Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Drottning Elizabeth II höll sitt traditionsenliga tal vid öppnandet av det brittiska parlamentet

torsdag 13 maj, 2021 kl. 00:05
Foto: Chris Jackson / WPA / Getty.

Den 95-åriga drottningens första stora offentliga framträdande sedan maken Philip gick bort i april. Klädd i dräkt och hatt höll drottning Elizabeth II på tisdagen sitt traditionsenliga tal vid öppnandet av det brittiska parlamentet. Hon läste som vanligt upp den text som premiärminister Boris Johnson förberett.
    Den sittande premiärministerns reformplaner har som högsta prioritet i år att den brittiska ekonomin återhämtar sig efter pandemin.
    Statsöppningen omges av mängder med traditioner, däribland ett symboliskt gisslantagande av en parlamentsledamot i Buckingham Palace – något som härstammar från 1600-talet, då regenten ville försäkra sig om att kunna besöka parlamentet utan att bli angripen.
    UK Parliament: State Opening of Parliament 2021 .
    BBC News: Queen’s Speech: PM sets out plans to take UK forward after Covid.
    BBC News: Queen’s Speech 2021: Pomp and pageantry pared back – bilder.


Elchockvapen blir polisens nya hjälpmedel

torsdag 13 maj, 2021 kl. 00:04
Elvapen. Bild: Polisen.

Ett nytt beslut om att införa elchockvapen har fattats. Nu står utbildning i användning på tur, och planen är att det ska ta plats i polisens utrustningsbälte nästa år.
    Vapnet kan användas i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande, till exempel när någon hotar med stickvapen. Syftet är att elchockvapnet ska minska skador på poliser och gärningspersoner, och fungera som ett komplement till annan utrustning.
    Som planen ser ut får poliser tillgång till elchockvapnet under 2022. Det gäller främst poliser i yttre tjänst.
    Läs mer på Polisen: Elchockvapen blir polisens nya hjälpmedel.


NASA:s asteroidjagare åter till jorden

torsdag 13 maj, 2021 kl. 00:03

NASA har meddelat att farkosten OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) har lämnat asteroiden Bennu, där farkosten tillbringat de senaste 2,5 år.
    Med på resan tillbaka finns de prover från asteroiden som OSIRIS-REx samlade in under sin vistelse vid asteroiden.
    OSIRIS-REx skickades upp den 9 september 2015 och anlände till Bennu i december 2018. Det kommer att ta farkosten cirka 2,5 år att ta sig tillbaka till jorden och den förväntas landa i den amerikanska delstaten Utahs öken den 24 september 2023.
    NASA: NASA’s OSIRIS-REx Spacecraft Heads for Earth with Asteroid Sample.
    NASA: OSIRIS-REx.


Världen i tegelstenen i muren

torsdag 13 maj, 2021 kl. 00:02

Gatukonstnären Ivan Sery fyllde en lucka i en tegelmur i Nizjnij Novgorod, Ryssland, med en egen tegelsten.
    Inuti ”klyftan” finns en liten man som tittar på underverken i det stora universum. Se fler bilder på Street Art Utopia.
    Street Art Utopia: A Little man in the brick wall.


Mozart framförd på banjo

torsdag 13 maj, 2021 kl. 00:01

Mozarts verk “Eine kleine Nachtmusik” från 1787 är bara mer förtrollande när det framförs på en banjo. Det är vad gitarristen (och tydligen banjoist) Luca Stricagnoli gör här. Han är perfekt klädd för tillfället, komplett med en tandpetare i munnen.
    “Eine kleine Nachtmusik” är en serenad för två violiner, viola, cello och kontrabas i G-dur, komponerad sommaren 1787 av Wolfgang Amadeus Mozart. (K. 525.)
    Serenaden komponerades av Mozart parallellt med operan “Don Giovanni”, som skrevs för Pragoperan.
    Luca Stricagnoli.


SJ lanserar nytt tågluffarkort för sommaren 2021

onsdag 12 maj, 2021 kl. 00:04
Foto: SJ.

Ett nytt tågluffarkort från SJ gör det enklare att semestra klimatsmart och upptäcka mer av Sverige i sommar. Tågluffarkortet gäller för obegränsat resande under sju, femton eller trettio dagar och är giltigt under perioden 14 juni – 15 augusti.
    Intresset för klimatsmarta resor har ökat rejält de senaste åren och allt fler svenskar föredrar numera att semestra på hemmaplan. Ett bra exempel på den miljömedvetna semestertrenden är det ökade intresset för att tågluffa.

– Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar, säger Lava Mahmod, försäljningsansvarig för tågluffarkortet på SJ.

SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och med priser från 1145 kronor.
    SJ: SJ lanserar nytt tågluffarkort för sommaren 2021.

Nästa steg mot Sveriges största solenergianläggning

onsdag 12 maj, 2021 kl. 00:03

European Energy vill bygga Sveriges största solenergianläggning i Svedberga utanför Helsingborg. De har nyligen lämnat över både en grundlig miljökonsekvensbeskrivning och skötselplan till Länsstyrelsen Skåne, som nu ska fatta beslut i ärendet.
    Solcellsanläggningen kommer att ha 147 MWp installerad effekt och ska kunna producera ungefär 175 GWh per år, motsvarar omkring 8.750 villors årsförbrukning av el. Anläggningens yta blir på cirka 232,5 hektar, varav 76 hektar kommer täckas av solpaneler.
    Om man får godkännande för bygget kommer byggtiden bli mellan 12 till 16 månader. Bygget kommer att ske på jordbruksmark, men jordbruket ska kunna fortsätta bedrivas mellan och runt panelerna under den tid som anläggningen är i drift.
    Nordiska projekt: Nästa steg mot Sveriges största solenergianläggning.
    European Energy: We are green energy.


Cyberattack mot amerikansk pipeline

onsdag 12 maj, 2021 kl. 00:03
Bild: Colonial Pipeline.

Cyberattacken mot Colonial Pipeline fick bolaget att under fredagen stänga delar av sin verksamhet – bland annat den oljeledning som transporterar nästan hälften av allt drivmedel på USA:s östkust.
    Den 885 mil långa ledningen transporterar normalt 2,5 miljoner fat drivmedel per dygn och sträcker sig från oljeraffinaderierna på den amerikanska sydkusten hela vägen till New York.
    FBI pekar ut hackergruppen Darkside som ansvarig för cyberattacken. Angreppet skedde med utpressningsvirus, på engelska ransomware, som krypterar hårddiskar och gör dem omöjliga att använda. Därefter kräver gärningspersonen pengar för att låsa upp dem.
    Experter misstänker att gruppen är baserad i Ryssland eller i något annat östeuropeiskt land, enligt Reuters.
    BBC News: US fuel pipeline hackers ‘didn’t mean to create problems’.
    Reuters: Top U.S. fuel pipeline remains days from reopening after cyberattack.
    Colonial Pipeline.


Det går visst att ha fler än 150 kompisar

onsdag 12 maj, 2021 kl. 00:01
Bild: Joel Muniz/unsplash.

Ungefär 150 meningsfulla sociala kontakter, fler än så klarar människan inte av, enligt ”Dunbars tal”, en idé från antropologin om en maxgräns för människans sociala förmåga. En ny studie visar att Dunbars tal inte stämmer.
    Forskning.se: Det går visst att ha fler än 150 kompisar.
    Wikipedia: Dunbars tal.


Otroliga fågelbeteenden

onsdag 12 maj, 2021 kl. 00:01

BBC Earth har sammanställt klipp av olika fågelarter och deras ”föreställningar” i en video som visar extrema fågelbeteenden, inklusive fiske med bete, adoption och samarbete med andra arter.
    Videon är 15 minuter lång, men man kan titta på den i delar, för det finns många fåglar här, alla intressanta.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv