Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nytt internationellt rådgivande organ för grön omställning

fredag 30 januari, 2015 kl. 05:00

Forskare och experter som stöd för en klimatomställning.

En grupp ledande forskare och experter över hela världen har gått samman och bildat ett rådgivande organ för regeringar, städer och organisationer runt om i världen som behöver stöd att lägga upp strategier för sin klimatomställning. Gruppens samlade kompetens har redan bistått 200 regeringar och organisationer i 27 länder. En av medlemmarna är professor Lars J Nilsson vid Lunds universitet.
    – Den här blandningen av praktiker, konsulter och forskare är unik och kan förhoppningsvis komma till stor nytta. Den snabba utvecklingen av grön teknologi i kombination med stora hållbarhetsutmaningar innebär att världen står på tröskeln till en stor omställning i energi- och transportsystemen, säger Lars J Nilsson.
    Läs mer på IEAC: International Energy Advisory Council.
    Pressmeddelande från Lunds universitet.

Ny sjöräddningsstation i Strängnäs

fredag 30 januari, 2015 kl. 04:58

Sjöräddningen på Mälaren förstärks.

Strängnäs har fått en egen sjöräddningsstation. Sedan 2009 har räddningsstationen i Västerås haft en båt och besättning placerad i Strängnäs, men vid årsskiftet uppgraderades man till en fullvärdig räddningsstation. Den nya stationen täcker en viktig del av mellersta Mälaren mellan Strängnäs och Enköping.
    Läs mer på Sjöräddningssällskapet.

Västerås stad bjuder på wifi

fredag 30 januari, 2015 kl. 04:57

Gratis wifi i kommunala lokaler i Västerås.

Nu kan både västeråsare och besökare surfa kostnadsfritt i kommunala lokaler. Västerås stad har tidigare erbjudit gratis wifi, men inte i den här omfattningen.
    Några exempel på platser där det är möjligt att ansluta sig till nätverket Arosnet är stadshuset, äldreboenden och bibliotek. Det enda som man behöver ha med sig är mobiltelefon, surfplatta eller bärbar dator samt inloggningsuppgifter.
    Läs mer på VLT.

Kobane helt i ruiner

fredag 30 januari, 2015 kl. 04:56

Staden Kobane på gränsen mellan Syrien och Turkiet, som idag ligger i ruiner.

För några dagar sedan meddelande kurdiska styrkor att de tagit kontroll över den syrsiska staden Kobane nära den turkiska gränsen, efter att den extrema jihadistgruppen Islamiska staten slagits mot USA-ledda styrkor i fyra månader.
    Fortfarande kontrollerar dock IS omkring 400 byar utanför Kobane och människor är fortfarande rädda för att återvända till staden, som till större delen ligger i ruiner.
    Returning Syrian Kurds Find Recaptured Kobani in Ruins (25 foton).

Den begravda fästningsstaden Gonur Tepe I Turkmenistan

fredag 30 januari, 2015 kl. 04:55

Gonur Depe. (Foto: hceebee.)

Under den första halvan av det andra årtusendet f.Kr. fanns en civilisation etablerad i det gamla deltat i Murghab, på den sydöstra delen av ett område känt som Turkestan. Denna bronsåldersplats är känd som Gonur Tepe, en civilisation som blomstrade innan den begravdes av tiden, och upptäcktes senare i dagens Turkmenistan.
    Inte mycket var känt om det komplexa Gonur Tepe fram till 1972 då Margiana arkeologiska expedition under ledning av den grekisk-ryske arkeologen Victor Sarianidi upptäckte fästningsstaden.
    The Buried Fortress Town of Gonur Tepe in Turkmenistan.

Nytt Guinness World Record: 1449 selfies på en timme

torsdag 29 januari, 2015 kl. 05:36

Patrick Peterson, snabb fotograf.

Jag har aldrig tagit en selfie, så jag är väldigt, väldigt långt efter Patrick Peterson, en spelare i Arizona Cardinals fotbollslag. Han är en snabb aktör med både fotboll och mobiltelefon. Nyligen säkrade han en plats i Guinness Rekordbok genom att ta 1449 selfies med en mobiltelefon på bara en timme. Det är en var 3,1 sekunder.
    Peterson utförde bedriften i Deer Valley High School i Glendale, Arizona. Hans försök blåste bort det gamla rekordet på 657 selfies, som sattes av Lee Goodfellow i Glasgow, Skottland, förra året.
    Patrick Peterson to attempt to break selfies record.
    Super Bowl on NBCTwitter.
    En kortkort film om slefierekordet här.

Barack Obama framför Bruno Mars megahit Uptown Funk

torsdag 29 januari, 2015 kl. 05:35

Barack Obama ”sjunger”.

Världsartisten Bruno Mars har en jättehit just nu med låten ”Uptown Funk” som han har gjort tillsammans med producenten Mark Ronson.
    Nu har en skicklig och tålmodig videoredigerare, Fadi SalehYouTube-kanalen ”baracksdubs”, skojat till det och lyckats få självaste president Barack Obama att ”sjunga” låten, genom att klippa ihop lösryckta ord från olika framträdanden.
    Hör Mark Ronson sjunga Uptown Funk ft. Bruno Mars.
    YouTube-kanalen baracksdubs.
    Fadi Saleh på Facebook.

Cueva de las Manos: Grottan med händer i Argentina

torsdag 29 januari, 2015 kl. 05:34

Cueva de las Manos, Santa Cruz, Argentina. (Foto: Nick Warner.)

Folk lämnar sina berättelser genom böcker, fotografier, graffiti eller genom sina sociala medier. Lämna märken har varit en praxis sedan förhistorisk tid och häpnadsväckande bevis för detta finns i Patagonien, Argentina.
    Mänskliga händer fyller grottväggarna tillsammans med andra hällmålningar som skildrar livet för jägare som levde vid grottan för mellan 13.000 och 9.500 år sedan. Grottan är känd som Cueva de las Manos, som bokstavligen betyder ”grottan med händer”.
    Cueva de las Manos: The Cave of Hands in Patagonia, Argentina.

Flygvideo över Auschwitz-Birkenau

torsdag 29 januari, 2015 kl. 05:33

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau från ovan.

Denna drönarvideo visar koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau som det ser ut idag. Lägret i Polen bevaras nu som ett världsarv och besöks av tusentals turister och överlevande varje år.
    The Atlantic hade ett bildgalleri om Auschwitz på 70-årsdagen av befrielsen:
    Remembering Auschwitz: 70 Years After Liberation (27 foton).

Denna flod i Manila rinner så småningom ut i havet

torsdag 29 januari, 2015 kl. 05:32

Barn bredvid en flod fylld med skräp i huvudstaden Manila, Filippinerna.
(Foto: Noel Celis.) (Klicka på bilden för större format!)