Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Beatrice Cenci och Alfred Nobel

ALFRED NOBEL VAR inte bara dynamit och pengar. Förutom sina vetenskapliga intressen så följde han också den samtida litteraturen. Han skrev också egna verk, särskilt under sina sista, ensamma år. Det finns en del dikter bevarade och även ett dramatiskt verk — Nemesis1.
    Nemesis handlar om Beatrice Cenci vars öde har fascinerat människor i flera hundra år. Bl.a. Percy Shelley skrev en pjäs om henne 1819 och Alexander Dumas d.ä. skrev ett helt kapitel om henne i Celebrated Crimes. Och så Alfred Nobel, vars pjäs Nemesis trycktes i Paris strax före hans död 1896.2
    Pjäsens huvudperson, Beatrice Cenci, var dotter till en rik och mäktig adelsman i Italien. Hon blev, tillsammans med styvmamman, inspärad och sexuellt utnyttjad av fadern. Beatrice, modern och en bror lejde en man som mördade fadern. Dådet avslöjades och modern samt Beatrice dömdes till döden. Brodern fick fängelse. Folket i Rom vädjade om att den vackra Beatrice skulle skonas. Påven Clemens VIII nekade till benådning och Beatrice avrättades den 11 september 1599.
    Alfred Nobels pjäs har inte haft någon större framgång på världens scener. Men den spelades på Strindbergs Intima Teater i Stockholm 10 december 2005—22 januari 2006.
    Tavlan av den vackra Beatrice Cenci tillskrivs Guido Reni, men också Elisabetta Sirani nämns som konstnär.

Se också John Roséns bok Alfred Nobel, hans far och hans bröder. Hela boken finns att läsa på nätet.
1 Nemesis — vedergällningens gudinna i den grekiska mytologin. Hon var dotter till Nyx, Natten. Hon personifierar det rättvisa straffet och slår ned den människa som går utöver sin mänskliga begränsning och visar hybris, syndigt övermod.
2 Senast i raden av författare som skrivit om Beatrice Cenci och Alfred Nobels pjäs Nemesis (förutom jag då!) är Liza Marklund i sin nya kriminalroman Nobels testamente (2006).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv