Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vår store statsman

SVERIGES GENOM TIDERNA mest betydelsfulla statsman dog den 28 augusti 1654. Greven och rikskanslern Axel Oxenstierna var mannen som lade grunden till den svenska statsapparaten. (Han var född den 16 juni 1583.)
    Oxenstierna var rikskansler i 42 år, från 1612 till 1654. Hans gedigna arbete gav stora och varaktiga strukturreformer inom rättsväsen, krigsmakt, skatteuppbörd (fogden fick inte sko sig på skattebetalarnas och kronans bekostnad = kontroll) och lokal förvaltning (landshövdingar med länsförvaltningar).
    Hur få kompetent arbetskraft till, bl.a., förvaltningen? Oxenstiernas lösning var invandring och utbildning. Men Sverige måste ha inhemska läroanstalter och därför återupprättades Uppsala universitet och i stiftsstäderna grundades gymnasier, det första i Västerås av Johannes Rudbeckius. En skolordning utarbetades, en modern pedagog som böhmaren Johan Amos Comenius bjöds in.
    Sverige var ett outvecklat land och invandrare var välkomna. Ja, de lockades till och med! Och många kom, med kapital och kunskaper.

»Jag är med arbete födder, haver med arbete levat, och måste med arbete dö«, skrev Oxenstierna till sonen Johan på sin ålders höst, när han kände krafterna tryta och de flesta av hans vänner och kollegor hade dött.
    Och arbetade gjorde han att döma av all dokumentation han lämnat efter sig. Han var en strateg väl i klass med sina samtida, Cromwell i England, Olivares i Spanien och Richelieu i Frankrike. Axel Oxenstierna var en man för alla tider, sedan får dagens politiker säga vad dom vill, “småpojkarna” …
Att läsa på nätet:
Oxenstiernaprojektet — Riksarkivet. Här finns hans brev att läsa.
Ätten Oxenstiernas hemsida.
Böcker att läsa:
Kanslern. Bok 1 — Axel Oxenstierna i sin tid.
Kanslern. Bok 2 — Axel Oxenstierna i sin tid.
Levande 1600-tal. Essäer.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv