Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Superår för svamp, lingon och blåbär

tisdag 16 juli, 2019 kl. 01:07

Svamparna mår bra i regnet.

Enligt all expertis blir årets svamp- och bärsäsong betydligt bättre än i fjol. Både svamp, lingon och blåbär har återhämtat sig från torkan.
    Regn och rusk är kanske inte det bästa semestervädret. Men det passar svampen förträffligt- Så passa på att plocka lite svamp, för säsongen har satt i gång tidigt i år. En förmaning kan vara på sin plats, se till att inte fel svampar hamnar i korgen. Läs på innan du ger dig ut i svampskogen!
    Det ser mycket bra ut på lingonfronten, i stort sett i hela Sverige. Kanske inte ett rekordår, men inte långt ifrån.
    Passa på att fylla skafferiet inför vintern!

Lägenheten där tiden stått stilla

tisdag 16 juli, 2019 kl. 01:06

Bostadens kök. (Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet i Stockholm.)

En lägenhet på Östermalm i Stockholm har stått obebodd sedan fastigheten byggdes i början på 1970-talet. Inför en försäljning har Stadsmuseet i Stockholm dokumenterat den orörda 70-talsmiljön.
    Läs artikeln och se bilderna på Upday: Lägenheten där tiden stått stilla.

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil

tisdag 16 juli, 2019 kl. 01:05

Utforskande festivalbesökare på “Bestival” on the Isle of Wright: Stephen Ramsden, Russell Hitchings, Tullia Jack och Alison Browne .

Sommaren är musikfestivalernas tid. Enligt sociologen Tullia Jack är festivalerna ett bra tillfälle att experimentera med alternativa livsstilar. Detta kan bana väg för beteendeförändringar också i det vanliga livet, som exempelvis hur ofta vi duschar och tvättar oss.
    Nyligen deltog hon och tre kollegor i sociologi på två musikfestivaler i England. Men inte som vilka deltagare som helst. På plats intervjuade de 60 festivaldeltagare och lät 250 personer svara på enkäter. Resultaten har sammanställts och publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Geoforum.
    – Alla som varit på en festival vet att det hör till att vara lite småskitig i några dagar. Men våra resultat visar något djupare, nämligen hur fort deltagare anpassade sig efter den nya normen, även de som inte var en del av den från början.
    Lunds universitet: Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil.

Ryskt teleskop kartläggaer svarta hål

tisdag 16 juli, 2019 kl. 01:03

Bild på ett svart hål, ritad av konstnär. (Bild: JPL-Caltech / NASA / EPA.)

Enligt BBC ska Ryssland ha satt igång ett avancerat rymdforskningsprojekt som ska studera svarta hål i rymden. Teleskopet Spektr-RG ska hålla koll och kartlägga källor till röntgenstrålning i universum, bland annat från svarta hål. Man ska också undersöka den mörka materien som beräknas utgöra 96 procent av all massa i universum.
    Teleskopet sköts nyligen upp från Baikonur i Kazakstan och kommer resa 1,5 miljoner kilometer till lagrangepunkt två. Spektr-RG sägs kunna hitta tre miljoner nya supermassiva svarta hål under sin livstid.
    BBC News: Spektr-RG: Powerful X-ray telescope launches to map cosmos.
    Wikipedia: Lagrangepunkt.

Nytt system säkrar spårbarhet inom textilbranschen

tisdag 16 juli, 2019 kl. 01:02

Unik tagg trycks på plagget.

Allt fler vill veta var kläderna de köper kommer ifrån och om de är etiskt producerade. Men hackig information, förfalskningar, och brist på insyn gör det svårt. De QR-koder och RFID-chip som används i dag är lätta att läsa av och kopiera. Forskare vid textilhögskolan i Borås jobbar nu på ett nytt spårbarhetssystem.
    Forskning.se: Nytt system säkrar spårbarhet inom textilbranschen.

Fyra fotografer CDXXXVIII

måndag 15 juli, 2019 kl. 01:17

National Park City Festival firar Londons grönområden

måndag 15 juli, 2019 kl. 01:16

Lika delar sublima och absurda, Grass Men, ett skådespel av levande kostymer, som utforskar vår relation med naturen i en stadsmiljö.

Visste du att gröna utrymmen utgör nästan hälften av London? Från Royal Parks till vilda våtmarker visar den brittiska huvudstaden att man inte behöver ta sig ut på landet för att njuta av naturen.
    Nu i juli firar London en festival för att hjälpa sina invånarna, och turister, att upptäcka detta stora urbana utomhus, med hundratals fria evenemang som äger rum i skogar, trädgårdar och på flodbankar runt i huvudstaden.
    Londonist: Celebrate London’s Green Spaces At National Park City Festival.
    National Park City Festival.
    Mayor of London: London National Park City.

Purl Jam: Heavy Metal sticknings-mästerskap

måndag 15 juli, 2019 kl. 01:15

“Stickande” hårdrock …

Finland är den mest “metal” av alla nationer – det finns ungefär 1 metalband per 2.000 invånare – där hölls en tävling med världens största headbangande strickare. Med gitarrer, trummor, nålar och garn gav sig dessa hårdrockare in i den mörka flod som flyter genom varje mänsklig själ.
    Stuff: Purl jam: Finland hosts heavy metal knitting championship.

Förvånansvärt realistiska djurskapelser

måndag 15 juli, 2019 kl. 01:14

Paper Fauna: Crested Gecko (Correlophus ciliatus).

Den ser ut som en verklig ögonfransgecko (Correlophus ciliatus), eller hur? Men det är den inte. Konstnären Tina Kraus är en mästare på sitt hantverk där hon kan återskapa nästan perfekta repliker av insekter med hjälp av kräppapper.
    Kraus kallar sig för “pappersingenjör”. Hon bor i Münster, Tyskland.
    Tina Kraus.

Fler realistiska pappersskapelser.

Värmeböljor växande problem i norr

måndag 15 juli, 2019 kl. 01:13

Städerna blir mer uppvärmda.

I Sverige dog cirka 750 personer fler än normalt under fjolårets värmebölja. Storstadsområdena tycks drabbas hårdast. Umeåforskarna Christofer Åström och Bertil Forsberg ser flera möjliga orsaker till detta.
    Forskning.se: Värmeböljor växande problem i norr.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv