Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bleknande supernova gästar vacker spiral

Spiralgalaxen NGC 1637.

Ungefär 35 miljoner ljusår från jorden i stjärnbilden Floden Eridanus ligger spiralgalaxen NGC 1637. År 1999 rubbades galaxens rofyllda uppsyn av en mycket ljusstark supernova.
    Astronomer som har studerat efterdyningarna efter denna stjärnexplosion med ESO:s Very Large Telescope vid Paranalobservatoriet i Chile har nu gett oss en fantastisk bild av en galax som ligger relativt nära oss.
    När de föjde upp observationerna av supernovan, SN 1999em, med VLT tog astronomerna många bilder på den. Dessa har nu kombinerats för att ge oss denna väldigt skarpa bild av supernovans värdgalax, NGC 1637. Spiralstrukturen kommer fram i den här bilden som ett väldigt distinkt mönster av blå stråk med unga stjärnor, lysande gasmoln och mörka stoftstråk.
    Bilden och hela pressmeddelandet finns på ESO Sverige.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv