Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

70 procent av svenskarna negativa mot Kina

måndag 18 november, 2019 kl. 01:14

Sverige är det västland som har mest negativ syn på Kina, enligt en amerikansk opinionsundersökning. Hela 70 procent av de tillfrågade i undersökningen är negativt inställda till Kina och andelen kritiska har ökat sedan förra året.
    I Västeuropa har synen på Kina blivit alltmer negativ det senaste året och svenskarna är de mest kritiskt inställda av de tio länder som undersökts av opinionsinstitutet Pew Research Center. Inte helt oväntat är grekerna mest positiva.
    De flesta länder anser att det är både nödvändigt och viktigt att samarbeta med Kina, inte minst i klimatfrågan. Uppgifter om politiska fångläger och kränkningar av mänskliga rättigheter har dominerat rapporteringen i Sverige. Kinas ambassadör Gui Congyou har allt mer aktivt påverkat samtalet om Kina i Sverige. Han har också nu senast hotat Sverige i samband med Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai.
    Pew Research Center: People around the globe are divided in their opinions of China.

Den första ”vikingen” var en bronsåldersman

måndag 18 november, 2019 kl. 01:13

Redan 2500 år före vikingatiden rådde nordisk högkultur. Bronsåldern präglades av båtfärder, handel, krigarideal och ett hövdingavälde med lyxkonsumtion och makt från gudarna. Parallellerna är slående, visar dagens forskning.
    Forskning.se: Den första ”vikingen” var en bronsåldersman.

Mikroplast i världshaven

måndag 18 november, 2019 kl. 01:11

En ny studie, som letts av forskare vid National Oceanic and Atmospheric Administration publicerades nyligen i Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS). Studien visar att man fann att “larvfisk”-kolonier (ungfisk) vid kusten på Hawaii är drivbänkar för plastföroreningar, med sopor som överträffar faktiska fiskar med sju till ett. Som ett resultat tuggar ungfiskar som letar efter mat ibland ner på små korn av “bytesstora” plastbitar istället.
    Genom att dissekera hundratals fiskyngel upptäckte forskarna att de små plaststyckena tar sig in i magen på många typer av fiskar, inklusive kommersiellt viktiga arter som svärdfisk och guldmakrill samt flygfisk, viktiga bytesobjekt för sjöfåglar. Plast som intas av fiskyngel kan också komma in hos alla som äter dem .. och så vidare upp i näringskedjan …
    Läs mer på Vice News: Baby Fish Nurseries Are Riddled With ‘Prey-Sized’ Plastic, Alarming Study Finds.
    PNAS: Prey-size plastics are invading larval fish nurseries.

Google lär ut hur ord uttalas

måndag 18 november, 2019 kl. 01:10

Googla lanserar en AI-driven funktion som kan ge hjälp med att uttala ord på olika språk korrekt.
    Sedan länge har det varit möjligt att spela upp hur olika ord uttalas med hjälp av Googles sökmotor, med den nya funktionen kan användare själva testa om de uttalar ordet rätt. Det gör man genom att uttala ordet i mobilens eller datorns mikrofon och sedan bedömer Googles artificiella intelligens hur nära eller långt ifrån man ligger det korrekta uttalet.
    Den nya uttalsfunktionen börjar redan nu med engelska ord och därefter kommer snart spanska. Fler språk kommer att dyka upp framöver men ingen officiell tidsplan finns.
    Läs mer på Googles blogg: How do you pronounce quokka? Practice with Search.

Kasserat fiskkött kan bli fullvärdigt fiskfoder

måndag 18 november, 2019 kl. 01:09

Det är möjligt att producera högvärdigt foderprotein från outnyttjade biprodukter inom sjömatsindustrin. Idag används till exempel inte det fiskkött som finns kvar vid skelettet när fiskfiléer har avlägsnats. Vattenbruket kan bli hållbarare om biprodukter används istället för vildfångad foderfisk, visar studier vid Göteborgs universitet.
    Forskning.se: Kasserat fiskkött kan bli fullvärdigt fiskfoder.

Veckans bilder

söndag 17 november, 2019 kl. 05:15

En del av alla de tusentals pressbilder som tagits i världen under veckan som gått och som du säkert inte sett i svensk media.
    Photos of the Week: Prehistoric Tongue, First Snow, Panda Scan.

Rättfram Tusk: Storbritannien blir en andra klassens spelare utanför EU

söndag 17 november, 2019 kl. 05:14
Foto: EU.

Europeiska rådets avgående ordförande Donald Tusk angrep brexitivrande britter och Frankrikes president.
    Sedan 2014 har den liberalkonservative polacken Donald Tusk varit ordförande för Europeiska rådet. Han har lett EU-toppmötena med medlemsländernas högsta politiska ledare och representerat dem utåt. Vid månadsskiftet löper hans mandat ut och på onsdagen höll han ett tal om sin tid på posten då bland annat britterna röstade för att lämna EU.
    Europaportalen: Rättfram Tusk: Storbritannien blir en andra klassens spelare utanför EU.

Programvara lagras i domedagsvalv

söndag 17 november, 2019 kl. 05:13

Microsoft-ägda GitHub har inlett ett projekt att lagra åtskilliga terabyte med öppen källkod i en nedlagd kolgruva på Svalbard. Koden ska sparas på speciella filmer tillsammans med information som berättar hur filformatet ska tolkas. Tanken är att filmerna med koden ska fungera i minst tusen år, något som ska göra att kunskapen bevaras genom en ny medeltid.
    På Svalbard finns, som bekant, det världskända Svalbard globale frøhvelv (Global Seed Vault), Anläggningen kallas även för “Domedagsvalvet” eller “Domedagsbunkern” i media. Det är en norsk statligt ägd anläggning som används som genbank för växter. Men nu även, bland annat, källkoden till programmeringsspråk som Python, Ruby och Rust samt även koden till kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum samt AI-verktygen Tensorflow och FastAI.
    Bloomberg: Open Source Code Will Survive the Apocalypse in an Arctic Cave.
    Global Seed Vault.

Barnflickor gör det jämställda föräldraskapet till en klassfråga

söndag 17 november, 2019 kl. 05:12

Att anställa en barnflicka eller au pair har blivit ett vanligare sätt för barnfamiljer att få vardagen att gå ihop och se till att jämställdheten mellan föräldrarna ökar. Men införandet av statliga subventioner har bäddat för en ny marknad som tycks leda till att det jämställda föräldraskapet alltmer blir en klassfråga.
    Forskning.se: Barnflickor gör det jämställda föräldraskapet till en klassfråga.

Fjärrstyrda fordon ska bli verklighet på virkesterminaler

söndag 17 november, 2019 kl. 05:12

Arbetet på virkesterminaler runtom i Sverige ska effektiviseras genom att utveckla ny teknik för att fjärrstyra lastare. Målet är att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.
    Forskning.se: Fjärrstyrda fordon ska bli verklighet på virkesterminaler.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv