Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2022

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:53

Här är ett urval av de lagar och förordningar som träder i kraft under första halvåret 2022 eller en tid därefter, såväl nya lagar och förordningar som ändringar i befintliga.
    Lagar och förordningar anger spelreglerna för vårt samhälle. En ny lag blir till genom att regeringen lämnar ett förslag, en proposition, till riksdagen. Efter att något av riksdagens utskott har bearbetat propositionen fattar riksdagen beslut om den nya lagen. Därefter utfärdar regeringen lagen, vilket innebär att den publiceras och blir känd. En ny förordning kan regeringen själv besluta om utan att lägga fram den för riksdagen.
    Både lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS).
    Ladda ner Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2022.
    SFS publiceras elektroniskt Svensk författningssamling.


Många skäl att sköta sjöns vatten

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:52
En grumlig sjö gör ingen glad. Nu samlas forskare, myndigheter och lokala näringsidkare för att hitta lösningar som ska göra vattnet klarare i dricksvattensjön Bolmen. Foto: Jessika Sellergren.

Att inte kunna skönja botten vid ett dopp i en av våra svenska sjöar är inget ovanligt. Sjövatten som färgas brunt av organiskt material kan vara ett problem för badande turister, men ställer främst till det för ekosystemet och dricksvattnet. Med fokus på sjön Bolmen samlas nu forskare, myndigheter och lokala aktörer i ett forskningsprojekt för att tillsammans hitta metoder som kan lösa vattenutmaningen.
    Lunds universitet: Många skäl att sköta sjöns vatten.


Hjärnan läker dåligt efter skallskador

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:50
Foto: Nicolai Berntsen/Unsplash.

Svåra skallskador leder i princip alltid till minnesproblem och upprepade slag mot huvudet höjer risken för demens. Det har en uppmärksammad skotsk studie av elitidrottare satt fokus på.
    Forskning.se: Hjärnan läker dåligt efter skallskador.


Ruinerna av Khara-Khoto

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:49
Foto: Twitter.

I Inre Mongoliets västligaste del, mitt i Gobiöknen, fanns en gång ett välmående kungarike. Det var ett centrum för religiöst lärande, konst och ett handelscentrum. Men allt som återstår nu är de sönderfallande vallarna som en gång skyddade staden, några krossade lerbyggnader och utspridda solblekta ben.
    Khara-Khoto, eller “svart stad” på mongoliska, grundades 1032 e.Kr. som huvudstad i den västra Xia-dynastin (1038–1227) och steg snart till att bli ett blomstrande handelsnav. Staden erövrades av Djingis Kahn 1226, men istället för att ödeläggas som Khans gyllene hord vanligtvis gjorde med erövrade städer, blomstrade Khara-Khoto faktiskt under mongoliskt styre. Under Kublai Khans tid expanderade staden till tre gånger sin ursprungliga storlek, och nämndes till och med av Marco Polo i sin reseskildring med sitt Tangut-namn Etzina.
    Under mongolerna kunde Tangut-folket njuta av en fredlig tillvaro i nästan 150 år, tills Ming-dynastin belägrade staden 1372. Ingen vet exakt hur Khara-Khoto föll, men den lokala legenden säger att de listiga Ming-härskarna avledde floden Ejin, stadens enda vattenkälla, som rann strax utanför fästningen och förnekade därmed stadens trupper och invånare från det livgivande elixiret. När Ming-trupperna kvävde staden utan att någonsin behöva sätta sin fot innanför dess murar, insåg folket i Khara-Khoto att de måste göra ett fruktansvärt val: dö av törst eller möta Ming-soldaterna i strid.
    Amusing Planet: The Ruins of Khara-Khoto.


Inskrifterna av Darius och Xerxes vid Ganj Nameh

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:48
Inskriptionen av Darius, till vänster, och Xerxes, till höger. Foto: Adam Jones/Wikimedia, cc.

Cirka 12 kilometer sydväst om den antika staden Ecbatana (moderna Hamadan) i västra Iran, och 2 000 meter över havet på berget Alvand, finns två enorma paneler uthuggna i berget. De är kilskriftsinskrifter gjorda på Dareios I (549 – 496 f.Kr.) och hans son Xerxes I:s (519 – 465 f.Kr.) tid.
    Någon gång under antiken, möjligen efter Alexanders erövring, blev inskriptionerna oläsliga då det inte längre fanns någon som kunde läsa den antika kilskriften.
    Lokalbefolkningen skapade legender och gissningar om dem och kom till slutsatsen att de måste innehålla den hemliga koden som leder till en fantastisk gömd skatt, så de kallade platsen Ganj Nameh, bokstavligen ”boken av skatter”.
    Ganj Nameh låg på den norra grenen av den kungliga väg som byggdes av Darius, som ledde till Mesopotamien och slutade i Sardes, i Anatolien, efter att ha korsat hela riket.
    Amusing Planet: The Trilingual Inscriptions of Darius and Xerxes at Ganj Nameh.


Mont-Saint-Michels guldängel

torsdag 30 juni, 2022 kl. 05:47

Mont-Saint-Michel är en fransk kommun och ett kloster i departementet Manche, Normandie vid gränsen till Bretagne i norra Frankrike. Kommunen är ett världsarv enligt Unesco och är en av de minsta i landet med 29 invånare.
    Från början var klostret ett enkelt kapell som kyrkoherden S:t Aubert uppfört på bergets topp år 708. Enligt legenden ska han ha blivit tillsagd av ärkeängeln Mikael i en dröm att han skulle bygga ett kloster på halvön, men när Aubert vaknade på morgonen trodde han att allt varit inbillning.
    Ängeln återvände till honom i sömnen några dagar senare och frågade varför Aubert inte byggt något kloster, men Aubert trodde trots det att han bara inbillade sig ängeln. Mikael kom därför tillbaka till Aubert en tredje gång och satte då sin tumme mot Auberts panna och efterlämnade ett hål i pannbenet. Aubert blev därmed övertygad och påbörjade redan nästkommande morgon sitt arbete med att uppföra klostret.
    Idag finns det en gjuten staty i guld högst upp på klostrets högsta torn föreställande ängeln Mikael.

Källa: Wikipedia.

Hotet från spioner ökar i Europa

onsdag 29 juni, 2022 kl. 05:55
Bild: Ozan Safak, Unsplash.

En rad uppmärksammade fall som nyligen har lett till arresteringar och fällande domar visar att hotet från spioner tycks ha ökat i Europa under det senaste decenniet.
    Forskning.se: Hotet från spioner ökar i Europa.


Wimbledon Centre Court 100 år

onsdag 29 juni, 2022 kl. 05:54
Flygfoto från helikopter över Centre Courten under mästerskapet 2011.
Foto: AELTC/Thomas Lovelock.

Det första Wimbledon-mästerskapet ägde rum 1877 i Worple Road, med grästennis som övertog striden när modet för krocket bleknade. 22 amatörspelare (oundvikligen alla män) reducerades till två, i en final som (också oundvikligen) regnade bort. I år fyller Center Courten i Wimbledon 100 år.
    Londonist: In Pictures: Wimbledon Centre Court Is 100 Years Old.
    Ian Visits: Go on a tour of the Wimbledon tennis courts and museum.


Spädbarn som utsätts för luftföroreningar har sämre lungfunktion

onsdag 29 juni, 2022 kl. 05:53
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.

Spädbarn som bor på adresser i Stockholm med förhöjda halter av luftföroreningar har försämrad lungfunktion redan vid sex månaders ålder. Det var framför allt trafiken som avgjorde hur mycket luftföroreningar barnen utsattes för.
    Forskning.se: Spädbarn som utsätts för luftföroreningar har sämre lungfunktion.


Charles Darwins hem i Down House

onsdag 29 juni, 2022 kl. 05:51
“Människor kommer hit, nästan som pilgrimer, från hela världen”. Foto: Matt Brown.

Down House, Charles Darwins hem, undangömt i ett hörn av London.
    “Och här är rutschkanan som Darwin har satt in, så att hans barn kunde susa ner för trappan.”
    Det konstaterar intendenten Olivia Fryman när man går runt i Down House, Charles Darwins lanthem från 1842 fram till hans död 1882. Det är bara här, i rummen och trädgårdarna där han utvecklade sina idéer om ”evolution genom naturligt urval”, som man får en sann känsla av mannen – och hans familj. Det verkar som att de hade väldigt roligt tillsammans.
    Byggnaden från 1700-talet är en attraktion i London. Det är i London Borough of Bromley och trafikeras av London-bussar, men området känns mer som Kents landsbygd – vilket det var på Darwins tid.
    Londonist: Visit Charles Darwin’s Home At Down House, Bromley.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv