Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Region S106

Vacker och färggrann bild från rymden. Foto: GRANTECAN och IAC.

Den massiva stjärnan IRS 4 börjar sprida sina vingar. Den föddes för bara cirka 100000 år sedan och material som strömmade ut från den nyfödda stjärna bildade nebulosan Sharpless 2-106 (S106). En stor skiva av stoft och gas kretsar kring Infrared Source 4 (IRS 4), synlig i mörkrött nära bildens centrum, och ger nebulosan formen av ett timglas eller en fjäril.
    Ingående inspektion av bilder som ovanstående visar hundratals bruna dvärgstjärnor som lurar i nebulosans gas. S106 spänner över ca två ljusår och ligger ungefär 2000 ljusår bort mot stjärnbilden Svanen (Cygnus).
    Se en större bild på Astronomy Picture of the Day, där bilden går att förstora ytterligare och man kan detaljgranska nebulosan.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv