Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Örter – naturens eget apotek

På SVT2 sänds, sedan några veckor tillbaka, en dansk faktaserie från 2006 som heter Örter — naturens eget apotek. Serien sänds kl. 18.15 varje måndag. I morgon, den 18 juni, sänds program nr 7 av 16. Programledaren, örtterapeuten Rikke Goerlich berättar om örternas kulturhistoria, ger praktiska råd om odling och användningsområden. Intressant program!
    På danska radions hemsida finns en avdelning som heter urt (ört), www.dr.dk/urt, där finns hela programserien samlad, även de avsnitt som ännu inte sänts i Sverige. Direktlänkar till underavsnitten Planter i Urt och Fakta om naturmedicin. Här finns också recepten (opskrifter) samlade. Här är två exempel:

Urt är på danska, men var inte “bange”, danska är inte så svårt. Hjälp med de från svenskan avvikande orden kan du få här:
Skandinavisk Ordbok. —Lexin Dansk–Svensk (med uttalshjälp). — Lexin Svensk–Dansk (med uttalshjälp). — Skandinaviskt onlinelexikon.
Dansk-svenska specialordlistor.

Det finns två huvudleverantörer av färska örter i Sverige. Swegro, som odlar örter på fyra ställen i landet, samt danska Legro – Sæt krydden på tilværelsen – (på svenska). Båda har recept på maträtter med örter samt goda råd om växterna.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv