Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bakteriekonst

Vad kan vara lämpligare en sådan här dag än att visa konst med en viss anknytning till vetenskapen, närmare bestämt bakteriologi, som är en gren inom mikrobiologin. Det är forskaren Eshel Ben-Jakob vid Tel Aviv University som har ett galleri över bakteriekonst. Helt underbart!
    Det är otroligt vilka fina former de mikrometerstora bakterierna har, och det är stor variation i former. Många av dem är riktigt elaka och orsakar svåra sjukdomar, men de flesta utgör en viktig del i näringskedjan. Det påstås att det finns tio gånger fler bakterier än människoceller i en människa.
    Först med att upptäcka mikroberna var den nederländske vetenskapsmannen Antonie Philips van Leeuwenhoek (1632–1723). Med ett egentillverkat mikroskop upptäckte han bakterierna 1674 och kallade dem animalcules. Benämningen bakterie kom långt senare, eller först 1828 och härleds från det grekiska ordet βακτήριον som betyder små saker.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv