Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fyra fotografer CDXCV

torsdag 25 februari, 2021 kl. 00:37

Pantone-diagram över mänskliga hudfärger

torsdag 25 februari, 2021 kl. 00:36
Konstnären presenterade sitt arbete i ett TED-tal.

Humanæ är ett pågående fotografiskt arbete av konstnären Angélica Dass, en ovanligt direkt reflektion över hudfärgen, som försöker dokumentera mänsklighetens sanna färger snarare än de oriktiga etiketterna “vit”, “röd”, “svart” och “gul” associerade till ras.
    Det är ett projekt i ständig utveckling som försöker visa att det som definierar människan är dess ofrånkomliga unika och därför dess mångfald. Bakgrunden för varje porträtt är tonad med en färgton identisk med ett prov som tagits från motivets näsa och matchas med Pantones färgskala.
    I projektet finns nästan 4.000 volontärer, med porträtt gjorda i 20 olika länder och 36 olika städer runt om i världen, tack vare stöd från kulturinstitutioner och statliga organisationer.
    Angélica Dass.

Humanæ


Första ljudupptagningen från rymdsonden på Mars

torsdag 25 februari, 2021 kl. 00:35

Den första ljudupptagningen från den amerikansk-europeiska rymdsonden Perseverance, som landade på Mars den 18 februari.
    I ljudupptagningen kan man ana ljudet av en vind.
    NASA: NASA’s Mars Perseverance Rover Provides Front-Row Seat to Landing, First Audio Recording of Red Planet.


Hälsoenkät till skolbarn förmedlar normer för hur man ska leva

torsdag 25 februari, 2021 kl. 00:34
Foto: Edvin Johansson, Unsplash.

Enkätfrågor om hur många datorer och badrum man har hemma kan både sporra barn – och väcka skuld.
    – En del tonåringar frågar sig om man bör svara som det är i verkligheten, säger Anette Wickström, en av forskarna bakom studien.
    Forskning.se: Hälsoenkät till skolbarn förmedlar normer för hur man ska leva.


Psykoterapi mot panikångest ger god långtidseffekt

torsdag 25 februari, 2021 kl. 00:34

Psykoterapi mot panikångest ger goda resultat och effekten av behandlingen håller i sig. Det visar den största långtidsstudie som någonsin gjorts i Sverige. Två år efter behandling var 70 procent av patienterna tydligt förbättrade och 45 procent hade inga eller minimala symptom.
    Forskning.se: Psykoterapi mot panikångest ger god långtidseffekt.


USA halade flaggor på halv stång med halv miljon döda

onsdag 24 februari, 2021 kl. 00:37

Det första bekräftade dödsfallet i USA inträffade den 29 februari 2020. I måndags, den 22 februari 2021, rapporterade Johns Hopkins-universitetet att USA passerat 500.000 döda till följd av covid-19. Över hela landet halades flaggor på halv stång.
    Antalet döda till följd av pandemin är nu lika stort som de amerikanska soldater som dödades i andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans.
    För att hedra de döda höll president Joe Biden en minnesstund vid solnedgången. Han uppmanade under minnesstunden alla amerikaner att fortsätta följa coronarestriktionerna för att bekämpa pandemin.
    Coronaläget i USA går mot det bättre, men fortfarande rapporteras många dödsfall dagligen.
    Politico: U.S. surpasses 500,000 Covid deaths.
    The White House: Remarks by President Biden on the More Than 500,000 American Lives Lost to COVID-19.
    Johns Hopkins University: COVID-19 Dashboard by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE).


Så mår svensk fisk

onsdag 24 februari, 2021 kl. 00:36
Rödspättan har en positiv beståndsutveckling men för torsken är utvecklingen negativ och situationen allvarlig.

Fisket på marina arter som strömming, gråsej och havskräfta bör minska och torsk i Kattegatt och östra Östersjön bör inte fiskas alls. Däremot är bestånden av sik, lake, siklöja och abborre så pass starka i de fyra stora sjöarna så de klarar ett ökat fiske.
    Forskning.se: Så mår svensk fisk.


Kallt så det hänger istappar från takfläkten

onsdag 24 februari, 2021 kl. 00:35

Thomas Black från Dallas publicerade en bild på sociala medier av istappar som hängde från en takfläkt i hallen i ett hyreshus. Om inte det berättar hur kallt det var i Texas, vet jag inte vad mer som kan visa att vintervädret har frusit mycket av Texas. Från en frusen pool till iskylda korridorer och rör som sprängs överallt är vintern i området historiskt:
    “Rör fryser överallt”, sa Black, vars lägenhet inte har något vatten men fått behålla elen.
    Minst 20 personer har dött på grund av den intensiva kylan och en serie stormar som flyttat från kust till kust de senaste dagarna. I Texas blev cirka 3 miljoner hem och företag utan ström under onsdagen.
    En sådan här vinterstorm kan vara en ”en gång per generation”-händelse för Texas när man tar hänsyn till de brutalt kalla förhållandena, sa AccuWeather-meteorolog Brandon Buckingham tidigare i veckan.
    Twitter: Thomas Black.
    USA Today: ‘Just a real mess’: 100M from the South to the East Coast in path of a new winter storm; 2.1M power outages across 8 states.
    USA Today: Icicles hanging from a ceiling fan, a frosted cactus: Texas is frozen in surreal photos.
    USA Today: At least 4 dead, 150M people under winter advisories as ‘unprecedented’ storm stretches across 25 states; 4.3M without power in Texas.


Kärnkraft på nytt sätt med små reaktorer

onsdag 24 februari, 2021 kl. 00:34

Har kärnkraften en framtid i Sverige? Ja, det är många som tror det. Men då kan det handla om en ny typ av reaktorer. Istället för stora höghusliknande byggen längs kusterna kan vi få många små reaktorer – kylda av hett bly.
    Forskning.se: Kärnkraft på nytt sätt med små reaktorer.


Warszawa

onsdag 24 februari, 2021 kl. 00:33

Den polska huvudstaden Warszawa får här ”timelapse-behandling”. Filmskaparen Maciej Margas står högt upp i staden och fotar sin film – från byggnader som Cosmopolitan, Złota 44, Marriott, Millennium Plaza, Rondo 1 och tornet i Saint Augustine’s Church. Resultatet är ett övertygande porträtt av en av Europas spännande och historiska huvudstäder.
    Maciej Margas.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv