Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Språkreformer

SEDAN EN VECKA gäller nya regler för hur tyska språket ska skrivas. En del långa ord ska delas upp, kommareglerna har ändrats och den bokstav som betecknar ett dubbel-s, alltså ß, ska inte längre användas.
    Trots att man haft sju år på sig sedan språkreformen antogs så accepteras den fortfarande inte av alla. I de folkrikaste delstaterna, Bayern och Nordrhein-Westfalen vill man att ett språkligt råd skall lösa tvisterna om stavningen. Det leder till att språkreformen blir en del i kampanjen inför nyvalet den 18 september.
    Tyska kulturpersonligheter har tidigare kritiserat reformen, bl.a. författaren Günther Grass (nobelpristagare 1999), genom att hävda att den skapar mer kaos än förenkling.

MÅNGA TYSKAR ÄR intresserade av sitt språk vilket vi knappast kan skryta med i det här landet längre. Inte ens i skolan får man lära sig att stava rätt, för att inte tala om särskrivningen, som är ett av de vanligaste skrivfelen i svenska språket.
    Språkreformer har vi haft i Sverige också. För hundra år sedan, den 7 april 1906, genomfördes en svensk stavningsreform, gammalstavningen försvann från skolor och offentliga handlingar. En kul sak i det sammanhanget är att vårt släktnamn blev ändrat, tidigare stavades det med f. Det var farmor som trodde att min far skulle få det svårt i skolan om man inte ändrade från f till v (man ändrade ju af till av). Långsökt tycker jag nu — för visst är Hofberg “vackrare” på något sätt. Kanske man borde ändra tillbaka?
    Den senaste svenska språkreformen är väl du-reformen 1967. Den initierades av dåvarande chefen för socialstyrelsen, Bror Rexed.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv