Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kunskapslyft

Den 18 juni 1842 utgick från kung och regering en stadga om att allmän folkskola skulle införas i Sverige. Beslutet föregicks av en hätsk debatt mellan de styrande klasserna i Sverige. Bl.a. riksdagsmannen Lars Petterson som varnade för det farliga med skolan – “Vem skall då gripa till yxan, spaden eller plogen”. Men även prästerns, som tidigare stått för bildningen, var oroade.
    Från och med nu skulle det i varje socken och stadsförsamling finnas minst en skola med minst en godkänd lärare. Efter fem år var reformen genomförd fullt ut, men uppslutningen från eleverna var långt ifrån hundraprocentig: 1847 var inte ens hälften av de skolpliktiga barnen inskrivna i skolan och med närvaron var det ännu sämre beställt.
    Det var för 165 år sedan. Skolan har genomgått många förändringar under åren, men start vid sju år har bestått sedan 1800-talet. I dag diskuteras om alla barn ska börja skolan redan vid sex år ålder. Behövs om Sverige inte ska halka på efterkälken i lärandet jämfört med övriga Europa …

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv