Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hashima Island

Hashima Island, JapanMayakulturens och antikens byggnader åldras med en viss värdighet. Dödsprocessen hos nutidens byggnadsverk bleknar i jämförelse …
    Hashima Island är en ö som ligger cirka 15 km från Nagasaki. På 1960-talet var det en av världens mest tätbefolkade ö. Hashima var befolkad från 1887 till 1974. Ön övergavs efter att alla kolresurser tagit slut. Numera är ön totalt övergiven och det råder landstigningsförbud på ön — en av många “spökstäder” på jorden. Eller kanske “spökö” är rättare att säga. Den enda spökön i världen?
    Trots landstigningsförbudet har någon haikyo-turist ändock tagit sig dit och dokumenterat förfallet på Hashima Island. Haikyo är en form av fotoexpeditioner till “moderna ruiner”. Haikyo är japanska och betyder ruin.
    De moderna ruinerna påminner oss verkligen om att världen är i ständig förändring och att tiden inte står still …

Den japanska skräckfilmen Battle Royale sägs vara inspelad bland öns industriruiner. 2002 gjorde svenskarna Thomas Nordanstad och Carl Michael von Hausswolff en 30 minuter lång videoinstallation – Hashima, Japan

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv