Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vår litenhet

(Foto: SOHO-EIT Consortium, ESA, NASA.) Klicka på bilden för större format!

NÄR MAN SER den här bilden, där den inlagda jorden är en pytteliten “fluglort” i förhållande till en protuberans från vår livgivande sol, så känner man sig liten. Solen är ca 109 gånger större än jorden och har ungefär 333 000 gånger jordens massa. En medelstor stjärna, men ändå en dvärg jämfört med många andra stjärnor i universum. Det är svårt att förstå de enorma dimensionerna och avstånden i universum.
Se NASA:s (STEREO:s) fyra minuters video om solen — The Sun in 3D.

When the Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO) launches in Summer 2006, scientists expect to gain a better understanding of solar storms and improve warning times for everyone from satellite operators to astronauts.

LÄNKAR:
SOHO (Solar & Heliospheric Observatory) — SOHO is a project of international cooperation between ESA and NASA.
ESA (European Space Agency).
NASA (National Aeronautics and Space Administration).
EIT (Extreme ultraviolet Imaging Telescope).
STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory=).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv