Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Wieliczka saltgruvor

Tag en virtuell tur genom den publika delen av Wieliczkas saltgruvor.

Salt är en viktig beståndsdel i vår kost. Det används också för att konservera en del produkter. Att lägga in mat i salt är en av de äldsta konserveringsmetoder man känner till. Salt var en viktig handelsvara för Hanseförbundet (Hansan).
    En av de äldsta, och mest kända, saltgruvor som fortfarande är i drift finns i vårt grannland Polen. Det är Wieliczka saltgruvor, som ligger sydost om Kraków. Saltgruvan har varit i drift utan avbrott i över 700 år.
    Gruvan är en labyrint av gångar på nio olika plan, det lägsta på 327 meters djup. Tre plan är tillgängliga för besökare, på 64—135 meters djup. Här finns mycket att se som gruvarbetarna byggt under årens gång: saltsjöar, en stor underjordisk kyrka där allt är byggt i salt, ett gruvmuseum och skulpturer.
    Saltgruvan finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1978: Wieliczka Salt Mine.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv