Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Likhet inför lagen — en myt?

Nu har det hänt igen! En kvinna från Klippan i Skåne har köpt sig fri från fängelsestraff för grovt rattfylleri — kört bil med 2,04 promille i blodet på gatorna i Helsingborg. Tingsrätten dömde till två månaders fängelse. När målet, efter överklagan, kom upp i hovrätten dömdes hon till skyddstillsyn och behandling mot sitt alkoholberoende.
    I domskälen säger hovrätten att personen frivilligt och “för en betydande kostnad underkastat sig ingående kontroll av sin nykterhet” — liktydligt med installation av ett alkolås för 45000 kronor. Dessutom körkortet tillbaka inom fyra veckor istället för 18 månader, och ingen ny uppkörning vilket man måste göra om man varit av med körkortet mer än ett år. Tydligen vanligt för väl bemedlade personer, ett 80-tal bara i Skåne.
    Det kan inte kallas likhet inför lagen. Har du inga pengar så får du sitta i fängelse och blir av med körkortet i minst 18 månader — kan du lägga upp en mindre förmögenhet så slipper du fängelse och indraget körkort.
    En av rättsväsendets mest grundläggande principer är idén om likhet inför lagen. Det ska inte spela någon roll vem den anklagade är — av vilken börd, etnicitet eller av vilket kön han eller hon är; det är gärningen som ska bevisas och straffas. Lika fall ska behandlas lika för alla, oavsett om man är rik eller fattig. Kan vi lita på rättsväsendet om dessa villkor inte följs? Rattfylleri är ett allvarligt brott där man “spelar” med andras liv och där ska man inte kunna köpslå om straffet.
    Fallet med rattfyllot från Klippan har nu anmälts till Riksåklagaren för beslut om fallet ska överklagas till Högsta domstolen.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv