Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Spöke i Cepheus sken

Halloweenspöke i rymden. (Foto: Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, University of Arizona.)

Spöklika former verkar hemsöka den stjärnklara rymden, inte bara i Halloween-tider, utan de driver hela tiden i den kungliga konstellationen Cepheus. Naturligtvis är formerna kosmiska stoftmoln som blir synliga i svagt reflekterade stjärnljus.
    Långt från vårt eget grannskap på planeten Jorden, lurar “spöket” på kanten av Cepheus flammande molekylära moln ca 1200 ljusår bort. Det är över två ljusår tvärs över den spöklika nebulosan, även känd som VDB 141 eller SH2-136.
    Astronomy Picture of the Day .


Cepheus är, förutom ett triangelformat kvarter Gamla stan i Stockholm, en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Den har fått sitt namn efter Kepheus, som kommer från den grekiska mytologin, och är det latinska namnet på en kung i Etiopien, gift med Cassiopeia, far till Andromeda.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv