Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fyra fotografer CCLIX

fredag 25 juli, 2014 kl. 06:48

Ladonien

fredag 25 juli, 2014 kl. 06:47

Konstverket Nimis av Lars Vilks. (Foto: Håkan Dahlström.)

Ladonien är en skulpturpark i Kullabergs naturreservat i Skåne, anlagd av konstnären Lars Vilks. Skulpturparken har utvecklats till ett fiktivt land, som den 2 juni 1996 utropades som en ”självständig stat”, Ladonien, med storleken en kvadratkilometer Staten har inga bofasta invånare, men en drottning och många ministrar. Den huvudsakliga verksamheten i Ladonien är konst.
    Här är en sida om mikronationen som även upptäckts utomlands …
    The Micronation of Ladonia in Sweden.
    NIMIS & ARX.

Vådlig cykelvurpa – landar på fötterna

fredag 25 juli, 2014 kl. 06:46

Innehållsvarning: CycleJack använder lite fult språk när bilen träffar. Men vem kan klandra honom?

YouTube-medlemmen CycleJack trampade genom Romford, Essex, Storbritannien, en våt dag. Han åkte ganska snabbt, omkring 35 km/h. En bil korsar hans väg och han flyger över bilen, handlöst, men landade snyggt på fötterna. Det var en imponerande och oavsiktlig akrobatik som hans kamera fångade.
    Läs mer på Newsflare: Romford Bike Crash.

Klostret i Wadi Qelt

fredag 25 juli, 2014 kl. 06:45

Wadi Qelt. (Foto: Michael Panse.)

Wadi Qelt är en stenig ravin som ligger i ett ökenområde på Västbanken, som börjar i närheten av Jerusalem och slutar i närheten av Jeriko, nära Döda havet. I denna isolerade och karga dal klänger ett kloster från 300-talet betänkligt på bergväggen.
    Ursprungligen byggdes klostret runt en grotta, på 400-talet växte det under den grekisk-ortodoxa tiden när dess mest berömda munk Gorgias av Koziba bodde där. Klostret fick namnet efter honom.
    The Monastery of Wadi Qelt.

Costa Concordias sista resa

fredag 25 juli, 2014 kl. 06:44

Costa Concordia under räddningsarbetet. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Mer än två och ett halvt år efter kraschen nära Isola del Giglio, Italien, har vraket av Costa Concordia framgångsrikt börjat sin sista resa – en fyra dagars resa till ett skrotvarv i Genua. Kryssningsfartyget kapsejsade efter att gått på ett rev den 13 januari 2012, 32 passagerare och besättningsmedlemmar dog.
    Den komplexa bärgningen var den största och dyraste i historien. Här är bilder, inklusive flera inomhusbilder,av fartygets tid nära Isola del Giglio – från katastrofen till att det bogseras bort.
    Final Voyage of the Costa Concordia (30 foton).

Fritt fall på Tivoli Friheden

torsdag 24 juli, 2014 kl. 06:47

Tivoliattraktionen som tar nästan ingen tid alls.

Här tar attraktionen nästan ingen tid alls, om man inte räknar resan i hissen upp. I Sky TowerTivoli Friheden i Århus, Danmark, är det verkligen fritt fall, utan rep eller andra attiraljer.
    Man åker upp 30 meter, blir fastspänd i en säkerhetssele under den korta tid det tar att ta sig från plattformen till en ”hängsele”. Det tar bara en sekund att komma tillbaka ner på jorden. Den här videon visar erfarenheten från alla vinklar.
    Tivoli Friheden (danska).
    Direktlänk till Sky Tower (danska).

Blixnedtslag i realtid

torsdag 24 juli, 2014 kl. 06:46

Inte många blixtnedslag i Sverige här.

Blixtnedslag är en kraftfull plötslig elektrisk urladdning i jordens atmosfär vid åskväder. På jorden är det blixnedslag ungefär 40–50 gånger per sekund eller närmare 1,4 miljarder blixtar per år. På Blitzortung.org kan man se blixtnedslagen i realtid. Varje blixtnedslag är markerad med en vit expanderande cirkel.
    Blitzortung.

Historiska fotografier färglagda

torsdag 24 juli, 2014 kl. 06:46

Färglagt svartvitt foto från 1860.

Artister har färglagt svartvita fotografier i årtionden, faktiskt så långt tillbaka som för 100 år sedan. Men modern teknik och de konstnärer som vet hur man använder den gör gamla fotografier mer trovärdiga i färgen än någonsin tidigare.
    Ovanstående foto av samuraikrigare under utbildning togs runt 1860, men färgen är så bra att bilden kan förväxlas med en Hollywood-kreation. Det är dock ett svartvitt foto som färglagts av Jordan J. Loyd vid Dynamichrome.
    Fler historiska bilder färglagda av olika konstnärer och tekniker på Inspire52.
    Inspire52: Too Cool! 54 “Colorized” Photos From Last Century…The One Of Albert Einstein Will Blow You Away.
    Dynamichrome

Höghastighetsfoton från vattenrutschbana

torsdag 24 juli, 2014 kl. 06:45

Härligt höghastighetsfoto från en vattenrutschbana. (Foto: Krista Long.)

Det som modiga vattenrutschbaneåkare normalt inte bryr sig så mycket om är att fira minnet av sina erfarenheter med ett foto. Men kanske de skulle ändra sig om deras ”souvenirfoton” såg ut som de ljuvliga bilderna i Krista Longs serie ”I Love Summer”.
    Varje foto skildrar en ”utskjutning” på sitt eget unika sätt – någon skjuter ut som gammalt proffs, medan andra är på väg tillbaka in i poolen …
    I Love Summer.

Trompe l’oeil-målningar av Fiona Tang

torsdag 24 juli, 2014 kl. 06:44

Målningarna blir tredimensionella vid vissa betraktningsvinklar.

Vancouver-baserade konstnären Fiona Tang använder kol, kritpastell och akryl för sina verk och det skapar livfulla väggmålningar som verkar vara tredimensionella vid vissa betraktningsvinklar. Tang uppnår denna effekt genom att använda en gammal konstnärlig teknik som kallas ”trompe l’oeil” (franska för ”lura ögat”), som ger en optisk illusion av en tredje dimension.
    Se fler av hennes verk på Tumblr och Facebook.