Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Guaman Poma

Don Felipes drömmar för honom allt längre bort, de är dagarna i hans långa natt. Drömmarna är skeppet som för honom över havet …
/…/ Skeppet glider genom molnen, hela vägen fram till majestätets tron där han blottar sitt huvud och faller på knä. När han öppnar pergamentbandet i vilket hans brev har bundits in har raderna blivit vågor, och när kungen av Kastilien böjer sig fram från sin tron av järn för att ta emot skriften droppar han fingrarna i rena vattnet.
    Det är en fånig dröm, men den håller dagen från livet – till frampå småtimmarna då sömnen förvandlas till halvvakna dagdrömmar …
/…/ Don Felipe sätter sig vid skrinet. Med en smak av skämt vatten i munnen lägger han till ett par meningar i det brev som skulle ha förändrat världen. Det bli hans testamente: “För de fattiga finns ingen Gud och ingen kung. De sitter i Rom och Kastilien …”
    Längre kommer han inte förrän han tumlar omkull i halmen.
/…/
Det framgick att mannen kallade sig Poma de Ayala, hade skrivit en krönika som rymde hela det gamla vetandet. Vad som förelåg var ingenting mindre än den första kompletta berättelsen skriven av en infödd i den nya världen.
/…/
I brevet av den 14 februari 1615 som jag fick för arkivering. Notariens uppblåsta och malliga sekreterare — fan vare uppmärksam på hans själ! — hade försett det med en anteckning som innebar att det skulle makuleras, men jag trotsade honom och lade brevet i högen med post som skulle med den kungliga armadan till hovet i Madrid.

Texten är hämtad ur den danske författaren Ib Michaels fina bok om Påven av Indien. Det är en gripande berättelse om Felipe Guaman Poma de Ayala, en aristokrat och ättling till inkaindianerna. I sin handskrivna krönika “Nueva crónica y buen gobierno”, med många bilder, avslöjar han missförhållandena i Peru för den spanske kungen.
    Denna fantastiska krönika finns bevarad, i Köpenhamn av alla ställen. Hur den kommit dit är osäkert. Men Det Kongeliga Bibliotek i Köpenham har digitaliserat hela Guaman Pomas verk, en 1200 sidor lång inka-historia skriven för nästan 400 år sedan. Enligt Unesco en omistlig del av världens kulturarv — nu i digital form för alla att läsa.

Man måste förvandla sig till en vindpust som vänder bladen. Pappret verkar sprött, skriften från baksidan slår igenom på flera ställen; jag bläddrar fram teckningen som inleder författarens långa resa, och det slår mig hur säkert linjerna strålar upp från pappret.

Den 7 juni 1494 delades världen upp när Johan den II av Portugal och det spanska kungaparet Isabella I och Ferdinand II träffades i Tordesillas. Spanien (Kastilien) fick Amerika utom Brasilien och Portugal Afrika, Indien och Brasilien. De tragiska händelser som sedan hände med inkaindianerna är en historia som Guaman Poma berättar och presenterar ett projekt för hur ordningen kan återställas.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv