Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

EU-kommissionen: Låt folket prata framtid

fredag 24 januari, 2020 kl. 00:25
EU-kommissionär Dubravka Šuica ansvarar för demokrati- och demografifrågor. Foto: EU.

EU-kommissionen vill lägga örat till marken och höra vad vanligt folk har att säga om unionens framtid. Demokratikommissionär Dubravka Šuica lovar att följa utfallet av samtalen även om det skulle leda till mindre makt till EU.
    – Detta kommer mer bli en exercis i lyssnande än pratande, sade EU:s demokratikommissionär, den kristdemokratiska kroatiskan Dubravka Šuica, när hon på onsdagen presenterade ett förslag om en tvåårig diskussion med medborgarna i medlemsländerna.
    Syftet är att låta invånarna diskutera EU:s framtid och vad unionen bör fokusera på med löften om konkreta förändringar utifrån vad de kommer fram till.
    Europaportalen: EU-kommissionen: Låt folket prata framtid.

LEGO släpper en ISS-modell

fredag 24 januari, 2020 kl. 00:25

Nu kan du förverkliga dina drömmar om att bli astronaut med den nya LEGO Ideas International Space Station, som finns att köpa i LEGO-butiker och online på LEGO.com från och med den 1 februari.
    Modellen som består av 864 bitar mäter, efter hopsättning, 20 cm på höjden, 31 cm på längden och 49 cm på bredden. Uppsättningen levereras komplett med en 148-sidig illustrerad instruktionsbroschyr, packad med intressanta fakta och information om den verkliga internationella rymdstationen.
    LEGO: Step into your astronaut boots with the new LEGO® IDEAS International Space Station.

Vatten – hur mycket ska man dricka egentligen?

fredag 24 januari, 2020 kl. 00:24

Vatten är en på jorden allmänt förekommande kemisk förening, bestående av väte och syre, som är nödvändig för allt känt liv. Det vetenskapliga namnet är diväteoxid. Det latinska namnet aqua används ofta i bland annat innehållsförteckningar till kemiska och kosmetiska produkter.
    Vatten är vårt vanligaste livsmedel, som gör att du blir piggare, snyggare och mår bättre. Dricker du åtta glas vatten om dagen kommer din hälsa att förbättras. Eller?
    Hur mycket vatten ska vi egentligen dricka? Hjälper man huden att se återfuktad ut genom att dricka mycket vatten? Och är kaffe verkligen vätskedrivande?
    Läs vad vetenskapen säger på DN: Vatten – hur mycket ska man dricka egentligen?.

Ny art antibiotikaresistenta bakterier påträffad i infekterat sår

fredag 24 januari, 2020 kl. 00:22

En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, som är den första inom sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.
    Forskning.se: Ny art antibiotikaresistenta bakterier påträffad i infekterat sår.

Storbolag större hot mot den personliga integriteten än storebror

fredag 24 januari, 2020 kl. 00:21
Foto: Unsplash.

Varannan svensk anser att de globala plattformsbolagens datainsamling av vad vi gör online utgör ett större hot mot den personliga integriteten än samhällets behov av datainsamling. Det visar resultatet av en landsomfattande undersökning.
    – Redan med boken 1984 förutspåddes och problematiserades samhällets övervakning av individen och kollektivet. Men när vi nu i dag lever med insamling av vår personliga data, då är det storföretagens övervakning som oroar oss mest, säger Markus Lahtinen, universitetsadjunkt i informatik på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
    Lunds universitet: Storbolag större hot mot den personliga integriteten än storebror.

Klimatet just nu

torsdag 23 januari, 2020 kl. 00:42

Jorden blir allt hetare. Haven stiger, isarna smälter. Hur långt har världen kommit med att bromsa klimathotet? Var befinner vi oss nu?
    Här är fakta – och här är de viktigaste samlade. Följ läget dag för dag, och se vart vi är på väg.
    DN: Klimatet just nu.
    Naturskyddsföreningen: Frågor och svar om klimatförändringarna.
    Naturskyddsföreningen: Fakta om klimat.
    SMHI: Klimat.
    Världsnaturfonden WWF: Klimat – Var med och hejda den globala uppvärmningen.

Klimatutsläpp från svenskars flygresor kan minskas med en fjärdedel

torsdag 23 januari, 2020 kl. 00:41

Det finns stor potential för minskade klimatutsläpp från svenskarnas flygresor genom ändrat resebeteende. Hos resenärerna finns stor acceptans både för att välja närmre destinationer och andra transportslag. Det visar en studie gjord av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.
    Forskning.se: Klimatutsläpp från svenskars flygresor kan minskas med en fjärdedel.

Herpetologen som dokumenterade sin egen död för vetenskap

torsdag 23 januari, 2020 kl. 00:40

Karl Patterson Schmidt var en känd amerikansk herpetolog som hade många års erfarenhet av ormar och andra reptiler. Men han misstog sig på ett mycket viktigt faktum – hur giftig en boomslang-orm (trädorm, Dispholidus typus) är. Han blev biten i tummen av en ung boomslang 1957.
    Genom att behandla ormbett som ett experiment att observera i stället för en nödsituation, sökte Schmidt inte behandling förrän det var för sent. Det kan dock alltid ha varit för sent, eftersom ingen antivenom (ormgiftserum) fanns tillgänglig 1957. Läs Schmidts berättelse på Amusing Planet.
    Amusing Planet: Karl Patterson Schmidt: The Herpetologist Who Documented His Own Death For Science.
    Engelska Wikipedia: Karl Patterson Schmidt.
    Wikipedia: Boomslang.

Fler behandlingar på rotfyllda tänder med komposit

torsdag 23 januari, 2020 kl. 00:39

Rotfyllda tänder som lagats med kompositmaterial måste oftare lagas på nytt eller dras ut inom fem år, jämfört med tänder som lagats med krona. Det visar forskaren Victoria Dawson, som däremot inte hittar några belägg för att komposit skulle vara en risk för inflammation vid tandens rotspets.
    Forskning.se: Fler behandlingar på rotfyllda tänder med komposit.

Nya namn å gång i staden

torsdag 23 januari, 2020 kl. 00:38
Lexus och Honda med en av pappa Bentleys bilar.

Bilhandlare Bengt byter upp sig till hr Bentley.
Sedan Högsta förvaltningsdomstolen godkänt ovanliga förnamn som Ford och Prins, har flera grönköpingsbor planer å att förändra sina namn eller lägga till nya dylika.
    Förebilden för den nya praxisen (vad som är OK) synes vara det stora landet i väster (USAmerika), där man mycket väl kan heta Nelson eller Allison i förnamn, eller rent av Senator eller Congress.

SPELREKLAM
måste enl. lagen vara måttfull. Hr spel- & tobakist E. Edmunson har därför blivit anmäld till härv. konsumentombudsperson (fru W. Unill) å gr.a. hans stående annons i GV:s lokalupplaga: ”Har Du pengar kvar? Satsa allt Du har!”.
    Grönköpings Veckoblad.
  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv