Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Äldreomsorgens omöjliga uppdrag

april 24, 2014 Av: Hovberg Kategori: Hälsa, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Vetenskap

Platsbristen inom äldreomsorgen får inte den dignitet som den borde ha på den politiska dagordningen.

Vad händer när en gammal människa börjar överväga att flytta till ett särskilt boende? Enligt den lag och värdegrund som omger äldreomsorgen ska den äldres självständighet och självbestämmande stå i centrum. Men i verkligheten är det begränsade resurser som avgör. Därför präglas flyttbesluten av det paradoxala i att vilja värna om dessa riktlinjer samtidigt som det inte är möjligt. Det menar Maria Söderberg som i dagarna lägger fram en ny avhandling i socialt arbete vid Lunds universitet.
    Maria Söderberg har undersökt den process som föregår äldre människors flytt till ett äldreboende. Hon har intervjuat äldre som ansökt om plats på särskilt boende samt deras anhöriga och biståndshandläggare i en mellanstor kommun i södra delen av Sverige.
    – Det är alarmerande att vi talar om självbestämmande när det faktiskt är omöjligt i verkligheten, säger Maria Söderberg.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Maskros

april 24, 2014 Av: Hovberg Kategori: Mat, livsmedel, Växter

Maskrosbladen är så starkt urindrivande att ett av dess franska namn är ”pissenlit”, kissa i sängen.. (Foto: Bloggaren själv.)

Förutom vårblommor, som t.ex. tussilago och vitsippor, så är det en växt som breder ut sig tidigt och i stor omfattning, maskrosen (Taraxacum). Många anser den vara ett ogräs, men dessa små solar borde ha ett bättre rykte än så. Jag tycker som Carl Antom, som i sin visa ”Om maskros och tjärdoft” sjunger: ”Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut…”
    Roten innehåller ca 23 procent kolhydrater och kan ätas efter 15 minuters kokning. För att få bort den bittra smaken bör roten skalas och urlakas innan kokning. Bladen har hög halt av vitamin C och kan ätas färska. Av blomman kan man dessutom göra maskrosvin.
    Ladda gärna ner en intressant pdf-fil om maskros från Henriettas örtsidor.

Meskel Square i Addis Abeba

april 24, 2014 Av: Hovberg Kategori: Film, video, Fordon, trafik, flyg, båt

Ett kaotiskt vägskäl där tusentals fordon passerar dagligen.

Det finns gott om rondeller på andra håll i Addis Abeba, Etiopien. Man undrar varför inte här.

Studenter löser gammalt ketchupproblem

april 24, 2014 Av: Hovberg Kategori: Film, video, Mat, livsmedel, Uppfinningar

Ett gammalt kechupproblem är löst …

Högskolestudenterna Tyler Richards och Jonathan Thompson vid North Liberty High School i Missouri har tänkt mycket på ketchup på senaste tiden. De har forskat och utvecklat en kapsyl som förhindrar att den första skvätten ketchup från att bara vara en vattnig röra.

Lyktstolparna uppför sig illa

april 24, 2014 Av: Hovberg Kategori: Konst, illustration

Street Lights Go Home, You’re Drunk!. (Foto: Paul B.)

Det är ett beteende som ses överallt i världen en lördag kväll – faktiskt börjar det bli varje kväll i veckan … Det finns alltid några som har fått lite för mycket innanför västen och till slut slår det över och ofta blir det en enda röra av alltihop …
    Men i Halifax, Kanada, är scenerna från en berusad natur inte begränsad till dess mänskliga invånare – även lyktstolparna är på snusen …
    Got Drunk, Fell Down: Lampposts Behaving Badly.

Däckalligatorer

april 23, 2014 Av: Hovberg Kategori: Konst, illustration

Alligatorerna ser riktigt realistiska ut …

Den svenske konstnären Eric Langert har skapat dessa alligatorer av gamla däck. De ser ganska realistiska ut! De är bara en del av hans samling som heter Animal Park.
    Langert har också gjort en dinosaurie av gamla radiatorer, en spindel av hockeyhandskar, en fågel av persienner, sengångare från gamla dammsugardelar och andra smarta husdjur som man kan se på hans hemsida.
    Recycled Tire Alligators.
    Eric Langerts hemsida.

Körde av med stil

april 23, 2014 Av: Hovberg Kategori: Fordon, trafik, flyg, båt, Västerås

Missade avfarten grovt …

Att bilisterna kör lite för fort är ingen nyhet. En del kör så fort att de har svårt att hålla sig kvar på vägen. Vid fyratiden på annandag påsk fick den här föraren sladd på sitt fordon på Bangatan i Västerås. Bilen körde ner en lyktstolpe och ett dräneringsrör för fjärrvärmen (nyligen reparerat) och hamnade till slut i dungen, mitt mellan stolparna på vägskylten.
    Ingen blev skadad. Polisen bedömde att bilen inte utgjorde någon fara och fick stå kvar tills föraren kunde hämta den senare på dagen. Men han hade inte hämtat den ens igår …
    I fjol körde en annan bil in bland några träd trehundra meter söderut på samma gata. Då blev det bara skrot av bilden. Den stod kvar under mycket lång tid innan den bärgades från platsen.

Plöjde först ner en lyktstolpe …

Terrasserad trädgård i Awaji Yumebutai, Japan

april 23, 2014 Av: Hovberg Kategori: Djur, natur, Miljö

Awaji Yumebutai, Awaji Island, Japan. (Foto: Ken Conley.)

Awaji Yumebutai är ett livligt men ändå lugnt konstverk gjort av människan och naturen. Området var ett berg innan det blev halvt borttaget för att använda som utfyllnad för de konstgjorda öar där Kansai International Airport nu ligger.
    Tadao Ando, som designat området, visar hur något som förstörts kan väckas till liv genom att blanda in moderna faciliteter tillsammans med det gröna landskapet. Men det som är speciellt med det här stället är den 100-terrasserade trädgårdens rutor eller ”Hyakudanen”, som dekorerar sluttningen av berget.
    The 100 Terraced Garden Squares in Awaji Yumebutai, Japan.

Mekaniskt tryck ger växtceller form

april 23, 2014 Av: Hovberg Kategori: Växter, Vetenskap

Mikroskopibild av växtceller där mikrotubuli syns i grönt. Forskarnas datormodell är inritad i rött och vitt. (Foto: Henrik Jönsson.)

Hur gör enskilda växtceller för att anpassa sin form till de andra omkringliggande cellerna? Jo, det är trycket från grannarna som påverkar. Forskare från bland annat Lunds universitet har i en ny studie visat på vilket sätt växtceller kan omsätta en mekanisk signal till en förändring i sin geometriska form.
    Det yttersta skyddande lagret av celler på bladen hos många blommande växter liknar ett pussel, med cellerna som oregelbundet formade pusselbitar. Cellernas varierande utseende tyder på att de på något sätt kan påverka sin egen form så att de passar in i pusslet. Forskarna har studerat celler som finns på bladen hos växten backtrav (Arabidopsis thaliana) för att försöka förstå hur detta kontrollsystem fungerar. Forskningsresultaten pekar på att det är de mekaniska signaler cellerna känner av som i det här fallet styr deras utseende.
    Kunskap om hur cellers form uppstår är fundamentalt viktig för att förstå hur växter och djur utvecklas. Vi vet mycket om genetiska förändringar, men betydligt mindre om hur man går från en cellsignal till en geometrisk form, säger Henrik Jönsson, professor i fysik vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet på Lunds universitet.

Myrkotten, en konstig gynnare

april 23, 2014 Av: Hovberg Kategori: Djur, natur, Film, video

Ett grävande bepansrat däggdjur.

Med sina gigantiska grävklor är myrkotten (Pholidota) naturens grävare. Och med sin långa, klibbiga tunga kan den sörpla i sig tusentals myror eller termiter varje dag – vilket gör den till ett gissel i insektsvärlden.