Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kosmisk trädgård

I sydvästra Skottland, strax norr om staden Dumfries, finns en kosmisk trädgård. Trädgården – The Garden of Cosmic Speculation – skapades av den brittiske designern och arkitekturkritikern Charles Jencks när han övertog familjens trädgård.
    Promenera mellan höga kometträd, prunkande kvasarrabatter och vildvuxna nebulosor gör man kanske inte i Jencks trädgård. Men han har skapat en unik trädgård där många världsberömda forskare medverkat, som hovastronomen Martin Rees och DNA-spiralens upptäckare James Watson.
    Svartahålterassen och Universumkaskaden är namnen på ett par av trädgårdens delar. Andra anknyter till Big Bang och den kambriska explosionen, då nya livsformer dök upp. Det är en fascinerande skapelse han har byggt upp. Bildmaterialet är lite spritt, en del finns på Charles Jencks hemsida (Building and Design and Sculpture). Fler bilder finns här och här (tre bilder mitt på sidan).
    Jencks har också givit ut en bok om sin trädgård. Möt Charles Jenks i en kort film.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv