Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ryssland har redan invaderat Ukraina

onsdag 27 augusti, 2014 kl. 06:40

Ryska ledare genom tiderna. (Bild: Robert Couse-Baker/Flickr.)

På fredagen skickade Ryssland en kolonn på över 200 lastbilar mullrande in i Ukraina och sedan, nästa dag, tillbaka ut igen. Efter att Ukrainakrisen började har Moskva gjort många farliga och dödliga saker. Men denna konvoj rankas som en av de mest udda. Hittills har Ryssland diskret försett pro-ryska miliser i östra Ukraina med stridsvagnar, raketer och annan tung utrustning. Men den här gången var det en flotta av fordon som kränkte gränsen. Varför? Frågan blir än mer förbryllande när man betänker att, enligt BBC, många av bilarna var ”mestadels tomma”.
    Läs mer på The Atlantic: Russia Is Already Invading Ukraine och Russia Has Become Dangerous Again.
    BBC News Europe: Ukraine crisis: BBC finds Russian aid trucks ‘almost empty’.

Sydneys docksjukhus

onsdag 27 augusti, 2014 kl. 06:39

Doll Hospital.

Sydneys Doll Hospital har arbetat med miljontals dockor, nallar och andra leksaker sedan det öppnades 1913. ”Dockkirurger” transplanterar fingrar, tår och huvuden, och reparera trasiga ögonhålor. Företaget har gått i arv i tre generationer av familjen Chapman.
    Sydney’s doll hospital: 3 generations of doll repair (16 foton).
    Doll Hospital.

Saturnus fantastiska sexsidiga orkan

onsdag 27 augusti, 2014 kl. 06:37

Saturn’s Hexagon. (Foto: Val Klavans.)

Fyra gånger storleken på vårt lilla bleka blå klot är den storm som rasar över planeten Saturnus nordpol – och den är sexsidig. Just det – en sexkantig orkan. Vad orsakar denna geometriska form?
    Saturn’s Amazing Six-Sided Hurricane.

Ljud från gatan

onsdag 27 augusti, 2014 kl. 06:36

Lyssna på gatuljuden …

Sounds of Street View är ett digitalt utforskande ljudexperiment med Amplifonsom ger användaren en 3-dimensionell ljudupplevelse av en ”Street View”-miljö. Genom att använda Web Audio API-plattform, är ljudet utformat som om de vore vanliga Google Maps-markörer, men i stället för en bild och information så är det ett ljud i stället.
    Just nu kan man utforska Sounds of Street View endast i Balboa Park i San Diego, Place du Palais i Avignon, Frankrike och Hawaii Hapuna Beach.
    Sounds of Street View.

Parkeringsskyltar i Culver City

onsdag 27 augusti, 2014 kl. 06:35

Här kan det vara lätt att göra fel …

Parkeringsskyltarna utanför grundskolan Linwood E. Howe i Culver City, Kalifornien, blev bara kvar ett par dagar innan de halverades. De ursprungliga skyltarna på den 4,5 meter höga ”pelaren” skulle ha dragit ännu mer trafik bara för att se dem!
    Läs mer och se en video på CBS Los Angeles: Culver City Cuts 15-Foot Parking Signs In Half.

Moon Hill: Kullen med ett hål

tisdag 26 augusti, 2014 kl. 06:42

Yangshuo, Guangxi, Chine. (Foto: Gilles Vogt.)

Den kinesiska provinsen Guangxi, på gränsen till Vietnam, är känd över hela världen för skönheten i dess karstlandskap. En av de mer ovanliga sevärdheterna provinsen har att erbjuda är Moon Hill. Den har en stor halvcirkelformat hål som går rakt igenom den.
    Moon Hill ser nästan ut som om den är konstgjord. Ändå är det en produkt av årtusenden av vittring i naturen.
    Moon Hill: The Hill with a Hole Through It.


Karst är ett vittringsfenomen som består av vidare sprickor, skiktfogar och grottsystem, oftast förekommande i kalksten. (Källa: Wikipedia.)

Extrem båtangöring

tisdag 26 augusti, 2014 kl. 06:40

”Att angöra en brygga” eller snarare kaj …

Kolla in när den här båten kommer in till kaj … det är en riktigt stor båt … Det är faktiskt ett varv som skrotar fartyg i Turkiet, så man kan väl säga slutet blev gott i detta fall …

Microsoft medger att de har problem med sina testmetoder

tisdag 26 augusti, 2014 kl. 06:40

Uppdateringen orsakade blåskärm på vissa Windowsmaskiner.
(Bild: Wikimedia Commons.)

Efter att Microsoft drog tillbaka den uppdatering som orsakade blåskärm på ett antal datorer, kämpar företaget fortfarande med att ta fram en fungerande åtgärd. En av Microsofts ingenjörer medger också att testmetoderna för nya uppdateringar inte är optimala.
    Officiellt har dock inte Microsoft kommit med några fler uttalanden kring ärendet än det som framgår i säkerhetsartikeln för den aktuella uppdateringen kallad ”MS14-045″. Däremot har en person med namnet Kurt Philips, som uppger att han arbetar på Microsoft, kommenterat fallet i Microsofts frågeforum.
    Säkerhetsartikeln MS14-045.
    Microsofts frågeforum.

Barn upptäcker spegeln

tisdag 26 augusti, 2014 kl. 06:38

Början på den mänskliga glädjen att beundra sig själv.

I den här sammanställningen av barn som ser sig själva i en spegel för första gången märker vi att de ganska snabbt upptäcker att det är en återspegling av dem själva. Denna nya upptäckt ger snabbt vägen till den gemensamma och särskilt mänskliga glädjen att beundra sig själva.

Arp 188 och grodyngelsvansen

tisdag 26 augusti, 2014 kl. 06:36

Spiralgalax Arp 188 och den långa svansen. (Bild: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing & Copyright: Joachim Dietrich-)

Varför har denna galax en så lång svans? Hubble har fångat avlägsna galaxer som bildar en dramatisk bakgrund för den störda spiralgalaxen Arp 188, Tadpole Galaxy. Det ”kosmiska grodynglet” är bara 420 miljoner ljusår avlägset mot den norra stjärnbilden Draken. Den iögonfallande svansen är cirka 280 tusen ljusår lång och har stora ljusa blå stjärnhopar. Galaxen själv beräknas ligga omkring 300 tusen ljusår bakom ”grodynglet”.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day.