Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Europeiska politiker besökte Paranal

Ordföranden för europeiska rådet, Herman Van Rompuy, under ett besök på Paranalobservatoriet.

Ett flertal högt uppsatta europeiska delegationer besökte ESO:s Paranalobservatorium i norra Chile under de senaste dagarna. Besöken följde toppmötet CELAC-EU i Santiago den 22–28 januari 2013, där länderna i Latinamerika, Karibien samt Europeiska unionen deltog. Toppmötet är den största sådana tillställning som organiserats i Chile. ESO hade en ledande roll i evenemanget, som gav ett perfekt tillfälle för att visa upp organisationens arbete och dess anläggningar för medlemsstaterna.
    Bland besökarna fanns José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommisionen, och Herman Van Rompuy, ordförande för Europeiska rådet. van Rompuy prisade observatoriets arbete och det internationella samarbetet som ligger bakom det.
    – De enastående teleskopen på denna plats är en hyllning till europeiska forskare och europeisk industri, men också en hyllning till hur effektivt de samarbetar inom ESO, både med andra medlemsländer och med värdnationen Chile. Paranal är en kraftfull symbol för mänsklighetens sökande efter kunskap och internationellt samarbete, sade Herman van Rompuy under sitt besök.
    Sveriges utrikesminister Carl Bildt besökte Paranalobservatoriet tidigare i veckan tillsammans med Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och europakommissionären för handel, Karel De Gucht.
    Läs hela pressmeddelandet och se bilder på politikerna på ESO Sverige.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv