Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Arboga Medeltidsdagar II

RIDDARSPELET I ARBOGA antas äga rum under kung Valdemars, av Bjälboätten, regentskap. Tiden torde vara någon gång mellan 1250 och 1275. Alltså innan han fick tillbringa sina sista år på Nyköpingshus.
    Den äldsta avbildningen av en riddare är från 500-talet. Sveriges officiella riddare dateras dock till ca 1280 och Magnus Ladulås tid. Men riddarspelet i Arboga utspelar sig något tidigare.
    När Valdemar och hans drottning med uppvaktning vandrat “banan” runt och intagit sina hedersplatser kan spelet börja. Kanske kan följande bildspel ge en liten aning om feststämningen:Ovanstående bildspel omfattar 36 bilder och är tagna av min systerson. Förutom att vara yngre och bättre fotograf valde han rätt sida av “rännarbanan” — den ljusare sidan.
    Själv valde jag den mörkare delen, vilket kanske kan vara en liten förklaring till de något sämre bilderna. Men å andra sidan fick jag med gycklarna, som var en vanligt inslag i ett “arrangemang” på den tiden — samt några andra inslag från medeltidsdagarna (totalt 16 bilder):

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv