Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

L2 närmar sig för James Webb-teleskopet

fredag 21 januari, 2022 kl. 08:13

Målet för NASA:s nya rymdteleskop James Webb-teleskopet, JWST, närmare sig. JWST, som är ett samarbete mellan NASA, ESA och Canadian Space Agency ska ligga i omloppsbana runt solen i en av jordens lagrangepunkter (L2). L2 finns på cirka 1,5 miljoner km avstånd från jorden.
    Just nu har den sträckan klarats av till cirka 97–98 procent, hastigheten har sjunkit ganska mycket under de senaste dagarna. Den flera dagar långa aktiviteten med att aktivera och finjustera vart och ett av de 18 primära spegelsegmenten och den sekundära spegeln ur deras startkonfiguration är avslutad – och verkar har gått enligt planerna.
    Nästa steg i processen kommer att flytta speglar i mikrometer- och nanometerområdet för att nå de slutliga optiska positionerna för ett inriktat teleskop. Processen för teleskopinriktningen kommer att ta cirka tre månader.
    NASA: Where is Webb?


Macron: Vi måste prata med Ryssland

fredag 21 januari, 2022 kl. 08:13
Frankrikes president Emmanuel Macron under onsdagens debatt i EU-parlamentet.
Foto: EU-parlamentet.

Frankrikes president Emmanuel Macron betonar att han söker en uppriktig dialog med Ryssland och vill se en strategisk upprustning i EU och en ny säkerhetsordning.
    Europaportalen: Macron: Vi måste prata med Ryssland.


EU-parlamentarikerna: Klimatet viktigast 2022

fredag 21 januari, 2022 kl. 08:11
Översta raden:Heléne Fritzon (S), Ilan De Basso (S), Jytte Guteland (S), Erik Bergkvist (S), Evin Incir (S), Tomas Tobé (M). Andra raden: Jessica Polfjärd (M), Jörgen Warborn (M), Arba Kokalari (M), Peter Lundgren (SD), Jessica Stegrud (SD), Charlie Weimers (SD). Tredje raden: Alice Bah Kuhnke (MP), Jakop Dalunde (MP), Pär Holmgren (MP), Abir Al-Sahlani (C), Emma Wiesner (C), Sara Skyttedal (KD). Fjärde raden: David Lega (KD), Malin Björk (V), Karin Karlsbro (L).
Foton: EU-parlamentet.

Klimatet står i topp när de svenska EU-parlamentarikerna listar sina politiska prioriteringar under 2022. Jämställdhet, migration och demokrati är andra återkommande frågor. Se listan över vilka frågor din parlamentariker vill driva.
    Europaportalen: EU-parlamentarikerna: Klimatet viktigast 2022.


Sms lockade tjuv tillbaka till brottsplatsen

fredag 21 januari, 2022 kl. 08:10

En tjuv som inte var tillräckligt smart för sitt eget bästa! Lokaltidningen VLT rapporterade under onsdagen om en tjuv som varit in i en butik i centrala Västerås och där stulit en mobil från en kund och försvunnit från platsen.
    Personalen i butiken skickade ett sms till gärningsmannen att han hade tappat en 200-lapp i butiken. Då återvände han till butiken. Varvid polisen som kommit till platsen kunde gripa mannen, som nu är misstänkt för stöld.
    ”Så kan det gå, när inte haspen är på.”
    VLT: Tjuv lockades tillbaka till brottsplatsen med sms.


Earth Song

fredag 21 januari, 2022 kl. 08:09

De som någonsin har varit i nationalparkerna Yorkshire Dales och Lake District i norra England kommer att ha, utan tvekan, träffats av den otroliga naturen. Denna magnifika korta time lapse-film om det ständigt föränderliga ljuset och skönheten i naturen gjordes av Alex William Helin.
    Musiken är “Epic Journey” av David Tobin, Jeff Meegan och Malcolm Edmonstone.


Festavslöjanden orsakar brittisk ilska

torsdag 20 januari, 2022 kl. 05:27
Det stormar ordentligt kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Stödet för för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har rasat efter avslöjandet om fester på Downing Street 10. Han har bett om ursäkt flera gånger – men britterna är inte nöjda.
    Festerna har ägt rum under tiden som Storbritannien varit i hård lockdown. Något som gjort att många medborgare blivit frustrerade. Man gjorde allt för att följa de hårda restriktionerna och sen visar det sig att folk runt premiärministern och premiärministern själv inte gjorde det, då känner man sig ganska dum.
    BBC News: Boris Johnson to face MPs as leadership threat grows over No 10 parties row.
    Dagens Nyheter: Festskandalen är politiskt dödlig för Boris Johnson.


Nusantra ska Indonesiens nya huvudstad heta

torsdag 20 januari, 2022 kl. 05:26

Redan 2019 tillkännagav presidenten Joko Widodo att Indonesien skulle bygga ny huvudstad och att den skulle förläggas till provinsen Kalimantan TimurBorneo.
    Den 16 januari 2022 avslöjades den nya huvudstadens namn – den ska heta Nusantra.
    Byggandet av Nustantra kommer att pågå mellan 2022–24, men kommer inte vara helt färdigbyggd förrän 2045. Exakt när den officiella flytten av huvudstaden från Jakarta till Nusantra ska ske är inte bestämt. Projektet att bygga och flytta huvudstaden väntas kosta 466 biljoner rupier, det motsvarar närmare 300 miljarder svenska kronor.
    CNN Travel: Indonesia names new capital, approving shift from Jakarta.


Skydd mot covid-19 identifierat i gener

torsdag 20 januari, 2022 kl. 05:25

Forskare har lyckats hitta en specifik genvariant som ger skydd mot svår sjukdom vid covid-19. Forskarna kunde peka ut varianten genom att studera människor med olika härkomst. Fynden visar hur viktigt det är att inkludera människor med olika ursprung i kliniska studier.
    Forskning.se: Skydd mot covid-19 identifierat i gener.


Kolnanorör – det nya svarta

torsdag 20 januari, 2022 kl. 05:23

Kolnanorör har unika egenskaper som gör materialet intressant både inom forskning och kommersiellt. Men kristallstrukturen är inte alltid perfekt. En avhandling vid Karlstads universitet visar hur egenskaperna kan bli drastiskt mycket bättre bara genom att öka kristalliniteten lite grann.
    Forskning.se: Kolnanorör – det nya svarta.


Hyperrealistiska väggmålningar av rysk konstnär

torsdag 20 januari, 2022 kl. 05:22
Foto: Shozy via Oddity Central.

Den här gatukonstnären skapar fantastiska och hyperrealistiska konstverk/optiska illusioner som fångar betraktarens fantasi och uppmärksamhet. Danila Shmelev aka Shozy är född och uppvuxen i Moskva. Shozy tillbringade fyra år vid Moscow Institute of Art & Industrial (MHIP) och utvecklade sin unika stil av gatukonst – hyperrealistisk graffitikonst.
    OddityCenytral: Russian Street Artist Creates Hyperrealistic Murals.

Foto: Shozy via Oddity Central.


  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv