Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Jenny Nyström – illustratör och pionjär

Lagom till jul visas en utställning på Sven-Harrys konstmuseum.

Jenny Nyström (1854–1946), en av våra mest folkkära konstnärer från förra seklet kallas ofta “tomtens mamma”. Som ung illustrerade hon Viktor Rydbergs saga “Lille Viggs äfventyr på julafton” och gav den svenska tomten ett ansikte.
    Jenny Nyström var pionjär. Hon var den första i Sverige att göra barnboksillustrationen till ett yrkesfält, skapade en specifik julestetik kring svenska jultraditioner och hon förstod omslagsbildens värde för en bok eller tidning.
    Lagom till jul visas en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm där det visas cirka 100 verk av Jenny Nyström, allt från tiden på Akademien till några av hennes sista illustrationer. En del av verken har tidigare aldrig visats.
    Nättidningen Svensk Historia : Jenny Nyström – illustratör och pionjär.
    Sven-Harrys konstmuseum: Jenny Nyström – illustratör och pionjär.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv