Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Laser ser till att maten är färsk

Färskare mat med laser.

Köttfärs, bröd, juice och mycket annan mat förpackas i en skyddande gas som förlänger hållbarheten. Idag finns inget bra sätt att kontrollera om förpackningen har rätt gasinnehåll. Men forskare inom atomfysik och förpackningslogistik har utvecklat ett nytt laserinstrument som kan lösa problemet. En första produkt planeras vara färdig för marknaden senare i höst.
    – Detta blir den första metoden som är oförstörande. Det innebär att man kan mäta i en stängd förpackning och kontrollera gassammansättningen över tid. Det leder till att man kan kontrollera betydligt fler produkter än idag, säger Märta Lewander, doktor i atomfysik vid Lunds Tekniska Högskola.
    Läs mer om bakgrunden och hur tekniken fungerar i pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv