Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Blött, blött och "kannibaler"

Regnet det bara öser ner och jag blir så blöt om … Vaknade klockan sex och det bara regnade och regnade och … Och ingen värme var det heller, ute alltså. Vi måste snart få en ny Pohlman om det ska bli någon ordning på vädret. Se bara vad den gamla bondepraktikan säger om junivädret:

Följer på en våt maj en våt juni, kommer sannolikt en våt sommar. Åska i denna månad bådar en regnig sommar, men en rik skörd. Om nordlig vind ofta blåser, kan man hoppas på ett gott år. Juni motsvarar i fråga om väderleken i allmänhet december. Är juni mild och våt, blir även december sådan. Regn midsommartiden är alltid långvarigt. Bed om regn före midsommar, efteråt kommer det nog din bön förutan. Sådan väderleken är fyra dagar före och efter sommarsolståndet (den 21 juni), sådan blir den ända till Mikaeli (den 29 september).

Nää, idag går jag inte ut. Skönt att stanna inne, sjunka ner i den insuttna läsarfåtöljen med en bok — Coetzees I hjärtat av landet (från 1977, men kom på svenska helt nyligen). Riktigt mysigt, värmen är fortfarande på inne, så det går ingen nöd på mig. Det gör det tydligen inte på …

… en annan glupsk liten rackare heller, alla trädgårdsälskares gissel, som återigen har börjat invadera landets trädgårdar. Många små liv har överlevt vintern och när vädrets makter bara öser över oss vatten så är dessa trädgårdsmarodörer aktiva dygnet runt. Behöver dom inte sova?
    Naturhistoriska museet i Göteborg har tagit emot rapporter från flera områden i Sverige där “mördarsniglarna” har börjat visa sin hunger. Mördarsniglar kallas dom, men dess egentliga namn är Spansk skogsnigel, Arion lusitanicus. Den påträffades första gången i Sverige 1975 (i Skåne) och har sedan spridit sig över landet.
    Namnet “mördarsnigel” har den fått genom att den är aggressiv och att den delvis har kannibalistiskt beteende — den är allätare. Sniglar är hermafroditer — de är hanar och honor på en gång — den spanska skogssnigeln kan dessutom befrukta sig själv.
    Hur skyddar man sig mot dessa glupska varelser? När man väl fått in dom i trädgården så är det en kamp, säger experten(!). Om inte den här brittiska roboten som äter mördarsniglar eller den här ekologiska snigelfällan kan hjälpa.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv