Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Elda i trädgården – råd från MSB

tisdag 24 maj, 2016 kl. 12:50

Var försiktig när du eldar i trädgården.

Bränning av trädgårdsavfall kan leda till oönskad spridning och ibland även till att byggnader brinner upp. Vinden kan göra att gnistor far iväg och antänder byggnader och skogsmark. Elden kan också ge mycket rök, vilket kan orsaka störningar för grannar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger råd.
    MSB: Elda i trädgården

Indien har skjutit upp en liten rymdfärja i rymden

tisdag 24 maj, 2016 kl. 03:32

(Illustration: ISRO (Indian Space Research Organisation).)

Indiens rymdorganisation ISRO (Indian Space Research Organisation) har precis skjutit upp en sju meter obemannad rymdfärja som blir Indiens första försök med rymdfarkoster som går att återanvända.
    Den 1,75 ton tunga Reusable Launch Vehicle (RLV-TD) ska ta sig 70 kilometer ovanför jordens atmosfär och därefter ta sig tillbaka till jorden och landa i havet. Man hoppas att rymdfarkosten ska kunna samla in data om hypersoniska hastigheter och autonoma landingar under sin rymdfärd.
    Rymdfärjan har kostat cirka 125 miljoner svenska kronor, att utveckla och man hoppas att ha utvecklat en återanvändbar rymdfärja i full skala inom tio år.
    Gizmodo: India Just Launched an Adorable Mini Shuttle Into Space.
    BBC News: India launches mini space shuttle.
    Government of India | Department of Space: Indian Space Research Organisation.

Monument tillägnat taxiförare i Buenos Aires

tisdag 24 maj, 2016 kl. 03:32

Monument tillägnat taxichaufförer. (Foto: Raúl Alejandro Rodríguez.)

Monumentet tillägnat taxiförare ligger på torget vid Avenue of the Italians and Macacha Guemes i Buenos Aires. Det är en hyllning till de tusentals män och kvinnor som utför en viktig offentlig transport i staden.
    Monumentet invigdes 2012 och visar en skallig och mustaschprydd taxichaufför som nonchalant lutar sig mot sidan av en klassisk bilmodell av en Siam Di Tella från 1967 – en gammal argentinsk-tillverkad bil.
    Monument to The Taxi Driver, Buenos Aires.

Landskrona stad skapar fotohistoriskt centrum

tisdag 24 maj, 2016 kl. 03:31

Tyghuset i Landskrona. (Foto: Gerry Johansson, cc.)

Landskrona stad ska skapa ett fotohistoriskt centrum i Tyghuset. Första steget blir att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad flyttar sina bildarkiv med 20 miljoner foton dit.
    Läs mer i Sydsvenskan: Sydsvenskans bildarkiv till nytt fotohistoriskt centrum i Landskrona.

Theremin

tisdag 24 maj, 2016 kl. 03:30

Synthinstrument som gör en massa olika ljud.

Theremin är ett gratis online synthinstrument som gör en mängd olika ljud. Spela det genom att dra markören eller använda flera fingrar för att fippla med vågformer, och experimentera med fördröjnings, återkoppling och scuzz-reglagen. Du kan göra lager, spela in, loopa och ladda skapelser.
    Theremin.

Hongkong

måndag 23 maj, 2016 kl. 03:42

Fin film om Hongkong.

Det är ovanligt när några minuter film lyckas helt fånga en plats, särskilt en plats som Hongkong som är full av så många motstridiga element. Här har man lyckats göra en djupdykning i de många lager av denna komplexa, gåtfulla, omöjliga stad. Detta fotograferades i dagarna fram till det kinesiska nyåret som endast lägger till intresse …
    Se filmen i helskärm, luta dig tillbaka och njut!.

100.000 stjärnor

måndag 23 maj, 2016 kl. 03:41

En del av alla stjärnor i universum.

100.000 Stars är en interaktiv visualisering av stjärnor i vårt ”närområde”, som skapats för webbläsaren Google Chrome, men funkar även på andra webbläsare.
    Sidan visar var 119,617 närliggande stjärnor, som härrör från flera källor, inklusive Europeiska rymdorganisationens rymdteleskop Hipparcos, som sköts upp 1989. Zooma in så avslöjas 87 individuellt identifierade stjärnor i vårt solsystem. Galaxvyn är en konstnärs tolkning baserad på NGC 1232, en spiralgalax som Vintergatan.
    100,000 Stars.

Indien testar solenergi på tåg

måndag 23 maj, 2016 kl. 03:41

Tågen kommer dock fortsatt att drivas med diesel.

I Indien har man börjat testa tåg med solcellspaneler på taket, som ska göra tågen miljövänligare och minska beroendet av diesel. Tågens motorer kommer dock även i fortsättningen att drivas med diesel. Solenergin ska driva saker som till exempel belysning och fläktar på tågen. Enligt en studie kan ett tåg med solcellspaneler på taket spara in 90.000 liter diesel om året och minska koldioxidutsläppet med 200 ton.
    Indien har tidigare testat andra energikällor än diesel till tågen, som till exempel biodiesel och naturgas.
    Business Today: India’s first solar-powered train set for trial.

Totalt antal hemsidor´

måndag 23 maj, 2016 kl. 03:40

Internet växer …

I september 2014 nådde antalet webbplatser i världen milstolpen 1 miljard. Därefter har ökningen mattats av något, men stiger fortfarande, men nu i en mer normal nivå. På bilden ovan ses antal webbplatser i går eftermiddag. Skulle tro att antalet har ökat med något hundratusental sedan dess.
    Total number of Websites.

Det lysande gasmolnet LHA 120-N55

måndag 23 maj, 2016 kl. 03:39

Vackert gasmoln i Magellanska molnet. (Foto: ESO.)

I den här bilden från ESO:s Very Large Telescope (VLT) lyser nybildade, bländande blåa stjärnor upp gasen ur vilken de nyligen föddes. Resultatet är en slående färgglad emissionsnebulosa, som går under beteckningen LHA 120-N55, i vilken stjärnorna pryds av en mantel av glödande gas. Astronomer studerar dessa vackra uppvisningar för att lära sig mer om förhållandena där nya stjärnor bildas och utvecklas.
    ESO: Det lysande gasmolnet LHA 120-N55 i Stora magellanska molnet