Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dagens bryggerier har anor från järnåldern

Förkolnade skalkorn från 400–600 e Kr funna i Uppåkra tolkade som malt.
(Foto: Mikael Larsson.)

Arkeologer har funnit förkolnat skalkorn med groddar som visar att man producerat malt till ölbryggning i Norden redan under järnåldern. Fynden som gjorts i Uppåkra utanför Lund tyder på att man framställt öl i stor skala, för högtider och handel, vilket också stärker bilden av Uppåkra som en viktig handelsplats i Norden vid den här tiden.
    – Vi hittade förkolnat malt i ett område med lågtemperaturugnar som legat i en särskild avskild del av Uppåkra boplats. Fynden är från 400–600 talen e.Kr. och därmed ett av de tidigare fynden som visar på ölbryggning i Sverige. Så dagens trendiga mikrobryggerier kan sägas ha anor från tidig järnålder, säger Mikael Larsson som forskar inom arkeobotanik och undersöker hur människor har förhållit sig till produktion och konsumtion av växter.
    Lunds universitet: Dagens bryggerier har anor från järnåldern.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv