Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Rollatorns uppfinnare hedras med gata i Västerås

Aina Wifalk uppfann rollatorn.

Aina Wifalk föddes 1928 i Skåne, drabbades av polio 1949 då hon var 21 år och tvingades avbryta sin utbildning till sjuksköterska. Efter avslutad utbildning till kurator 1957 arbetade hon på ortopediska kliniken vid Västerås lasarett och från 1968 som handikappkurator i Västerås kommun.
    Aina tog sig fram med hjälp av två käppar och funderade hela tiden på hur hon skulle kunna underlätta gåendet. Redan i slutet av 1950-talet hade Aina underingar på gånghjälpmedel men det som sattes i verket var konstruktion av den s.k. manopeden, som används än idag men i mindre omfattning och troligen endast på institutioner.
    Någon gång i början av 1970-talet tog Aina kontakt landstingets verkstäder. om en idé om ett hjälpmedel på hjul. Hon ville ha en gåstol med fyra hjul där hjulen enkelt skulle kunna tas bort och resten skulle kunna fällas ihop. Modellen till hennes första rollator tillverkades vid landstingets verkstäder. Aina var inte helt nöjd med den modell hon tagit fram och använde. Hon lade fram sin idé till Utvecklingsfonden dit hon sökt bidrag. Hon fick sin idé godkänd och fick bidrag, och nu tog utvecklingen av rollatorn och tillverkningen fart.
    Under tiden i Västerås var Aina förutom arbetet delaktig i grundandet av MS-föreningen 1958. Hon fortsatte att delta i bildandet av handikappföreningar, som bildandet av Trafik- och polioskadades förening i Västmanland, år 1968. Hon var dessutom informatör hos HCK, Handikappföreningarnas Centralkommitté.
    Efter en svår sjukdomsperiod avled Aina Wifalk 1983. Nu hedras hon med namnet på en gata, ”Aina Wifalks gata”, som går från Cedergatan in till nuvarande akutmottagningen på Västmanlands sjukhus Västerås,
   &nbspSVT Västmanland: Kvinnan bakom rollatorn får egen gata i Västerås.
    Ny Teknik: Kvinnan som står bakom rollatorn.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv