Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

9 april i historien

Vi kan numera inte slå upp en tidning, slå på radio eller tv, utan att upplysas om nya terrordåd på olika ställen världen. Här hemma är det, trots det ökande antalet knivdåd, överfall och rån, ändå relativt lugnt. Någon enstaka “bilbomb” har dock förekommit också här.
    Men “tendenser” till bombdåd har funnits även i vårt svenska förflutna. Den 9 april 1536 kunde ha blivit en historisk dag i Sverige. En sammansvärjning hade planerats mot den på sin tid inte så populäre kungen Gustav Vasa.
    Det var meningen att spränga kungen i luften. En tunna med krut hade placerats under kungens stol i Storkyrkan i Stockholm. Den skulle tändas på under högmässan. Turligt nog för kungen, och övriga kyrkobesökare, avslöjades attentatet i tid genom att en alkoholiserad skeppare pratade bredvid munnen.

Den 9 april 1865 tog det amerikanska inbördeskriget slut. Läget hade blivit ohållbart för sydstatsarmén som var inringad vid Appomattox i Virginia. General Robert E. Lee hade bara att kapitulera inför sin kollega från nordsidan, general Ulysses S. Grant.
Den 9 april 1940 invaderar tyska trupper Norge och Danmark. Danmark kapitulerar omedelbart, Norge gjorde hårt motstånd och kapitulerade först den 7 juni. Operationen gick under namnet Weserübung.
Den 9 april 2003 faller Bagdad i de allierades händer efter att det irakiska försvaret kollapsat. Saddam Husseins regim var störtad. Och även om kriget sägs vara över så eskalerar våldsdåden …

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv