Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Egyptiska monument

Aby Simbel, Aswan, Luxor, Pyramiderna … Jag är fascinerad av de gamla faraonernas Egypten. Och det finns mycket att ösa ur när det gäller egyptologi, inte bara monument. Inte minst mytologin är intressant. Engelsmannen Peter Le Page Renouf (1822—1897) skrev: “Jag har flere gånger börjat göra samlingar till en egyptisk mytologisk ordbok, men hvar gång ganska snart måst afbryta försöket på grund däraf att materialet aldrig tycktes vilja taga slut”.
    En arkeologien mycket närstående vetenskap är konsthistorien, vilken i Egypten företer en långt rikare och fylligare utveckling, än vad som är allmänt känt. Det forntida Egypten var länge ett oskrivet blad innan arkeologin och egyptologin fick “monumenten att tala”.
Su Bayfield är en egyptolog som har företagit många resor till Egypten under sitt snart 50-åriga liv. Hon äger en passion för egyptologi som kommer att följa henne livet ut. Ett annat intresse hon har är fotografering vilket hon har kombinerat med sina studier i Egypten. Resultatet visar hon på en webbsida: Egyptian Monuments. Fotografier, beskrivningar, historia, arkeologi och även resetips.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv