Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

TESS har hittat sin första exoplanet

Värdstjärnan Pi Mensae (stor svart punkt), runt vilken den nya planeten upptäckts. De röda linjerna visar gränsen för TESS-bländaren. (Bild: Science and Engineering Research Council J survey / C. X. Huang et al., 2018.)

För snart två månader sedan aktiverade NASA det nya planetletar-teleskopet TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) och nu har det hittat sin första jordliknande exoplanet, det vill säga en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem.
    Exoplaneten kallas för Pi Mensae c och den ligger i omloppsbana runt stjärnan Pi Mensae, även kallad HD 39091, som ligger cirka 60 ljusår från vårt eget solsystem. Pi Mensae c är en så kallad “superjord” och den är 2,14 gånger större än vår egen jord och har en massa som är 4,82 gånger jordens. Den ligger alldeles för nära sin stjärna för att man tror att det ska kunna existera liv där. Ett år på planeten, det vill säga den tiden det tar för planeten att ta sig ett varv runt sin stjärna, tar bara 6,27 jorddagar.
    Gizmodo: NASA’s TESS Space Telescope Has Spotted Its First Exoplanet.
    NASA: TESS in excellent health, finds 1st two exoplanet candidates during first science orbit.
    NASA: TESS Exoplanet Mission.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv