Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Exlibris

Gamla vackra exlibris.

Ett exlibris, eller bokägarmärke, är ett konstnärligt utformat tryckt, en några centimeter stor etikett klistrad på insidan av pärmen i en bok. Etiketten innehåller ofta orden “ex libris” jämte bokägarens namn. Syftet är naturligtvis att klargöra för läsaren vem som äger boken. Sveriges äldsta bevarade exlibris är från omkring 1409–1440 och tillhörde Södermanlands lagman Nils Erengislesson.
    Dessvärre är nutidens människor inte lika intresserade av att äga böcker, men det finns fortfarande en del som skaffar sig ett eget exlibris. Det finns faktiskt en förening, Svenska Exlibrisföreningen.
    På University of Illinois finns ett stor kollektion av vackra exlibris att studera.
    John Starr Stewart Ex Libris Collection.
    Svenska Exlibrisföreningen, som har årsmöte den 18 mars.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv