Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ett “litet anspråklöst hus”

Vita huset till vänster och Capitolium till höger.

I större amerikanska städer är höga byggnader nästan legio. Men det finns en stor stad där det är bestämt att inga höga hus får byggas. Och det är självaste huvudstaden, nämligen Washington D.C. Inget hus får vara högre än kongresshuset, Capitolium byggt 1793.
    En av nledningarna till förbudet mot höga byggnader i Washington är ett litet hus vid 1600 Pennsylvania Avenue – det enkla men stilrena The White House. Det var den 13 oktober 1792 som president George Washington lade grundstenen till den officiella amerikanska presidentbostaden. Byggnaden stod klar 1800 men blev delvis förstörd 1814 under det brittisk-amerikanska kriget. Storleken på byggnaden är förhållandevis anspråkslös och detta är, som sagt, en av anledningarna till att höghus inte får byggas i Washington.
    Mer om sevärdheter i Washington D.C. på worldofmarie.com (svenska).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv