Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nationaldagsfirande

I fjol hade nationaldagsfirandet på Skansen i kungliga huvudstaden konkurrens. Den tidigare traditionen att fira dagen på Stockholm stadion återupptogs då, men utan “kunglig glans”. Mellan 1956 och 1962 firade man den 6 juni på Stadion. Men den “nya” traditionen tycks redan ha upphört — igen!
    Gustav Vasa tågade som bekant in i Stockholm den 6 juni 1523. Kung Carl XVI Gustav är redan i Stockholm så han åker som vanligt galavagn till Skansen och delar ut svenska flaggor. Även gamle Linné finns med på ett hörn på Skansen med teaterföreställningen “Ordning i rabatten, sa Linné”.
    Men redan tidigare på dagen har Slottet öppet och där kan man bl.a. lyssna på Herman Lindqvist när han berättar om “Svenska Drottningar genom historien”. Naturligtvis hålls föredraget i Rikssalen. (Finns även i bokform!)
    I Västerås firar vi också Nationaldagen och Svenska Flaggans dag men på en blygsammare nivå på Djäkneberget. Lokala artister, scouter och musikkårer. Och så naturligtvis ljuv musik från Stadshusets klockspel, invigt 1960. Klockspelet, som är ett av världens förnämsta, består av 47 klockor. Skalden och västeråssonen Bo Setterlind har givit varje klocka ett namn och ett poem som gjutits in i klockan.

Nordiska Museet om nationaldagsfirande.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv