Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Infernot

Död och uppståndelse är påskens tema under det kristna kyrkoåret. Det kanske är lite utmanande att påstå att var de flesta av oss kommer att hamna, den dag det bär hän, råder det ingen tvekan om. Intressant är att få reda på hur “framtiden” kommer att gestalta sig.
    Den florentinske målaren Alessandro di Mariano Filipepi, eller som han är mer bekant som, Sandro Botticelli (1445—1510), har beskrivit Helvetet i sina illustrationer till Dante Alighieris (1265—1321) kända verk “Den gudomliga komedien” (Divina Commedia).
    Helvetet, Infernot, som vi har att förvänta oss, består av flera nivåer innan man når Skärselden, Purgatorio:

In the first ditch the two trains of panders [pimps–GH] and seducers, circling opposite ways but alike in their betrayal of innocence to lust, are driven by the scourges of horned demons, horns being traditionally associated with adultery, and their sin keeping them in eternal unrest. . . .

The second is the ditch of the flatterers and nothing less than its vile circumstances [they are wallowing around in a pit of excrement–GH] could express the nausea, emphasized by the unusual brevity of his account of it, that is felt by one of Dante’s temper for their sin.

Fler av Botticellis underbara målningar kan ses på:
ArtCyclopedia.
WebMuseum, Paris.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv