Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En vinterblandning

fredag 4 december, 2020 kl. 00:42
»Åhrsta i forna dagar, med gafveln af det hus, som ansågs qvarstått sedan Birger Jarls tid. Efter en å egendomen förvarad gammal oljemålning.« –– Träsnitt i Ny Illustrerad Tidning 1868.

För Märta Helena Reenstierna, och framförallt för hennes drängar och pigor, var december en lång och arbetsam tid. I Årstadagboken, som nu finns i Litteraturbankens digitala samlingar där kan man följa julförberedelserna på Årsta.
    Åren som gick (och de var många: dagboken löper från 1793 till 1839) såg förstås olika ut. Vissa år var glädjefyllda. Andra präglades av sorg. Men genom alla år löpte arbetets och julstökets röda tråd: tvätten, storstädningen, ölbryggningen, julklappsinköpen.
    Litteraturbanken: Årstadagboken.
    Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt och har kommit till stånd genom ett samarbete mellan Svenska Akademien, Kungliga biblioteket och Språkbanken vid Göteborgs universitet. Målsättningen är att Litteraturbanken skall tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet samt vittra arbeten inom humaniora.
    Litteraturbanken.
    Litteraturbanken har gjort en liten julkalender i Årstafruns spår – följ den här:
    Litteraturbanken: Julkalender 2020.

Metropolitan Museum of Art

fredag 4 december, 2020 kl. 00:41

Metropolitan Museum of Art, eller som man normalt säger The Met, är ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer, beläget vid Central ParkManhattan i New York.
    Museet invigdes 20 februari 1872, och har en permanent samling med över två miljoner konstverk.
    The Met 150.


Londons julgranar 2020

fredag 4 december, 2020 kl. 00:41
Julgranen på Trafalgar Square, som varje år är en gåva från Norge. Foto: Shutterstock.

Julgranar börjar dyka upp över hela storstaden London. I år är det svårt att komma dit och se dem eftersom pandemin sätter käppar i hjulet. Men det är inga problem – sjunk ned i din fåtölj och se dessa foton och låt julstämningen komma.
    Här är de traditionella träden på Trafalgar Square och Covent Garden, till mindre konventionella festliga granar i King’s Cross och St Pancras.
    Londonist: London’s 2020 Christmas Trees.


Näringsläckage i lungorna orsak bakom dödlig influensa

fredag 4 december, 2020 kl. 00:39

Det har länge varit oklart varför influensainfektioner leder till ökad risk för lunginflammation orsakad av bakterier. Nu kan forskare vid Karolinska Institutet ha förklarat ett viktigt samband bakom så kallade superinfektioner som årligen skördar många liv runt om i världen. Något som också kan få betydelse för forskningen om covid-19.
    Forskning.se: Näringsläckage i lungorna orsak bakom dödlig influensa.


Vatten existerar som två olika vätskor

fredag 4 december, 2020 kl. 00:39

Forskare har med hjälp av röntgenlaserstudier lyckats visa att vatten finns som två helt olika vätskor – där tätheten skiljer så mycket som 20 procent. Skulle det gå att hålla de bägge vätskorna i ett vanligt glas, skulle de separera med en tydlig gränsyta dem emellan precis som i ett glas med vatten och olja.
    Forskning.se: Vatten existerar som två olika vätskor.


Förändringar för drönarflygning som införs 1 januari 2021

torsdag 3 december, 2020 kl. 00:45

Flyger du drönare? Då behöver du ha koll på vilka regler som finns och var det är ok att flyga. På Transportstyrelsen finns allt du behöver veta innan du ger dig ut för att flyga.
    För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, gäller nya drönarregler från och med den 1 januari 2021. Reglerna blir gemensamma inom hela EU.
    Läs mer på Transportstyrelsen: Drönare.


93 procent farliga elprylar hos nätjättar

torsdag 3 december, 2020 kl. 00:44

Ett test av nattlampor för barn och USB-laddare från nätjättarna Wish, Ebay och Aliexpress visar på stora brister. 26 av 28 testade produkter skulle fått försäljningsförbud – om de sålts inom EU.
    Läs om testet på Sveriges Konsumenter: 93 procent direkt farliga! Nytt test av nätjättarnas elprylar.


Agnes Wold är Årets göteborgare

torsdag 3 december, 2020 kl. 00:43
Årets göteborgare är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är Årets göteborgare. ”Agnes Wold är professor och folkbildare. Utrustad med kunskap baserad på forskning, kryddat med en god portion humor och formuleringskonst, är hon en vetenskaplig influerare av stora mått” lyder en del av juryns motivering.
    Vårt Göteborg: Agnes Wold är Årets göteborgare.


Olika innehåll i “samma” produkter

torsdag 3 december, 2020 kl. 00:42

Tillsammans med konsumentorganisationer i 33 andra länder har Sveriges Konsumenter granskat innehållet i hudvårdsprodukter. Resultatet visar att av de svenska produkterna har bara 2 av 31 produkter schysst innehåll.
    Läs mer på Sveriges Konsumenter: Tre av fyra skönhetsprodukter får bottenbetyg.

Små sällsynta kattdjur får inte tillräckligt skydd

torsdag 3 december, 2020 kl. 00:40
Leopardkatten har främst observerats i tropiska och subtropiska skogsområden.
Foto: André P. Silva, Surabhi Nadig and Navya R.

Den Indiska subkontinenten är en så kallad ”hotspot” för vilda kattdjur. Men bara 6–11 procent av de områden där tre arter sällsynta kattdjur har sin naturliga hemvist är skyddade. Bristande kunskap om arterna har hindrat förståelsen för djurens behov av reservat.
    Forskning.se: Små sällsynta kattdjur får inte tillräckligt skydd.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv