Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Himmelsk coronadans över Seoul

onsdag 8 juli, 2020 kl. 00:04

Tre hundra lysande drönare dansade i tio minuter i natten över Sydkoreas huvudstad Seoul för att påminna om varsamhet i pandemin. Den inprogrammerade koreografin bildade först ett munskydd, därefter två händer med vattendroppar.
    Budskapet fortsatte med en maning att hålla avstånd, och slutade med ett tack som lyste upp natthimlen; i första hand till alla inom sjukvården och sedan till hela befolkningen för de kollektiva ansträngningarna att bekämpa coronaviruset.
    Se en video på YouTube: Hundreds of drones light up Seoul sky with virus awareness messages (tid 2:23).


Getingmidjan – viktig del av järnvägen i Sverige

onsdag 8 juli, 2020 kl. 00:03

Upprustningen av Getingmidjan, järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholms södra, är det mest komplexa och tidskritiska arbete som görs på järnvägen de närmsta åren.
    Den delen av järnvägen är avgörande för hela landets tågtrafik eftersom spåren är bland de mest trafikerade i Sverige. En sträcka på två kilometer.
    Sveriges viktigaste förbindelse kan inte vara avstängd längre än absolut nödvändigt. Därför koncentreras stora delar av upprustningen till somrarna 2018–2020 då sträckan stängs av helt under åtta veckor.
    Trafikverket: Om Getingmidjan.


Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass

onsdag 8 juli, 2020 kl. 00:03
Barndomens lekkamrater och omgivningar spelar roll i om du skaffar dig en högre utbildning eller ej, visar ny forskning som gått in på djupet med Landskrona. (Fotot är dock från Malmö, ca 1954.) Foto: Erik Liljeroth, Nordiska museets arkiv, cc.

Ditt klassursprung, men också den sociala miljö du växer upp i, spelar roll i om du skaffar dig en högre utbildning. I alla fall om du kommer från Landskrona.
    Studien visar att även i en liten och relativt ekonomiskt jämlik stad är barns förutsättningar olika beroende på var de växer upp. Det kan vara till nytta för dagens stadsplanering som behöver tackla utmaningar som segregering och ojämlikhet i skolor, säger Finn Hedefalk, forskare i historisk demografi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
    Läs mer påLunds universitet: Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass.


Stor anaconda gör utfall mot fordon

onsdag 8 juli, 2020 kl. 00:02

En kvinna i Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasilien har upptäckt denna orm tre gånger på sin gård.
    ”Det är faktiskt ormens gård och han odlar människor, som tydligen är mogna för skörd.”
    Fler foton på Born in Space: Massive Roadside Anaconda Lunges At Passing Truck.
    Google: Campo Grande.


Lövsalsfåglars två olika byggsätt uppkom parallellt i evolutionen

onsdag 8 juli, 2020 kl. 00:01

För att locka honor till parning bygger lövsalsfågeln en jättelik lövsal där han dansar och visar upp sina finaste föremål. Detta saknar motstycke i djurvärlden, men trots det har förmågan uppkommit två gånger oberoende av varandra, visar en dna-studie. Förutsättning har varit att arten lever i en miljö med föda i överflöd, menar forskarna bakom studien.
    Forskning.se: Lövsalsfåglars två olika byggsätt uppkom parallellt i evolutionen.


Coop satsar på AR tillsammans med barnfavoriten Peppy Pals

tisdag 7 juli, 2020 kl. 00:05

Coop har i ett samarbete med Peppy Pals som resulterat i den nya AR-appen “Receptjakt med Peppy Pals”. AR är ”förstärkt verklighet” (engelska: ”augmented reality, AR”).
    Med appen ska barnen hjälpa till att leta ingredienserna till olika recept i några utvalda Coop-butiker med hjälp av AR-funktionen i appen. Den fungerar till en början i Stora Coop Tumba och i Stora Coop Bromma samt snart även Stora Coop Åkersberga.
    “Receptjakt med Peppy Pals” finns i App Store till iOS och kommer snart även att släppas till Android-mobiler.
    Coop: Peppy Pals.
    PeppPals: Coop satsar på AR tillsammans med barnfavoriten Peppy Pals.
    Apple Store: Receptjakt med Peppy Pals.

Så kan sjukdomsförloppet vid Alzheimer förutspås

tisdag 7 juli, 2020 kl. 00:04

Genom att se mängd och spridning av proteinet tau i hjärnan kan man förutse hur minnet kommer att utvecklas i framtiden hos patienter med Alzheimers sjukdom. Hjärnavbildning för att mäta tau kan vara användbart både för att förbättra diagnostiken och för att utveckla mer effektiva behandlingar.
    Forskning.se: Så kan sjukdomsförloppet vid Alzheimer förutspås.


Meteor lyste upp himlen över Tokyo

tisdag 7 juli, 2020 kl. 00:03

Nyligen lystes natthimlen över Tokyo upp oväntat under några sekunder.
    Det oväntade ljusfenomenet var en meteor som kom in i jordens atmosfär och brann upp när den passerade över Japans huvudstad. Flera invånare i staden uppgav att de har hört ett högt ljud i samband med att meteoren passerade.
    Japans National Astronomical Observatory uppger att man observerar meteorer som brinner upp varje månad, men att det är sällsynt att det även hörs ett ljud under dessa observationer.
    The Japan Times: Bright meteor lights up skies above Tokyo as witnesses report explosion.


Guldgubbar funna i järnåldersgården Ströja i Östergötland

tisdag 7 juli, 2020 kl. 00:02
Två av de guldbleck, även kallade guldgubbar, som har hittats i Ströja.
Foto: Arkeologikonsult.

Vid de arkeologiska undersökningarna vid Ströja utanför Norrköping har man hittat lämningar efter en storgård och handelsplats från tiden 450–1000 e.Kr. De senaste fynden av guldgubbar i en hallbyggnad förstärker bilden av Ströja som en plats med relationer till andra elit-residens i Nordeuropa.
    Läs artikeln på Arkeologikonsult: Sensationella arkeologiska fynd av en centralplats i Ströja i Östergötland.


Alfred Hitchcocks London

tisdag 7 juli, 2020 kl. 00:01
Hitchcock vid floden Lea, av M@.

När man tänkerAlfred Hitchcock-filmer, så är det förmodligen inte London man kommer att tänka på i första hand, utan USA.
    Ensamma motell, sömniga kaliforniska strandstäder och skyskraps-röriga metropoler är det huvudsakliga i hans filmer, men låt oss inte glömma att ”Hitch” inte bara föddes i London, integrerade delar av några av hans bästa filmer spelades in här – både i studio och på plats.
    Här en fördjupning i Hitchcocks London – scenerna är odödliga på celluloid och bitar av arv som fortfarande finns i den brittiska huvudstaden.
    Lea, eller Lee, är en flod i England som flyter mellan Leagrave Park i Leagrave i Luton och Themsen öster om London. Den är 68 km lång.
    Londonist: Alfred Hitchcock’s London.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv