Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hemingway på Kuba

Foto av Hemingway på Kuba. (Foto: Alfred Eisenstaedt.)

1953 vann Ernest Hemingway Pulitzerpriset för sitt skönlitterära verk Den gamle och havet, som publicerades i sin helhet i Life magazine i september 1952. Tidningen skickade fotografen Alfred Eisenstaedt till Kuba, där Hemingway då bodde, för att ta bilder för utgivningen.

“He was,” Eisenstaedt once said of Hemingway, “the most difficult person I ever photographed.” Coming from a man who was a professional photographer across seven decades – someone who photographed presidents, emperors, socially awkward scientists, testy athletes, egomaniac actors, insecure actresses and once, famously, a scowling and goblin-like Nazi minister of propaganda, Joseph Goebbels – coming from Eisenstaedt, that bald assertion about Hemingway is striking, and sadly revealing. And it’s especially sad in light of the effort that Eisenstaedt evidently put into trying to like Hemingway.

Nu, sextio år senare, har Life postat ett galleri med de fotografier Eisenstaedt tog, många av dem aldrig tidigare publicerade: Twilight of the Idol: Rare Photos of Hemingway in Cuba.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv