Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fyra fotografer CCCVII

onsdag 25 november, 2015 kl. 06:54

Historiska platser i hela Jordanien i Google Street View

onsdag 25 november, 2015 kl. 06:53

Från den antika staden Petra i Jordanien.

Nu kan du utforska mer än 30 historiska platser i hela Jordanien i Google Street View. Människor över hela världen har nu ett fönster till detta rike i hjärtat av Mellanöstern.
    I alla tider har forntida civilisationer lämnat sina fotavtryck i Jordanien. Påminnelser om Sidenvägen som här hade en knutregion i världshandeln. Antika städer, såsom romarnas Jerash och nabatéernas Petra och betydande religiösa platser som berget Nebo och Jordanfloden.
    Google Street View: Jordan Highlights

Upptäck Petra.

Som diamanter på himlen

onsdag 25 november, 2015 kl. 06:52

Skönsjungande sångduo.

Walter Ledermüller och hans franska bulldog Junior gillar att sjunga tillsammans.
    Se mer på The Mail_ A howling good time! Harmonising French bulldog named Junior ‘sings’ Say Something duet with owner.

Till hjälmkasuarens försvar

onsdag 25 november, 2015 kl. 06:50

Hjälmkasuaren är den tredje största, och den näst tyngsta fågeln i världen, efter strutsen och emun. Vuxna hjälmkasuarer är 1,5 till 1,8 meter höga och väger ungefär 60 kilo. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Den som gör en snabb sökning på ”cassowary”, eller ”hjälmkasuar” som den heter på svenska, kommer att finna att nästan det mesta som skrivs om Australiens tyngsta fågel har att göra med sitt rykte som världens farligaste fågel – både attacker på och dödsfall hos människor har rapporterats. I annaler där fåglar tros vara ett farligt hot mot människor, kan hjälmkasuaren bara vara kung.
    Och med tanke på att kasuarer är den tredje största fågelarten på jorden, ser ut som någon sorts förhistorisk kvarleva, är det inte konstigt att de är så ofta är utmålade som fågelmonster. Läs mer:
    In Defense of the Cassowary, the Maligned Killer of the Bird World.

Ljusshow i gammal flygplanskropp

onsdag 25 november, 2015 kl. 06:49

Kometer, planeter, galaxer och främmande världar passerar förbi i denna ”flygfärd”.

PlayMID och Eduardo Cajal’s production Porta Estel·lar (katalanska för ”Star Gate”) inredde en gammal uttjänt flygplanskropp till scen för en ljusshow. Publiken fick ”på nära håll” en resa till yttre rymden i en intensiv resa, som förstärktes av konturerna av flygkroppen fönster och rundade form

James och Karla Murrays bilder av NYC

tisdag 24 november, 2015 kl. 05:15

Union Square, Manhattan.

James och Karla Murray är New York-baserade professionella fotografer och författare. De har gett ut flera prisbelönade konstböcker under de senaste decennierna. Deras bilder av New York ingår i de permanenta samlingarna hos flera stora institutioner. Se en del av deras fantastiska bilder av en annorlunda stad:
    PORTFOLIO I : NEW YORK STOREFRONTS
    PORTFOLIO II : NEW YORK NIGHTS
    PORTFOLIO III : NEW YORK CITYSCAPES
    PORTFOLIO IV : VINTAGE SIGNS
    PORTFOLIO V : LIFESTYLE
    PORTFOLIO VI : PANORAMICS
JAMES and KARLA MURRAY PHOTOGRAPHY.

Varför är höstlöv mestadels gula I Europa och röda I Nordamerika?

tisdag 24 november, 2015 kl. 05:14

Löv i Upton Country Park, Poole, Dorset, England.
Foto:Wikimedia Commons, cc.)

Färgen på ett europeiskt träd i höstskrud är huvudsakligen gul. Det finns relativt få europeiska träd som har röda löv på hösten. Evolutionsbiologer har länge funderat över fenomenet med skiftande färger på höstlöv.
    The Guardian: Why are autumn leaves mostly yellow in Europe and red in North America?.

Morgans historia

tisdag 24 november, 2015 kl. 05:13

St George Community Housing.

St George Community Housing i New South Wales, Australien, har gett bostäder samt sociala och ekonomiska möjligheter till utsatta och låginkomsttagare i 30 år. Den är filmen är den sanna historien om Morgan, som med hjälp av SGCH tog sig upp efter en besvärlig uppfostran.
    

Vingakrobater

tisdag 24 november, 2015 kl. 05:12

Lillian Boyer stående på vingen av ett flygande plan.
(Foto: Wikimedia Commons.)

Det dröjde inte länge efter bröderna Wrights historiska första flygning innan folk började med dödsföraktande stunts på flygplan.
    Från och med luftshower och konstflygningar under 1920-talet, är ”wing walking” att göra konststycken på ett flygplans vingar under flygning, som att vandra, spela tennis … men det var på den tiden flygplanen inte nådde ljudvallen …
    Wing walkers.


Lillian Boyer (1901–1989) var en amerikanska som utförde många flygstunts, som ving-promenader, hopp från-bil-till-flygplan och fallskärmshopp mellan 1921 och 1929.

Längs floden under Qingming-festivalen

tisdag 24 november, 2015 kl. 05:11

Längs floden under Qingming-festivalrn. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Människor köar i sex timmar för att se ett av Kinas mest berömda konstverk, en utsökt 1399-tals rullmålning föreställande Songdynastins huvudstad Haifeng under festivalen Qingming.
    Målningen kallad ”Along the River during the Qingming Festival” har kopierats flera gånger, men den ursprungliga är sällan visad eftersom den är så skör. Zhang Zeduan (1085–1145) målade rullen. Den mäter 24,8 centimeter på höjden och är 5,29 meter lång.
    Ancient Origins: 5-meter long ancient scroll painting is one of the most precious treasures of China.
    Läs mer om festivalen på MolJina.se: Qing Ming-festival.