Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Världens minsta snögubbe

En riktigt liten snögubbe, men inte av sö.

Världens minsta snögubbe är 10 μm bred, det är ungefär en femtedel av bredden på ett mänskligt hårstrå.
    Snögubben gjordes från två tennpärlor som används för att kalibrera elektronmikroskopets astigmatism. Ögonen och leendet “frästes” med användning av en fokuserad jonstråle, och näsan är under 1 μm bred (eller 0,001 mm).
    En nanomanipulation användes för att montera delar “för hand” och platina användes för att svetsa alla elementen tillsammans. Snögubben är monterad på ett fribärande kiselstöd från ett atomkraftsmikroskop, vars vassa spets “känner” av topografiska ytor vid undersökningar på nästan atomära skalor.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv