Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Titta in på Saturnus

Även om vi människor fortsätter med våra dagliga liv här nere på jorden, kanske sitter fast i trafiken eller läser bloggar eller bara njuter av en vårpromenad, så fortsätter rymdfarkosten Cassini att samla in data och bilder – 1,4 miljarder kilometer bort.
    Under de senaste månaderna har NASAs rymdfarkost gjort flera nära förbiflygningar vid Saturnus månar, fångat solens reflektion av en sjö på Titan, och gett oss fler lockande bilder av pågående “isvulkaner” på Enceladus . Här är ett trettiotal nya bilder från Saturnus med omnejd.


En isvulkan (även kryovulkan från grekiskans kryo, “kall”) är en vulkan som består av is. Isvulkanen förekommer på ismånar, och möjligtvis på andra frusna astronomiska objekt som till exempel kuiperbältsobjekt. Istället för lava spyr isvulkaner vid sina utbrott blandningar av flyktiga ämnen som vatten, ammoniak eller metan. Sådana blandningar betecknas ibland som kryomagma, och bildar plymer vid utbrotten, varefter kryomagman kondenserar till fast fas när den utsätts för den mycket låga omgivande temperaturen. (Källa: Wikipedia.)

Kopernikus ombegravd i Polen
Kopernikus, den moderna astronomins fader, ombegravdes i går i katedralen i Frombork. Identifieringen av hans kvarlevor var ett deckarjobb som involverade dagens astronomer i Uppsala.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv