Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Världens mest kraftfulla batteri

Tänk er ett batteri större än en fotbollsplan — ett sådant finns i Fairbanksområdet i Alaska. Det sägs att storleken inte är avgörande, men i det här fallet är det nog det. I ett nödläge ska det kunna leverera el tillräckligt för att förse 10 000 hushåll med kraft under kortare perioder tills en back-up-generator kommer igång. Det är viktigt eftersom temperaturen kan gå ner till —50 °C och vattenledningarna frysa på två timmar om den normala elförsörjningen skulle falera.
    Batterisystemet installerades redan under 2003 men först nu har det tagit plats i Guinness Rekordbook som världens mest kraftfulla batteri. Det är kraft- och automationsteknikföretaget ABB och batteritillverkaren Saft som har utvecklat och byggt batterisystemet, som består av 13 760 nickel-kadmium energiceller i fyra rader.
    Nickel-kadmium-cellerna har tillverkats av återvinningsbart kadmium. Cellerna har en livscykel på 20 år och kommer att återvinnas efter den tiden. (Foto: ABB)

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv