Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Höghus i trä – för klimatets skull

måndag 20 maj, 2019 kl. 01:30

Genombrott för trähus.

Allt fler bostadshus byggs i trä. Den främsta anledningen är klimatet, eftersom trä är ett hållbart byggmaterial som lagrar koldioxid. Brandfrågan är löst och byggprocessen snabb. Men det finns fortfarande några utmaningar kvar.
    Forskning.se: Höghus i trä – för klimatets skull.

Nya urtider stundar om två år!

måndag 20 maj, 2019 kl. 01:29

Grönköping övergår till medeltid!

”Sedan EU-parlamentet beslutat, att medlemsländerna fr.o.m. år 2021 inte längre varje år skall behöva omställa klockorna till sommar- resp. vintertid, har härv. stadsfullmäktige enhälligt fattat beslut om att gå den gyllene medelvägen och införa en tid mitt emellan sommar- och vintertid!”
    Grönköping Veckoblad: Nya urtider stundar om två år!

Tio charmiga kustbyar i Italien

måndag 20 maj, 2019 kl. 01:28

Riomaggiore i regionen Ligurien, en liten by med rötter frän början av 1200-talet.

Italien har en mycket pittoresk kust med många pärlor av vackra gömda platser inbäddade längs kusterna, små fiskehamnar och små historiska orter som tillgodoser turister men ändå behåller sin charm.
    Inför stundande semestertider är här exempel på tio av de charmigaste kuststäderna Italien har att erbjuda.
    The 10 Most Charming Seaside Villages in Italy.

Låg utbildning tung riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke

måndag 20 maj, 2019 kl. 01:26

Störst skillnad i fattiga länder.

Risken för hjärtinfarkt eller stroke hos personer med liten eller ingen utbildning är mer än dubbelt så hög som för personer med hög utbildning, visar en internationell studie med över 150.000 personer. Störst skillnader i hjärt-kärlsjukdom mellan hög- och lågutbildade finns i låginkomstländer.
    Forskning.se: Låg utbildning tung riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke.

En dold pärla i London

måndag 20 maj, 2019 kl. 01:25

Myddelton House Gardens.

En plats av skönhet, en plats att njuta av vackra trädgårdar – Myddelton House Gardens i Enfield. Delar av den gamla London Bridge ligger ovanför murarna från byggandet av Victoria-linjen, med den gamla Enfield Market Cross-tornet över dem.
    Myddelton House Gardens i Enfield är en dumpningsplats … men det är inte på något sätt en dumpning. Dess grundare och efterföljande vårdare har haft en härlig förmåga att rädda Londons arkitektoniska avstängningar och skapa något av ett friluftsmuseum av stadens förfallna skatter.
    De tre hektaren trädgårdar var Edward Augustus Bowles livsverk, en trädgårdsodlare som bodde i Myddelton House hela sitt liv. Växter var hans passion, och han spenderade sina dagar med sin imponerande samling fram till sin död 1954. Familjen Bowles upprätthåller fortfarande kontakten med händelserna på Myddelton House Gardens.
    Londonist: This Botanical Garden Is Home To The Bits Of London That No-One Else Wanted.

Veckans bilder

söndag 19 maj, 2019 kl. 01:21

Glidflygning …

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media.
    Photos of the Week: Snowy Ladybug, Shattered Lance, Mexican Smog (35 foton).

Greta Thunberg blir hedersdoktor

söndag 19 maj, 2019 kl. 01:20

Greta Thunberg på prestigefyllda Time Magazines förstasida.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har fått mycket uppmärksamhet världen runt sedan hon som 15-åring började strejka mot klimatförändringar utanför Sveriges Riksdag under förra året.
    Just nu pryder hon förstasidan på tidskriften Time Magazine som en del av deras reportage “Next Generation Leaders”.
    Samtidigt kommer nyheten att hon utsetts till hedersdoktor vid universitetet Mons (Université de Mons) i Belgien. Där tilldelas Thunberg titeln hedersdoktor tillsammans med den brittiska ekonomen Nicholas Stern och den förra franska miljöministern Nicolas Hulot.
    Alla tre får utmärkelsen för att de på olika sätt bidragit till att öka medvetenheten om hållbar utveckling. Stern är ekonom med klimatinriktning och publicerade 2006 en uppmärksammad rapport om kostnaderna för att göra respektive inte göra något åt den globala uppvärmningen. Hulot avgick förra året i frustration över att den franska regeringen inte gjorde tillräckligt mot klimatproblemet.Alla tre får motta sina hederstitlar vid en ceremoni den 10 oktober.
    TIME: ‘Now I Am Speaking to the Whole World.’ How Teen Climate Activist Greta Thunberg Got Everyone to Listen.
    UMONS: Nicolas Hulot, Nicholas Stern et Greta Thunberg, Docteurs Honoris Causa de l’UMONS en octobre prochain.

Medvetande för nybörjare

söndag 19 maj, 2019 kl. 01:17

NeuroBanter.

Den brittiske hjärnforskaren Anil Seth tipsar om böcker och artiklar lämpade för människor med ett nyvaknat intresse för forskning om medvetandet.
    Anil Seth är professor i kognitiv och datorisk neurovetenskap vid Sussex universitet och meddirektör och grundare av Sackler Center for Consciousness Science, en av de ledande forskningsgrupperna inom detta område internationellt.
    NeuroBanter

Anil Seth.

Unga pojkar föreningsidrottar mindre

söndag 19 maj, 2019 kl. 01:16

Minskar mest på landsbygden.

Idrottandet minskar bland barn mellan 7 och 12 år. Nedgången är särskilt stor bland pojkar. Det är ett av resultaten i Centrum för idrottsforsknings (CIF) årliga uppföljning av statens idrottsstöd.
    – Det är en ny och oroväckande trend, säger Johan R Norberg, utredare på CIF.
    Forskning.se: Unga pojkar föreningsidrottar mindre.

Tio sätt att minska det svenska matsvinnet

söndag 19 maj, 2019 kl. 01:14

Snabbguide till beslutsfattare.

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Att minska matsvinnet är avgörande för klimatet. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har nu formulerat tio rekommendationer till beslutsfattare, för att få ett stopp i Sverige.
    Forskning.se: Tio sätt att minska det svenska matsvinnet.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv