Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

The Great Bed of Ware

The Great Bed of Ware är en sagolik skapelse. Tio gånger elva fot (ca 3×3,5 meter) och det sägs att 15 personer kan sova i den samtidigt (!). Det påstås att Maria Stuarts1 bödel har sovit i den (troligen ensam) på väg från Fotheringhay till London.
Klicka på bilden och se en video om The Great bed of Ware.    Denna “paulun” är försedd med de underbaraste sniderier. Snickaren har format den hårda eken som om det vore mjuk lera.En hund jagar en häst längs en tvärslå. Ett kattdjur grinar styggt ovanpå ett äpple. Två målade paneler visar ett disigt landskap. En av sängstolparna föreställer en satyr.
    I över trehundra år har sängen stått på värdshuset The Saracen’s Head i Ware. Numera står The Great Bed på Victoria and Albert Museum i London.


1 Maria Stuart halshöggs på Fotheringhay slott den 8 februari 1587. Borgen var hertigarna av York residens. Rikard III föddes här 1452. I dag finns bara en kulle där borgen en gång låg.Bara en kulle återstår av den 1627 raserade borgen i Fotheringhay.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv