Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Shigir Idol – den äldsta trästatyn i världen

söndag 29 mars, 2015 kl. 05:29

9500 år gammal trästaty.

Den tros vara dubbelt så gammal som Stonehenge och de egyptiska pyramiderna, och med dolda budskap som kan ”skaka världen”. Den hittades mirakulöst bevarad på luftfritt djup i en torvmosse inne i Uralbergen. Denna staty av lärkträ är den äldsta träkonst som är känd. Ingenting liknande har någonsin hittats tidigare.
    9500 år gammal, är dess överlevnad inget mindre än enastående. Det nakna skissade ansiktet på Shigir Idol med sin raka näsa och höga kindben, blickar framåt full av mening. Det är bara den mest framträdande av sju ansikten graverade i det antika trästycket.
    9500-year-old wooden Shigir Idol offers a window into the minds of our Stone Age ancestors.

Flytande blomsterträdgård

söndag 29 mars, 2015 kl. 05:28

Flytande blommor …

En japansk flytande blomsterträdgård med över 2.300 levande blommor, som fyller upp hela trädgårdens utrymme. När en tittare kommer nära detta blomfyllda utrymme stiger blommorna uppåt på en gång, vilket skapar ett halvrunt område runt tittaren.
    Med andra ord, även om hela utrymmet fylls med blommor, så skapas ett halvrunt område ständigt runt betraktaren och betraktaren är fri att röra sig runt var hon vill.
    Floating Flower Garden – Flowers and I are of the same root, the Garden and I are one (work in progress).

En Mac från 1986 surfar på dagens webb

söndag 29 mars, 2015 kl. 05:27

Macintosh Plus från 1986.

På sin tid var den en av pionjärerna på ”world wide webb”, men kan en Macintosh Plus från 1986 hantera det moderna internet? En reporter på webbtidningen Daily Dot beslutade sig för att undersöka saken. Första problemet: Hur kopplar man upp sig?
    Läs om ”äventyret” och se en video på webbtidningen.
    The Daily Dot: Plugging a 1986 Mac Plus into the modern Web.

Hublot firar tio år med sin Big Bang-serie

söndag 29 mars, 2015 kl. 05:26

Lyxklockor.

Klocktillverkaren Hublot har marknadsfört sin klockserie Big Bang- i tio år och för att fira detta lanserar de tre diamantprydda klockor med en prislapp på ”en miljon dollar styck”. Klockorna har 653 stycken diamanter och att ta fram en klocka tar hela 750 timmar.
    Hublot.

En virtuell resa genom Bhutan

söndag 29 mars, 2015 kl. 05:25

Ett fantastiskt landskap i Bhutan.

Här är några vyer från Bhutans anmärkningsvärda landskap och färgstarka arkitektur. Täcker de flesta av vägarna i det bergiga landet, några av bilderna är tagna på höjder som närmar sig 4.000 meter över havet. Det är bilder från Googles Street View med länkar i bildtexterna, så att man kan utforska mer på egen hand.
    A Virtual Drive Through Bhutan (30 foton).

Tomas Tranströmer är död

lördag 28 mars, 2015 kl. 05:15

Den svenske poeten Tomas Tranströmer har gått bort.
    Tomas Tranströmer föddes 15 april 1931 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011, för att han ”i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.
    Han var förutom författare även översättare och psykolog. Han blev fil. kand. 1956 och anställdes sedan vid Stockholms universitets psykotekniska institution 1957–60. Därefter var Tranströmer verksam som psykolog vid Arbetsmarknadsinstitutet i Västerås från 1980.
    1990 drabbades Tranströmer av en stroke och som ledde till afasi och förlamning av kroppens högra sida.
    Tranströmer avled på torsdagen efter en kortare tids sjukdom. Han blev 83 år gammal.

Tidsresa till antikens Rom

lördag 28 mars, 2015 kl. 05:14

Romarna bygger Trajanus-kolonnen i Rom.

En stop-motion-turist i Rom får resa 2000 år tillbaka i tiden för att se hur de gamla romarna byggde Trajanus kolonn. Kolonnen är ett torn konstruerat av 29 stora plattor av marmor, med spiraltrappor uthuggna ur insidan av varje platta. Ett verkstadsgeni krävs för att sätta ihop ett sådant torn.
    Denna video skapades av Hans Weise och Fernando Gomez-Baptista för att följa National Geographics specialartikel om den mystiska Trajanuskolonnen i aprilnumret.
    National Geographic: A War Diary Soars Over Rome.

Skyskrapa i schweizisk alpby

lördag 28 mars, 2015 kl. 05:13

Kan bli högst i Europa.

Arkitekten Thom Mayne från Los Angeles har nyligen presenterat en ny skyskrapa som när (och om) den byggs blir den högsta i Europa. Den glasprydda skrapan kommer att ligga i alpbyn Vals i Schweiz.
    Den 380 meter höga skrapan får 80 våningar och byggnaden är det vinnande bidraget i en tävling som hållits. Planen är att den ska stå klar 2019 och kommer då att fungera som ett hotell med 107 rum.
    The Tallest Tower in Europe Will Be … In a Quaint Swiss Village?

Underbara kaktusblommor

lördag 28 mars, 2015 kl. 05:12

Vackra kaktusblommor.

Ett montage av ett dussin typer av sjöborrekaktusar (Echinopsis) som öppnar sina blommor. Och vissnar. Och allmänt visar upp sina vackra färger.

Släcker eld med lågfrekventa ljudvågor

lördag 28 mars, 2015 kl. 05:11

Lågfrekventa ljudvågor mot eld.

Studenterna Viet Tran och Seth Robertson vid George Mason University har byggt en handbrandsläckare som använder sig av ljudvågor med låg frekvens för att släcka eld. Prototypen som demonstreras i videon kostade 600 dollar att bygga.
    Studenterna håller nu på att ta fram en preliminär patentansökan för sin potentiellt revolutionerande enhet.