Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tivoli

 
TIVOLI I KÖPENHAMN öppnade sina portar för första gången den 15 augusti 1843. Grundare var den danske journalisten Georg Carsten. Namnet Tivoli tog han från en av förebilderna, nämligen Tivoli i Paris. Första året hade man öppet i knappt två månader och under den tiden kunde man räkna in 175 000 besökare.

Byggeriet gik hurtigt. Man begyndte i maj 1843, og selvom mange bygninger først blev rigtigt færdige året efter, var alt dog i en sådan stand, at man kunne slå portene op til Tivolis første sæson den 15. august 1843. Sæsonen varede til 11. oktober, hvor man havde haft 174.609 gæster.

Tivoli har med sin variationsrikedom av parker, restauranger, vattenanläggningar och åkattraktioner varit förbild för andra nöjesparker i Norden, bl.a. Liseberg i Göteborg.
    Nordens, t.o.m. världens, äldsta nöjespark är annars Bakken, eller Dyrehavsbakken som det heter, i Klampenborg, norr om Köpenhamn. Bakken har anor från 1583 då man upptäckte en källa i kungens djurpark.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv