Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hälften av hushållen utanför tätort och småort har snabbt bredband

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:13
Västerås kommun.

Bredbandsutbyggnad genom fibernät mattas av något och ökningen är störst utanför tät- och småort. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport ”PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019”.
    Totalt har drygt åtta av tio av hushållen tillgång till fiber. Det är en ökning med knappt 3,5 procentenheter jämfört med föregående år. Ökningen mattades av något jämfört med ökningen mellan 2017 och 2018 som var cirka 5 procentenheter. Snabbast är ökningen i Dalarnas län (knappt 6 procentenheter), följt av Jönköpings och Blekinge län. Ytterligare knappt 8 procent av hushållen finns i absoluta närheten av ett fibernät, och skulle därmed kunna ansluta sig.
    PTS: Hälften av hushållen utanför tätort och småort har snabbt bredband.
    Ta del av rapporten som pdf: PTS mobiltäcknings-och bredbandskartläggning 2019.
    Bredbandskartan.

Därför hamstrar vi toalettpapper

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:12
Foto: Erik Mclean, Unsplash.

Hamstrar du toalettpapper eller bunkrar paracetamol för att klara dig igenom hela coronakrisen? Du är inte ensam. Ekonomiprofessorn Richard Wahlund förklarar psykologin bakom vårt behov av att bunkra i kristider.
    Forskning.se: Därför hamstrar vi toalettpapper.

Kunskap om nätverk viktig för att bekämpa epidemier

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:11
Foto: Klara Kulikova, Unsplash.

För att förstå hur allvarliga sjukdomar sprids och hur de ska bekämpas krävs kunskap om hur människors kontaktstrukturer ser ut. Först då kan rätt åtgärder sättas in, som reserestriktioner eller kontaktspårning. Fredrik Liljeros, professor i sociologi vid Stockholms universitet, forskar just om kartläggning av nätverksstrukturer.
    Forskning.se: Kunskap om nätverk viktig för att bekämpa epidemier.

Med drönare över Abu Dhabi

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:10

En vacker drönarfilm skapad av Johnny FPV. Men, håll I er för det går verkligen undan över sanddynerna och de vackra palatsen …
    Musik: ”Drifting” av Two Lanes.

Ökad illegal jakt minskar den svenska vargstammen

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:09
Foto: Robert Larsson, Unsplash.

​Den svenska vargpopulationen har under de senaste fyra–fem åren minskat i antalet individer. Illegal jakt tros ligga bakom försvunna djur.
    Forskning.se: Ökad illegal jakt minskar den svenska vargstammen.

Grafitnanoflagor knivdödar bakterier på implantat

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:08

Grafitnanoflagor som integreras i medicinska hjälpmedel av plast kan skära sönder bakterier och förebygga vårdrelaterade infektioner genom att döda 99,99 procent av de bakterier som försöker fästa på ytan. Det kan vara en billig och enkel lösning på ett problem som påverkar miljoner av människor, genererar stora kostnader och som bidrar till ökad utveckling av antibiotikaresistens.
    Forskning.se: Grafitnanoflagor knivdödar bakterier på implantat.

Stora fiskar växer sämre i varmare klimat

söndag 29 mars, 2020 kl. 02:07
Foto: Annie Spratt, Unsplash.

Studier på vilda fiskpopulationer har visat att små fiskar växer snabbare men att stora fiskar växer sämre vid högre vattentemperaturer. Nya matematiska modeller visar att klimatförändringar kan få stora effekter på storleksammansättningen i ett fisksamhälle och att uppvärmning ökar risken för att rovfiskbestånd kollapsar.
    Forskning.se: Stora fiskar växer sämre i varmare klimat.

Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds

lördag 28 mars, 2020 kl. 00:40

Regeringen förbjuder alla allmänna sammankomster med mer än 50 personer, meddelar statsminister Stefan Löfven. Beslutet träder i kraft på söndag. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.
    Stefan Löfven säger också att man måste vara beredd på att fler åtgärder kommer att vidtas. Den som bryter mot råd och anvisningar genom till exempel en onödig resa eller genom att vara ute bland folk tar på sig ett stort ansvar.
    – Alla vi som individer måste ta vårt ansvar. Vi kan inte lagstifta och förbjuda allt. Det handlar om folkvett.
    SVT Nyheter Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds.
    SVT Nyheter Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige.

Pandemins spridning

lördag 28 mars, 2020 kl. 00:39

I skrivande stund har ner än 551.000 fall av virussmittade registrerats runt om i världen och nästan 25.000 personer har avlidit. Mer än 127.000 personer har friskförklarats efter att ha varit virussmittade.
    USA har tagit ledningen i antalet smittade personer med flest registrerade coronasmittade personer i världen. Mer än 86.000 insjuknade i covid-19 och av dessa har över 1.300 personer avlidit.
    Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige nu 3.064 bekräftade fall av det nya coronaviruset och 92 dödsfall. 209 personer vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning.
    Johns Hopkins universitet: Coronavirus COVID-19 Global Cases.
    Samlad information från Folkhälsomyndigheten: Covid-19.
    Socialstyrelsen: Vårt uppdrag med covid-19.
    1177 Vårdguiden: Covid-19 – coronavirus.
    MSB: MSB:s arbete med anledning av coronaviruset.
    MSB Krisinformation: Aktuell och bekräftad information om coronaviruset.
    WHO.

Permanent förbud mot drönare införs i centrala Stockholm

lördag 28 mars, 2020 kl. 00:38

Transportstyrelsen har beslutat att inrätta ett permanent restriktionsområde över centrala Stockholm. Inom restriktionsområdet är det förbud mot flygningar med drönare och det införs efter en ansökan från Polismyndigheten. Beslutet gäller från och med den 26 mars.
    I området är all flygning med drönare förbjuden. Undantag gäller för drönare som används av Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Lantmäteriet och drönare som används i räddningsinsatser.
    Läs mer på Transportstyrelsen: Permanent förbud mot drönare införs i centrala Stockholm.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv