Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Rinkebykillar engagerar sig mot kvinnovåld

Hörde på radion på morgonen att en grupp killar på en fritidsgård i Rinkeby är engagerade i frågan om kvinnovåld. Dom har till och med skrivit en låt kring det. Initiativtagaren till Piteupproret blev rörd när han fick ett mail från grabbarna. Det är sånt som gör en glad, det är så positivt, säger han.
    I dag finns det runt fyrtiotalet manliga nätverk i landet mot kvinnligt våld och förtryck. Det hela började för drygt ett halvår sedan i Piteå med mordet på en kvinna. Vissa medier ägnade mindre uppmärksamhet åt mordet än åt att en björn vid samma tidpunkt dödade en jägare i Norrbotten.
    Forskning visar att många män är tysta och passiva i de här frågorna. Det är typiskt för ett patriarkalt system och har att göra med att män är rädda för att ta upp frågan med andra män, för att man tror att de inte kommer att hålla med.
    Men Piteupproret tycks ha brutit tystnaden och fler män har blivit engagerade. Men ändock uppdagas det dagligen nya övergrepp på kvinnor, senast i dag i svenska bataljonen i Kosovo. Det är dock glädjande att även unga killar engagerar sig, det är där det ska “böjas i tid det som krokigt ska bli“. Måtte dom bli fler!

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv