Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Darwin Online

DET HAR GÅTT 147 år sedan Charles Darwins vetenskapliga verk om arternas ursprung kom ut. Den fullständiga titeln på engelska är: On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life 1.
    Engelsmannen Charles Darwin (1809—1882) var 22 år gammal när han 1831 gav sig ut på sin fem år långa världsomsegling med fartyget Beagle. Det var, delvis, på grundval av de iakttagelser han gjorde under resan som han byggde sin teori om arternas uppkomst och föränderlighet. Men det dröjde till 1859 innan han lade fram sin utvecklingslära i bokform. Upplagan var på 1250 exemplar, som sålde slut redan första dagen.
    Sedan den 9 oktober 2006 finns hela hans livsverk, manuskript, publikationer m.m. på nätet — The Complete Work of Charles Darwin Online. Ett fantastiskt jobb som lagts ner …

This site currently contains more than 50,000 searchable text pages and 40,000 images of both publications and handwritten manuscripts. There is also the most comprehensive Darwin bibliography ever published and the largest manuscript catalogue ever assembled. More than 150 ancillary texts are also included, ranging from secondary reference works to contemporary reviews, obituaries, published descriptions of Darwin’s Beagle specimens and important related works for understanding Darwin’s context.

Apropå bilden på Darwin: Tänk vad hans arbete skulle ha underlättats om han haft tillgång till en laptop på sin jorden-runt-resa …
Direktlänk för den som vill få en snabb översikt (non-academic).
Darwins liv i bild.
1 Den fullständiga titeln på den svenska utgåvan, som översattes 1871, är Om arternas uppkomst genom naturligt urval, eller De bäst utrustade rasernas bestånd i kampen för tillvaron.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv