Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Utdöende språk

Var fjortonde dag försvinner ett språk från vår jord. Kring år 2100 beräknas hälften av de cirka 7000 språk som för närvarande finns vara utplånade. Och därmed kunskaper kring historia, kultur och levnadsförhållanden också vara borta, om man inte innan dess har hunnit dokumentera språken och dess kultur.
    Det pågår projekt dock en del projekt för att rädda vad som räddas kan av de spillror som återstår av vissa språk. Språk som är så nära gränsen för utplåning att bara ett fåtal personer fortfarande talar språket. Se mer på Living Tongues Institute for Endangered Languages och National Geographic’s Enduring Voices Project.
Babels torn (1 Mos. 11) har kommit att bli en symbol för mångspråkighet och språkrikedom – och för människans högmod. Många har målat Babels torn genom århundradena. T.v. den belgiske målaren Pieter Breughel den äldre (1527–1569) från 1563. T.h. samma motiv av nederländaren Hendrick van Cleve (ca 1525–1589). Fler målningar av Babels torn på De toren van Babel.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv