Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Astronomiska uret i Besançon

ÖKANDE INTRESSE FÖR astronomi och astrologi under renässansen gjorde att hoven i Europa behövde astronomiska ur och armillarsfärer. Astronomiska ur för att avläsa datum och klockslag och armillarsfärer för att bestämma himlakropparnas position på himlavalvet.
    Horologium Mirabile Lundense, i Lunds domkyrka, är troligen det äldsta astronomiska uret i Sverige, det är från 1400-talet. Men även Uppsala domkyrka och Storkyrkan i Stockholm har haft sina astronomiska ur. I Uppsala förstördes uret vid storbranden 1702. Ute i Europa finns ett antal astronomiska ur, bl.a. i Prag, i Notredamkatedralen i Strassbourg och på många andra platser.

Men frågan är om inte det här fantastiska astronomiska uret (bilden) i katedralen Saint-Jean i den franska staden Besançon, region Franche-Comté, tar priset med sina 70 urtavlor. Urverket installerades 1860, men fungerade bara till 1863. Sedan dess har det restaurerats två gånger, senaste gången 1966.

… the clock features 70 dials, showing 122 indications; among them the local time of 17 places over the world, times and height (!) of the tides in 8 different French ports, perpetual calendar, leap year cycles, times of sunrise and sunset.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv