Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Krogduell med olycklig utgång

DEN TOLFTE AUGUSTI 1674 på kvällen gick Lars Johansson, tillsammans med vännerna kapten Bengt Bohm, löjtnant Arvid Storm och häradshövding Samuel Furubom, på krogen Fimmelstången, Kindstugatan 14 i Gamla stan i Stockholm. Efter att ha ätit och druckit lämnar Bohm sällskapet vid niotiden. De övriga fortsätter att dricka och vid tolvtiden vill även häradshövdingen avtåga, men ombeds stanna.
    Framåt morgonen börjar Lars Johansson och lötnant Storm att gräla. De drar sina värjor och Lars Johansson får två värjstygn genom kroppen. På morgonen den 13 augusti 1674 dör en stor svensk skald, 1600-talets störste, i en duelliknande krogdrama på Fimmelstången ? Lars Johansson, alias Lasse Lucidor (1638—1674). Eller som poeten Lucidor själv kallade sig: “Den olycklige”. Lucidor ligger begravd på Maria Magdalena kyrkogård på Söder.
    Löjtnant Arvid Storm rymde ur fängelset och tog sig till Norge, där han sedermera blev generalmajor.

Lasse Lucidors “Skulle jag sörja då vore jag tokot“:
Skulle jag sörja då vore jag tokot
fast än det ginge mig aldrig så slätt.
Lyckan min kan fulla synas gå krokot;
vakta på tiden, hon lär full gå rätt.
All världen älskar ju vad som är brokot,
mången mått liva som ej äter skrätt.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv