrifterna inom ergonomi.
    Läs mer på Lunds universitet: Prisbelönad forskning ska utröna stillasittandets risker.

Risken att dö under långlopp väldigt liten

tisdag 24 april, 2018 kl. 03:15

Lägre dödlighet under maratonlopp.

Risken av dö under långdistanslopp i Sverige är väldigt liten, visar en studie från Centrum för personsäkerhet, på Karlstads universitet. Det handlar om ungefär ett dödsfall på 400.000 långdistanslöpare. Men det finns ändå all anledning att ha respekt för långa löpdistanser, menar Finn Nilsson, docent i risk- och miljöstudier.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Risken att dö under långlopp väldigt liten.

Det forna Gamla Uppsala visualiseras

tisdag 24 april, 2018 kl. 03:14

Bild ur Riksantikvarieämbetets video.

Kungshögarna är bara en spillra av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.
    Men nu kan man så se Gamla Uppsala då det var nytt! Med en VR-mask kan man vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650. Kliva in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre.
    Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.
    Gamla Uppsala museum | Riksantikvarieämbetet: Upplev Gamla Uppsala digitalt.
    På YouTuvbe finns en video med visualiseringen: Gör en tidsresa 1400 år tillbaka i tiden genom Gamla Uppsala museums satsning på VR.

Eddie Puteras anpassade miniatyrdioramor

tisdag 24 april, 2018 kl. 03:13

Fantastiska miniatyrskapelser …

Diorama eller tittskåp (av grekiskans “dioran”, se igenom) är ett arrangemang med föremål i förgrunden och en fond, målad och kombinerad med förgrunden på ett sådant sätt att de ger en perspektivisk helhetsbild.
    Den malaysiske konstnären Eddie Puttar skapar underbara detaljerade miniatyrdioramor av alla slag. Och han har bara gjort det i tre år! Några av scenerna är från hans barndomsminnen, och han gör också skräddarsydda dioramor till kunders specifikationer. Andra är helt fiktiva.
    Eddie Puttar: EP-Visual-Art.
    Instagram: eddieputera.
    BoredPanda: Artist Recreates People’s Childhood Memories With Realistic Dioramas, And The Result Will Amaze You.

Sök i tre ordböcker på en gång

måndag 23 april, 2018 kl. 03:19

Tre ordböcker i en …

Det har stormat rejält kring Svenska Akademien på senare tid. Men, det är inte bara intriger och svågerpolitik (nepotism) De Aderton, som numera är betydligt färre, sysslar med. Den kungliga akademin som instiftades 1786 av Gustav III med syftet att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”.
    Förutom att årligen utse mottagare av flera priser och stipendier, däribland Nobelpriset i litteratur, så ligger man bland annat bakom Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svenska Akademiens ordbok (SAOB), två ordböcker med stor språklig auktoritet. Samt Svensk ordbok (SO) som ger en in­gående beskrivning av ord­förrådet i modern svenska.
    Den 22 september 2017 lanserade man en ny webbplats med dessa tre viktiga verk som beskriver svenska språket: Lanseringen av svenska.se är ett exempel på hur Svenska Akademien vårdar arvet från det förgångna och samtidigt är uppmärksam på nya strömningar i tiden.
    Svenska Akademien: Sök i tre ordböcker på en gång.
    Se också pressmeddelandet: Svenska Akademien lanserar svenska.se.

Ohälsa en fråga om moral enligt skolböckerna

måndag 23 april, 2018 kl. 03:18

Ansvaret hamnar på individen.

Unga ökade psykiska ohälsa, övervikt och fetma beror nästan uteslutande på olika samhällsfaktorer. Men i läroböckerna framställs ohälsa som ett högst privat problem.
    – Stress och kosthållning blir en fråga om eleven har dålig eller bra moral i stället för att skolan gör det till en politisk fråga om levnadsförhållanden och strukturella omständigheter, säger Anders Urbas, forskare vid Högskolan i Halmstad.
    Läs hela artikeln på Forskning.se: Ohälsa en fråga om moral enligt skolböckerna.

St Pancras Internationals hemligheter

måndag 23 april, 2018 kl. 03:17

Eurostartåg vid St Pancras International. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Nästan alla kan hålla med om att St Pancras International är Londons mest imponerande järnvägsstation. Det stora välvda tåghuset, designat av William Henry Barlow, var den största enskilda konstruktionen i världen vid byggandet 1868. Detta matchas med George Gilbert Scotts “sagoslott”, som ursprungligen kallades Midland Grand Hotel, och nu återfödd som bostadslägenheter och det femstjärniga St Pancras Renaissance London Hotel.
    Här fåt vi se de delar av stationen som passagerare och shoppare aldrig kommer till, tar en rundtur på taket, bakrummen och klocktornet. Längs vägen vi träffa en av de få som har turen att bo i lägenheterna med utsikt över centrahallen. Efter att ha tittat på videon, ger bilderna ytterligare insikter i denna magnifika byggnad.
    Video: Secrets Of St Pancras International.
    St Pancras hemsida.

Alzheimerplack inte lika farligt för alla celler i hjärnan

måndag 23 april, 2018 kl. 03:16

I nervceller, eller neuron, dominerade omogen form av amyloid-beta-fibriller (ringformade i gult) medan gliaceller bildade mer mogen struktur av amyloid-beta-fibriller (spetsiga i gult och även i cyanblå färg).
(Foto: Maria Jonson, Linköpings universitet.)

Amyloid-beta, som är kopplat till Alzheimers sjukdom, har olika egenskaper i olika celltyper i hjärnan hos bananflugor. Det visar en ny studie ledd av forskare vid LiU. Medan amyloid-beta är mycket giftigt för nervceller tycks vissa andra celltyper knappt ta någon skada av aggregaten.
    Linköpings universitet: Alzheimerplack inte lika farligt för alla celler i hjärnan.

Teatern som Shakespeare stal

måndag 23 april, 2018 kl. 03:15

Shakespeares Globe theater i London. (Foto: Diego Delso.)

En kall, snöig natt, den 29 december 1598, bröt sig omkring ett dussin män, som var beväpnade med svärd, daggers och yxor, tyst in i en nyligen utrymd teater i Shoreditch, strax utanför London. Med hjälp av det blygsamma ljuset från sina lyktor arbetade männen outtröttligt hela natten med att demontera teatern och lastade det avskalade virket på vagnar. När nattens mörkare gav vika och det första gryningsljuset kom var teatern borta.
    De aktuella vandalerna var Lord Chamberlain’s Men, den grupp som William Shakespeare tillhörde. Under de senaste åren hade Chamberlain’s Men spelat på Shoreditchs teater. Denna teater, byggd 1576, var den andra permanenta teatern som någonsin byggdes i England, och den första framgångsrika som byggdes för det enda syftet med teaterproduktioner.
    The Theater That Shakespeare Stole.
    Shakespeare’s Globe.