Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Färgstarke Gustav

HAN ÄR EN av de färgstarkaste kungar vi haft i Sverige. I skolan läste vi om hur han gömde sig i ett hölass för de danska knektarna. Och hur han tog sig fram på skidor i Dalarna, det som blivit till traditionen Vasaloppet. Med dalkarlarnas hjälp lyckades han störta Kristian Tyrann från tronen.
    Skaparen av den svenska nationalstaten dog 29 september 1560 på Stockholms slott, 64 år gammal. Kung Gustav Vasa genomdrev reformationen 1527 — kronan kunde lägga beslag på kyrkans egendomar och makt. Detta ledde till att Gustav kunde bygga upp en stark centralmakt, tyvärr till priset av kulturell nedrustning.
    Gustav Vasa ligger begravd i Uppsala domkyrka.

GREVEN OCH RIKSRÅDET Per Brahe d.ä. (han som kom för sent till Riksdagen i Uppsala 1567 och undgick att mördas av Erik XIV) har beskrivit Gustav Vasa så här: “Han var av passelig manslängd, vid pass tre Stockholmsalnar och en tolftedels kvarter, hade ett “trint” huvud, vitgult hår, ett vackert, stort, långt skägg, skarpa ögon, liten rak näsa, en välbildad mun, rödletta kinder och rödbrun kropp, så välskapad som någon målare kunde önska sig, och så hel, att där ej fanns en fläck, som man kunde sätta en nålsudd uppå …”
För den historieintresserade finns Lars-Olof Larssons utmärkta böcker: “Gustav Vasa, landsfader eller tyrann? från 2002 och “Arvet efter Gustav Vasa” från 2005.
    Professorn och historikern Lars-Olof Larsson är en av landets främsta kännare av Vasatidens historia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv