Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Elektroner i överljudsfart kan ge framtidens solbränsle

onsdag 4 mars, 2015 kl. 05:15

Eftertraktad solenergi.

Nu har forskare från bland annat Lunds universitet tagit ett steg närmare möjligheten att producera solbränsle med hjälp av konstgjord fotosyntes. I en ny studie har de lyckats följa elektronernas snabba flygfärd genom en ljusomvandlande molekyl.
    Målet med den aktuella studien är att i slutänden komma på hur man med hjälp av solljus lyckas göra bränsle av vatten. Sådan bränsleproduktion är vad som pågår konstant i naturen, genom växternas fotosyntes då vatten och koldioxid omvandlas till biobränsle tack vare solljuset. Världen över försöker forskare därför låna idéer från fotosyntesen för att hitta ett sätt för mänskligheten att producera solbränsle.
    – Vår studie visar hur man kan konstruera en molekyl där omvandlingen från ljusenergi till kemisk energi sker så snabbt att ingen energi går förlorad som värme. Det innebär alltså att all energi i ljuset lagras i en molekyl som kemisk energi, säger Villy Sundström, professor i kemisk fysik vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

En stoftvirvel på Mars

onsdag 4 mars, 2015 kl. 05:14

Dammvirvel på Mars. (Foto: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA.)

Det var på norra Mars, sent på martian-våren, när HiRISE-kameran ombord på Mars Reconnaissance Orbiter fångade denna lokala ”invånare”.
    Kärnan i denna virvlande dammspiral är cirka 140 meter i diameter. Dessa dammvirvlar i den tunna Mars-atmosfären kan nå cirka 20 kilometer ovanför ytan. Gemensamt för denna region på Mars är att dammvirvlarna uppstår när ytan värms upp av solen, då genereras varma stigande luftströmmar som börjar rotera. Vindhastigheter på upp till 110 kilometer i timmen rapporteras för dammvivlar på andra HiRISE bilder.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day.

Konsekvenserna av ett asteroidnedslag – simulering

onsdag 4 mars, 2015 kl. 05:14

Ett hemskt scenario som vi hoppas slippa.

Vad skulle hända om en asteroid med en diameter på 500 km träffade jorden. Den här animationen visar nedslag i Stilla havet. Effekterna skalar bort jordskorpan. ”Skräp” slungas upp i låga omloppsbanor runt jorden, och faller ner och förstör jordens yta. En eldstorm omsluter jorden, förångning av allt liv. Inom ett dygn är jordens yta obeboelig.

En vinter i Sibirien

onsdag 4 mars, 2015 kl. 05:13

Sibirisk vinter.

Reuters fotograf Ilya Naymushin, som är baserad i den sibiriska staden Krasnojarsk, har fångat scener från hela den siibiriska regionen, porträtterat vardagen när ryssarna arbetar, leker, och överlever på en plats ökänd för sina hårda vintrar.
    Denna samling av bilder från den gångna vintern visar några av de sätt människor klarar sig på, inbegripet hur fordon modifieras för vintern, handbyggda is-fiskebodar, isskulpturer, traditionella festivaler, sportevenemang och mycket mer.
    A Winter in Siberia (25 foton).

Inne i den färgglada Crayola-fabriken

onsdag 4 mars, 2015 kl. 05:12

Ett ”Lincoln log” krittorn. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Bilder på det otroligt imponerande färghanterandet vid Crayola-fabriken i Easton, Pennsylvania, USA. Fabriken producerar cirka 12 miljoner kritor varje dag.
    Daily Mail: Every child’s dream, every wall’s nightmare! Inside the colorful Crayola factory where 12 million crayons are made every day.

Var med och utse en svensk nationalfågel!

tisdag 3 mars, 2015 kl. 05:34

Tjäder, havsörn, talgoxe och svartvit flugsnappare.

I år genomför Sveriges Ornitologiska Förening en omröstning i fyra steg som ska leda fram till att utse Sveriges nationalfågel. Med start på senvintern och målgång i samband med Falsterbo Bird Show i början av september har såväl landets fågelskådare som allmänheten möjlighet att rösta på sin favoritfågel.
    Men är inte koltrasten redan utsedd till nationalfågel? Jo, det kan sägas vara riktigt, men omröstningen som låg bakom var begränsad såväl geografiskt som till antal röstande. Det var 1962 som Dagens Nyheter utlyste denna omröstning bland sina läsare. Man fick in knappt 5000 svar, och det kan på goda grunder antas att de allra flesta kom från huvudstadsregionen, det vill säga tidningens främsta spridningsområde. Den gången vann koltrasten med ganska liten marginal före domherren.
    Läs mer här och rösta: Sveriges Ornitologiska Förening.
    Här kan man se arterna och lyssna på dem: Arter som har valts ut för att delta i Sveriges Nationalfågel

Den gömda kyrkan som grundades av Tempelherreorden

tisdag 3 mars, 2015 kl. 05:33

Altaret i Temple Church i London. (Foto: Wikimedia Commons, cc-)

Genom en liten portgång på Fleet Street i London ligger helgedomen, det allra heligaste för Storbritanniens jurister. Det finns inget tempel, men mitt bland advokaternas kamrar finns en gammal kyrka som har en historia som går ända tillbaka till Tempelherreorden.
    Tempelherreorden var en medeltida orden som grundades av Hugo av Payens, Gottfrid av Saint-Omer och sju andra riddare så sent som 1119 för att skydda pilgrimer mot överfall då de färdades till Jerusalem under korstågen, och för att värna Korsfararstaterna. År 1128 bekräftades orden av påven. Namnet kommer av att ordens högkvarter låg i Klippdomen, som numera är en muslimsk helgedom i Jerusalem och är belägen på platsen för det forna Salomos tempel.
    Temple Church: the hidden church founded by the Knights Templar.

OTTO

tisdag 3 mars, 2015 kl. 05:32

Karaktärernas växelverkan …

OTTO är en video som skapad av Salvatore Murgia med avsikt att tala på ett metaforiskt och abstrakt sätt om den naturliga cirkeln av händelser, som ofta växlar reglerna för de inblandade karaktärerna.

Färgglada kyrkogårdar i Guatemala

tisdag 3 mars, 2015 kl. 05:31

Kyrkogården i Chichicastenango. (Foto: discoste.)

I Guatemalas kultur firas livet efter detta mycket och denna kulturella aspekt är väl synlig i deras kyrkogårdar. Utspridda på landsbygden i Guatemala är kyrkogårdarnas gravstenar målade så färgglatt som möjligt.
    Vänner och familjemedlemmar målar dem i den avlidnes favoritfärg för att hedra och minnas de döda. Vissa av dessa färgglada kyrkogårdar, särskilt de i departementen Solola, Chichicastenango och Xela, har blivit turistattraktioner.
    The Colorful Cemeteries of Guatemala.

Hotell som kan få alla att gilla kyla

tisdag 3 mars, 2015 kl. 05:30

Entren till ishotellet i Jukkasjärvi (2011–12). (Foto: nate2b.)

Ishotell är en upplevelse som varje vinterturist borde prova på. Med coola bekvämligheter och episka vinteraktiviteter blir dessa frostiga hotell den ultimata vinterupplevelsen. Nu är ju vintern över för den gången förstås, men det kommer snart en ny.
    Det är inte bara i Sverige som det finns ishotell. I Kanada, Japan och, naturligtvis Norge, med flera länder finns de mest fantastiska ishotellen. Mysiga rum av is och snö, otrolig konst ristad i väggarna och iskapell som låter par få gifta sig i ”fryst stil”.
    12 Ice Hotels That Will Make You Actually LIKE the Cold.