Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Västeråsgurkan

JUST NU ÄR det högsäsong för en verklig klassiker på matfronten — den nyinlagda västeråsgurkan. Västerås brukar lite skämtsamt kallas för “gurksta’n”. Numera odlas västeråsgurka, eller druvgurka (Cucumis sativus) som den också kallas, över hela Sverige.
    Det finns uppgifter om odling av gurka redan under 1500-talet i den kungliga trädgården i Vasaparken, men det var först på 1700-talet det tog riktig fart. Västerås tyske slottsträdgårdsmästare Bernhard (Bernt!) Johan Bohnsack, herr Gurka kallad, tog initiativet till gurkodlingen. De små Westeråsgurkorna var en specialitet för Västerås och såldes över hela landet och exporterades också.
    I Landshövdingarnas ämbetsberättelser under hela 1800-talet och speciellt under åren 1896—1900, kan man läsa att gurkan odlades, saltades in och exporterades till Norge, Danmark, och Tyskland.
    Förr i tiden fick endast männen finnas med i “köket” då gurkorna saltades in. Biskop Peder Månsson i Västerås (1524) skriver:

thär gräskar waxa garge ey quinnor
thy the wilya ey waxa när the komma
wider them oc mesth tha the hafwa
sina manddaha sywko.
Fritt översatt::
Där gurkor växa skall kvinnor ej vara
för de vill ej växa när de kommer nära
dem, och mest har de sina andra sysslor.
Inget går upp mot den äkta västeråsgurkan på t.ex. en ost- eller leverpastejsmörgås. Men passa på den finns bara under en kort tid, juli—september.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv