Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Teatern som Shakespeare stal

Shakespeares Globe theater i London. (Foto: Diego Delso.)

En kall, snöig natt, den 29 december 1598, bröt sig omkring ett dussin män, som var beväpnade med svärd, daggers och yxor, tyst in i en nyligen utrymd teater i Shoreditch, strax utanför London. Med hjälp av det blygsamma ljuset från sina lyktor arbetade männen outtröttligt hela natten med att demontera teatern och lastade det avskalade virket på vagnar. När nattens mörkare gav vika och det första gryningsljuset kom var teatern borta.
    De aktuella vandalerna var Lord Chamberlain’s Men, den grupp som William Shakespeare tillhörde. Under de senaste åren hade Chamberlain’s Men spelat på Shoreditchs teater. Denna teater, byggd 1576, var den andra permanenta teatern som någonsin byggdes i England, och den första framgångsrika som byggdes för det enda syftet med teaterproduktioner.
    The Theater That Shakespeare Stole.
    Shakespeare’s Globe.

Kommentarer är avstängda.