Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Alberobello – Hobbiton vid Medelhavet

Smurfhus i italienska Alberobello. (Foto: Elizabeth Thomsen.)

Ta en titt på den italienska staden Alberobello i syditalienska Trulien och du förstår att du snubblat över något unikt. Prydliga rader av vitkalkade bostäder som tagna ur en saga. Det är nästan som om Hober i Tolkiens Midgård hade satt upp en Medelhavskoloni.
    Dessa märkliga, men charmiga, bostäder kallas trulli. De är byggda utan murbruk eller lera, som kunde hålla samman stenarna, som sägs bero på att jordägarna på 1400-talet inte tillät att de som brukade jorden byggde sig permanenta hus. En annan teori säger att den enkla konstruktionen var ett försök att undkomma skatt.
    Många av trulli är cirka 600 år gamla – de stora plattor av kalksten som de är byggda av samlades från fält i området.
    Alberobello – Hobbiton on the Mediterranean.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv