Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bitcoin – betallösningen som blivit ett miljöhot

lördag 16 oktober, 2021 kl. 00:05

Bitcoin löste problemet att skicka pengar via nätet utan att blanda in banken. Men den ökande elanvändningen gör att kryptovalutan nu pekas ut som ett hot mot miljön.
    Forskning.se: Bitcoin – betallösningen som blivit ett miljöhot.


Göteborg är en stad fullt av rysliga och mysiga höstupplevelser

lördag 16 oktober, 2021 kl. 00:04

Vågar du ta in på det hemsökta hotellrummet? Göteborg håller på att öppna igen och hotell och restauranger kan välkomna gäster utan restriktioner. Men tar du in på Gothia Towers och får rum 13 måste du vara försiktig. Det händer märkliga saker där.
    Vårt Göteborg: Göteborg är en stad fullt av rysliga och mysiga höstupplevelser.


Ny rapport: Styrmedel för nya biodrivmedel

lördag 16 oktober, 2021 kl. 00:03

Behövs nya styrmedel för att öka den svenska produktionen av biodrivmedel och i så fall vilka? Dessa frågor har Energimyndigheten analyserat i rapporten Styrmedel för nya biodrivmedel. Förutom en förstärkning av Industriklivet föreslås en riktad kvot för vissa råvaror i reduktionsplikten.
    Energimyndigheten: Ny rapport: Styrmedel för nya biodrivmedel.
    Ladda ner rapporten som pdf: Styrmedel för nya biodrivmedel.


Den del av hjärnan som styr våra rörelser har kartlagts

lördag 16 oktober, 2021 kl. 00:02

Alla celltyper i motorbarken, den del av hjärnan som styr våra rörelser, har nu kartlagts i en ”cellatlas”, i ett stort internationellt forskningsprojekt. Syftet är att öka kunskapen om hjärnans sjukdomar, som ALS, och bidra till bättre behandlingar.
    Forskning.se: Den del av hjärnan som styr våra rörelser har kartlagts.


Animation visar hur djupt havet verkligen är

lördag 16 oktober, 2021 kl. 00:01

Här visas djupet i olika sjöar och hav – och andra saker av intresse under vattnet. Från stranden till den djupaste delen av Marianergraven.


Fyra fotografer DXVIII

fredag 15 oktober, 2021 kl. 00:04

Världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål

fredag 15 oktober, 2021 kl. 00:04
Foto: Volvogroup.

Volvo Group har presenterat världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål från SSAB. Maskinen, en lastbärare för användning inom gruvdrift och stenbrytning, avtäcktes vid Volvos event häromdagen i Göteborg.
    Läs mer på Volvo Group: Volvo Group launches world’s first vehicle using fossil-free steel.
    SSAB: SSABs fossilfria stål med i Volvo Groups fordon.


Brist på elnät gav oss bensinbilar i stället för elbilar under 1900-talets början

fredag 15 oktober, 2021 kl. 00:03
I dag har elbilen kommit tillbaka, men under många år förde den en tynande tillvaro. Nu har forskare tittat på hur detta kom sig – elbilen var ju med i matchen redan vid förra sekelskiftet. Bild: Annons från Detroit Eletric 1912 (Wikimedia commons.)

I en studie publicerad i Nature Energy visar forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet att bristen på infrastruktur var en viktig faktor bakom att bilproducenter valde att tillverka bensinbilar istället för elbilar i det tidiga 1900-talets USA. Forskarna uppskattar att om elnätet hade etablerats och spridits 15 till 20 år tidigare så kunde det ha lett till att en majoritet av producenterna föredragit elfordon, framför allt i storstadsområden.
    Lunds universitet: Brist på elnät gav oss bensinbilar i stället för elbilar under 1900-talets början.


Lundaforskare namnger ryskt fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist

fredag 15 oktober, 2021 kl. 00:01
Ett fossil efter en nyupptäckt konodontart har nu uppkallats efter Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi. Modell och Foto: Esben Horn.

I en ny studie presenterar en grupp heavy metal-bitna geologiforskare vid Lunds universitet tre nyupptäckta arter av konodonter, en sorts käklösa urtidsfiskar. En av arterna har fått namnet Drepanoistodus iommii – en hommage till Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi.
    För cirka 470 miljoner år sedan simmade ålliknande fiskar omkring i den Baltoskandiska bassängen – ett grunt hav som täckte delar av dagens Skandinavien och Baltikum. Fiskarna tillhörde djurgruppen konodonter som idag är en viktig fossilgrupp med ett tusental kända arter. Konodonterna används bland annat till så kallad biostratigrafi – en dateringsmetod för att bestämma sedimentära bergarters ålder.
    Lunds universitet: Lundaforskare namnger ryskt fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist.


En otrolig skapelse!

fredag 15 oktober, 2021 kl. 00:01
Klicka på bilden för större format!

Fouad Kebdani karvade hela alfabetet i en pennas grafitstift. En otrolig skapelse. Tänk att komma halvvägs, eller bara en bit på vägen, och göra ett litet misstag – snap! Tidigare erfarenheter får en att undra om det kan finnas en klick, eller två, av superlim i “alfabetet” …
    Fouad Kebdani är från Marocko och är 30 år gammal. Han arbetade tidigare inom flygteknik, samtidigt som stylist och simtränare! Konst har varit en talang sedan barndomen och samtidigt en inkomstkälla. Han utvecklar sina färdigheter i skulptur och teckning ensam utan akademisk utbildning.
    Mer av Fouad Kebdani på Instagram: fouadkebdani.
    Bilden I större format.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv