Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Stor razzia mot tv-pirater i Europa

fredag 20 september, 2019 kl. 01:18
Infografik: Eurojust.

De europeiska polismyndigheterna Europol och Eurojust gjorde häromdagen tillslag mot tv-pirater i sex länder – Italien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Grekland och Bulgarien – i syfte att stänga deras verksamhet och gripa personerna bakom verksamheten.
    Det handlar om fulstreaming-tjänster som vidaresänder sportsändningar och annat som man inte har rättigheter att visa. Italiensk polis slog också till mot mjukvareföretget Xtream Codes som uppger att de sysslar med fulstreaming.
    Eurojust: Eurojust helps unravel massive trans-European pay-TV fraud.

Världens längsta vikingabro färdigbyggd

fredag 20 september, 2019 kl. 01:17

I samarbete med Kroppedal-museet har Vikingelandsbyen byggt en rekonstruktion av Harald Blåtands Ravningbro 10 km söder om Jelling i Danmark.
    Det är en bro som kopplar de två institutionerna samman, men också de två kommunerna Høje Taastrup och Albetslund.
    Bron är totalt 700 meter väg- och brobyggnad som fungerar som en imponerande återupplivning av vikingarnas infrastruktur och hantverk. Ingen annanstans i världen känner man till liknande rekonstruktioner, och nästan alla 700 meter är byggda för hand och med vikingarnas verktyg och tekniker.
    Vikingelandsbyen i Albertslund.

Så kan en detektor av grafen avbilda universum i 3D

fredag 20 september, 2019 kl. 01:16
Bild: Hans He.

En ny detektor av grafen kan revolutionera nästa generations rymdteleskop. Genom att korsa signaler av olika frekvens kan man 3D-avbilda universum – och kanske avslöja hur livet kom till jorden. Tekniken har demonstrerats av forskare vid Chalmers.
    Forskning.se: Så kan en detektor av grafen avbilda universum i 3D.

Halverad dödlighet bland infarktpatienter som deltar i hjärtskola

fredag 20 september, 2019 kl. 01:15

Nästan alla patienter erbjuds en så kallad “Hjärtskola” efter en första hjärtinfarkt. De som väljer att delta lever längre än de som tackar nej, visar en studie från Uppsala universitet.
    Forskning.se: Halverad dödlighet bland infarktpatienter som deltar i hjärtskola.

Etisk guide för AI och maskininlärning på gång

fredag 20 september, 2019 kl. 01:14
Bild: MostPhotos.

I takt med att AI och maskininlärning tar allt större plats i samhället följer en rad etiska och normativa utmaningar. Det kan handla om att en aningslös hantering av bottar och automatiserade kommunikationssystem förstärker skevheter och orättvisor i samhället. Eller att bristen på transparens och förklarbarhet gör tilliten till teknologierna låg, även när de presterar bra.
    Därför behöver sådana här icke-tekniska aspekter med tillämpad AI beforskas och utvecklas, menar den samhällsvetenskaplige teknikforskaren Stefan Larsson, som är med i ett nytt projekt som finansieras av Vinnova med tio miljoner kronor.
    Syftet är att tillsammans med kollegor från olika discipliner, i samverkan med företag och myndigheter – som medfinansierar med lika mycket – utveckla ett ramverk för etiskt, rättsligt och socialt hållbar användning och utveckling av AI.
    Lunds universitet: Etisk guide för AI och maskininlärning på gång.

Osmart AI gissar vilket jobb du har

torsdag 19 september, 2019 kl. 00:44

Sajten ImageNet Roulette kan tala om vilket jobb du har med hjälp av sina algoritmer – resultatet lär komma som en överraskning.
    För varje dag som går ökar intresset för artificiell intelligens, men det är långtifrån alla som är övertygade om att algoritmerna håller tillräckligt hög kvalitet. Sajten ImageNet Roulette visar med all önskvärd tydlighet hur fel det kan bli när man låter artificiell intelligens klassificera människor.
    Ladda upp en bild av dig själv eller någon du känner, och vänta på resultatet. Algoritmerna som ImageNet Roulette använder baseras på 14 miljoner bilder från internet som har delats upp i tusentals olika kategorier.
    ImageNet Roulette är en del av Training Humans, en pågående utställning i italienska Milano fram till den 24 februari 2020.
    Imagenet Roulette.
    Fondazione Prada: Training Humans.

Regeringen föreslår skatt på plastbärkassar

torsdag 19 september, 2019 kl. 00:43

I budgetpropositionen för 2020 aviserar regeringen att en skatt på plastbärkassar ska införas. Skatten ska bidra till att Sverige uppnår EU:s mål om att förbruka maximalt 40 plastbärkassar per person och år till slutet av 2025 och därigenom bidra till att minska nedskräpningen och spridningen av mikroplaster i naturen.
    Plastbärkassar som typiskt sett erbjuds konsumenter i handeln för att packa och bära varor bör enligt aviseringen beskattas med 3 kronor per bärkasse. För plastbärkassar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 5 liter bör skatten vara 30 öre per bärkasse.
    Plastbärkassar som är avsedda att användas flertalet gånger omfattas inte av skatten. Påsar som till exempel soppåsar omfattas inte heller av skatten.
    Regeringskansliet: Skatt på plastbärkassar.

Surrealistiska gatukonstverk

torsdag 19 september, 2019 kl. 00:42

Det ser ut som om väggarna har mejslats ut. Rodrigo Miguel Sepúlveda Nunes (alias Vile) är en fantastisk konstnär från Vila Franca de Xira, Portugal som har genererat surr för sina ‘Trompe-l’œil’ 3D-konstverk och graffitimålerier.
    Twisted Sitter: Surreal Street Artworks That Looks Like the Walls Were Chiselled Out.
    Rodrigo Miguel Sepúlveda Nunes: Website | Facebook | Instagram.

Operationssnittet avslöjar risk för nya cellförändringar

torsdag 19 september, 2019 kl. 00:41

Risken att höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen kommer tillbaka efter operation är högre om det funnits cellförändringar i den så kallade operationsmarginalen, det vill säga i närheten av ingreppet.
    Forskning.se: Operationssnittet avslöjar risk för nya cellförändringar.

Smarta fåglar delade oftare upp sig i nya arter

torsdag 19 september, 2019 kl. 00:40

En av de stora frågorna inom evolutionsbiologin handlar om ifall arternas egenskaper kan påverka hur de bildar nya arter. Nu har forskare kommmit fram till att fåglar med större hjärnor oftare delar upp sig i nya arter jämfört med arter med mindre hjärnor.
    Forskning.se: Smarta fåglar delade oftare upp sig i nya arter.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv