Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

BMI ingen tillförlitlig metod

BMI (Body Mass Index) är inget tillförlitligt sätt att mäta var fettet sitter — det säger inte hur mycket fett vi har. En vältränad person kan ha högt BMI men då på grund av sin muskelmassa. BMI säger inget om personens kroppsfett, fetma eller hälsorisker. Den som är normalviktig enligt BMI kan stå inför samma hälsorisker som feta personer.
    Det är klinisk näringsfysiolog Ingrid Larsson, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som på måndag ska försvara en medicine doktorsavhandling om sina upptäckter. BMI har varit praktiskt att använda för läkare därför att det varit lätt att mäta och stämt ganska väl med dödligheten.
    Vikten dividerad med längden ger en bättre bild av hur många kilo fett det handlar om. Men det allra viktigaste för läkarna är att tänka på att alltid mäta blodtryck, midjemått, kolesterol- och blodsockerhalt, insulin och blodfetter.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv