Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Högteknologiteleskop i Småland

VAD SÄGS OM ett bredband som får jacket där hemma att närmast likna en anläggning för röksignaler. Detta tillsammans med Europas kraftfullaste dator, en IBM Blue Gene/L. Det är vad som behövs för att behandla den stora mängd av data som kommer att samlas in av LOIS (LOFAR Outrigger In [LOFAR = Low Frequency Array]), ett projekt som ska revolutionera vårt sätt att observera rymden.
    I södra Sverige, från Lund i syd till Linköping i norr och från Gotland i öst till Göteborg i väst, håller svenska forskare och svenskt näringsliv på att bygga ett unikt radioteleskop. Om 2—3 år kommer LOIS att vara fullt utbyggt med en massa smarta småantenner utspridda på den sydsvenska landsbygden.
    Att dessa antenner placeras i sydsverige beror att man vill undvika störningar från norrsken och dessutom är det glesbygd och inga större industrier. Navet för projekt LOIS blir universitetet i Växjö. Men projektet är internationellt, deltar gör även universitet, högskolor och institut i Lund, Köpenhamn, Uppsala, Linköping, Kalmar, Göteborg och Helsingfors. Också forskare från ett dussin europeiska länder deltar.

Läs mer:
ESA — Lokal Information Sverige.
LOIS — the LOFAR Outrigger In Scandinavia.
LOFAR — Low Frequency Array.
IRF — Institutet för rymdfysik, Uppsala.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv