Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Brandskattning

Carl Gustaf Hellqvists romantiska målning “Valdemar Atterdags brandskattning av Visby” från 1882.

GOTLAND PÅ SOMMAREN och kanske framförallt Visby — rosornas och ruinernas stad — väcker speciella känslor hos många. På något sätt känner man historiens vingslag över Visby med sin medeltida bebyggelse.
    Hansestaden Visby, sedan 1995 med på UNESCO:s världsarvslista, var ett betydelsefullt centrum för handel och sjöfart i Östersjöområdet redan på 1100-talet. Det var många som, under 1200- och 1300-talen, gjorde anspråk på staden, med skiftande framgång. En av dem som lyckades erövra Gotland var den danske kungen Waldemar Atterdag. Den 27 juli år 1361 föll Visby för danskarna. 1800 gotlänningar dog och begravdes i sex massgravar.
    Öster om ringmuren ligger Korsbetningen och där står Valdemarskorset med sin inskrift:
Herrens år 1361 den 27 juli föllo framför Visby portar gutarna i danskarnas händer. Här äro de begravna. Bedjen för dem.
Två dagar senare, den 29 juli inledde den danske kungen själva brandskattningen. Enligt sägnen lät han ställa ut tre stora ölkar på torget i Visby och krävde att stadsborna inom tre solmärken skulle fylla karen med guld och silver. Någon “plundring” av staden förekom dock inte! Skatterna fördes ombord på fartyg och avseglade mot Köpenhamn. Men någon sådan dyrbar last anlände aldrig till Köpenhamn.
    Sägnen förtäljer att skeppet förliste i en storm, tätt invid Svarthällar, sydost om Stora Karlsö.
Medeltidsveckan på Gotland, 6—13 augusti 2006.

1 kommentar to “Brandskattning”

  1. Back to the future | Eyeline säger:

    […] från Visby brandskattning finns här. If you enjoyed this article, please consider sharing it! Tagged with: arkeologi […]

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv