Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Concierto de Aranjuez

torsdag 24 september, 2020 kl. 00:05

Fredagens konsert i Berwaldhallen är en riktigt speciell pärla! Dirigenten Christian Karlsen och gitarristen Jacob Kellerman kommer med magnoliadoft, fågelsång och porlande fontäner i en spansk slottsträdgård: ”Concierto de Aranjuez” av Joaquín Rodrigo, som de nyligen också spelat in på skiva med London Philharmonic Orchestra.
    De första och sista satserna i gitarrkonserten är obekymrat ljusa och soldränkta. En flamencorytm i tre-plus-två-grupper och en barockdans i ojämna taktarter ramar in den melankoliska mittensatsen med melodin som gjort verket till en klassisk megahit. Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez” är nog ett av de mest älskade verken som skrivits för gitarr.
    Konserten sänds direkt i P2 och på Berwaldhallen Play den 25 september kl 19:00.
    Berwaldhallen Play.


Kortare lov gav klirr i kassan

torsdag 24 september, 2020 kl. 00:04

Både lovskola och tioårig grundskola utreds nu av regeringen. Och i flera andra länder har undervisningstiden utökats för att fler elever ska klara skolan. Kan det också vara receptet för svensk skola?
    Forskning.se: Kortare lov gav klirr i kassan.


Ingen Nobelceremoni i Stockholm

torsdag 24 september, 2020 kl. 00:03

Det blir ingen traditionell utdelning av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm i år. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in prisceremonin med alla samlade på plats.
    Sedan tidigare är det meddelats att ”Nobelbanketten” är inställd, och nu har Nobelstiftelsen beslutat vad som ska gälla vid prisutdelningen. Orsaken är naturligtvis coronapandemin.
    Istället blir det en tv-sänd prisceremoni där presentationerna av priserna varvas med inslag från pristagarnas hemländer när de tar emot medalj och diplom där.
    The Nobel Prize: Snart tillkännages 2020 års Nobelpris och firandet tar nya former.


Airbus visar vätgasdrivna flygplan

torsdag 24 september, 2020 kl. 00:02

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus visar upp ett nytt koncept, ZEROe, som innefattar vätgasdrivna flygplan med nollutsläpp.
    Tre olika flygplans-modeller som kommer att utvecklas med olika tekniker för att göra dem helt utsläppsfria. De tre modellerna kommer att ha en kapacitet på mellan 100–200 passagerare och en räckvidd från cirka 1.600 kilometer till över 3.200 kilometer. Omkring 2035 hoppas Airbus att de nya planen kommer att flyga i reguljär trafik.
    Airbus: Airbus reveals new zero-emission concept aircraft.


Alkoholrelaterad dödlighet drabbar lågutbildade mest när alkoholkonsumtionen ökar

torsdag 24 september, 2020 kl. 00:01
Foto: Iyrii Seleznev/Mostphotos.

När alkoholkonsumtionen i samhället ökar blir de alkoholrelaterade dödsfallen fler. Men ökningen av dödlighet är inte lika stor i hela befolkningen utan drabbar personer med lägre utbildningsnivå extra hårt. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning (SOFI) som nyligen publicerats i tidskriften Drug and Alcohol Review.
    Stockholms universitet: Alkoholrelaterad dödlighet drabbar lågutbildade mest när alkoholkonsumtionen ökar.


Fusk för miljarder i EU-budgeten

onsdag 23 september, 2020 kl. 00:04
Olaf kan genomföra oberoende granskningar men samarbetar även med nationella myndigheter för att komma åt bedrägerier mot EU-budgeten.
Foto: EU/Elisabeth Broeckaert.

Fem miljarder kronor beräknar EU:s bedrägerigranskare har svindlats eller på att annat sätt fuskats bort från EU-budgeten.
    Efter att ha slutfört en rad omfattande granskningar av bedrägerier uppmanade EU:s antibedrägeribyrå Olaf under fjolåret medlemsländerna att kräva tillbaka 485 miljoner euro i felutbetalada EU-stöd och missade intäkter, motsvarande fem miljarder kronor. Det framgår av Olafs årsrapport för 2019. Summan ligger dock långt under rekordåret 2017 då över tre miljarder euro fuskades eller slarvades bort.
    Europaportalen: Fusk för miljarder i EU-budgeten.
    The OLAF report 2019 (pdf).


Blodprov kan avgöra om metformin funkar för diabetespatienten

onsdag 23 september, 2020 kl. 00:03

Ett enkelt blodprov kan i förväg visar hur patienter med typ 2-diabetes kommer att svara på metformin, ett läkemedel som ska sänka blodsockret. Biomarkören har utvecklats av Diabetescentrum vid Lunds universitet och kan leda till att rätt behandling sätts in snabbare.
    Forskning.se: Blodprov kan avgöra om metformin funkar för diabetespatienten.


Storbritannien planerar tidigarelägga förbudet mot fossilbilar

onsdag 23 september, 2020 kl. 00:03

Storbritannien är redo att flytta sitt förbud mot nya fossila bränslefordon från 2040 till 2030 för att påskynda utrullningen av elfordon över brittiska vägar.
    Boris Johnson förväntas påskynda övergången till elfordon i höst med tillkännagivandet, en av en rad nya strategier för ren energi som hjälper till att utlösa en grön ekonomisk återhämtning från coronaviruspandemin.
    The Guardian: UK plans to bring forward ban on fossil fuel vehicles to 2030.


Mindre fisk när vattnet blir varmare och brunare

onsdag 23 september, 2020 kl. 00:01
Storleken på jämgamla abborrar kan variera mycket. Foto: Renee van Dorst.

Många sjöar och kustområden i Nordeuropa blir både varmare och brunare på grund av klimatförändringar. Och det påverkar livet i vattnet. Förändringar ger oss sannolikt sjöar med mindre, yngre och mer långsamväxande fisk än idag, enligt en avhandling från SLU.
    Forskning.se: Mindre fisk när vattnet blir varmare och brunare.


Rom – den eviga staden

onsdag 23 september, 2020 kl. 00:01

Det är svårt att fånga en stad på film, särskilt en så gåtfull som Italiens huvudstad, Rom. Men filmfotografen Alex Soloviev uppnår just det i detta korta porträtt av denna energiska stad. Om du gillar att människor tittar lika mycket som att se, bör du njuta av detta eftersom Soloviev inte bara fångar platserna utan det som ger dem liv – folket.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv