Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Þingvellir National Park

Här höll islänningarna ting från omkring år 930 fram till 1798. Platsen, Þingvellir, som också användes som domstol ligger vid Islands största sjö Þingvallavatn. I dag är platsen nationalpark och finns med på Unescos världsarvslista.
    Þingvellir är beläget på en geologiskt spännande plats. Här möts två kontinentalplattor, den nordamerikanska och den euroasiatiska. Någon gång i forntiden uppstod en ravin, som fått namnet Almannagjá, “tingmännens ravin”. Sprickbildningen ökar med cirka 5 mm per år.
    Ravinen kallas också Silfra, Silverkällan, och är med sitt klara vatten ett eldorado för sportdykare. Området är också en fin plats för filmare, bl.a. Bröderna Lejonhjärta spelades till stora delar in vid Þingvellir.

Läs vad ett par svenska sportdykare skriver om Þingvellir.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv